ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Γιατί δεν βρίσκουν προσωπικό οι επιχειρήσεις – Τι συμβαίνει με τα σούπερ μάρκετ

Γιατί δεν βρίσκουν προσωπικό οι επιχειρήσεις – Τι συμβαίνει με τα σούπερ μάρκετ
ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το πρόβλημα των ελλείψεων σε προσωπικό που αντιμετωπίζουν πολλοί κλάδοι της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η εστίαση κτλ., έχει «αγγίξει» και τα σούπερ μάρκετ καθώς οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται σε πολλές περιπτώσεις να βρουν εργαζόμενους προκειμένου να στελεχώσουν τα καταστήματά τους.

Περίπου 8.000 εργαζόμενοι εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή λείπουν από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, Αριστοτέλης Παντελιάδης, ενώ ο κλάδος συνολικά απασχολεί περί τα 120.000 άτομα. Το πρόβλημα, όπως είπε ο κ. Παντελιάδης, είναι πολύ έντονο και ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές της χώρας, τονίζοντας ωστόσο ότι «το νούμερο ένα ζήτημα δεν είναι τα σούπερ μάρκετ, είναι η ευρύτερη οικονομία σε ό,τι αφορά τον τουρισμό».

«Δεν είναι θέμα μόνο των σούπερ μάρκετ, ούτε μόνο της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα φαινόμενο όλου του δυτικού κόσμου, σε όλους τους κλάδους. Ξεκίνησε από την πανδημία, όπου πολλές δουλειές χάθηκαν αλλά και πολλά επιδόματα δόθηκαν. Συνδυάζεται πολύ με την τάση της νέας γενιάς για μία ισορροπία, όπως το εννοεί, μεταξύ δουλειάς και εργασίας, συνδυάζεται επίσης με κάποιες αυξημένες απαιτήσεις που έχουν οι νέοι άνθρωποι από τη δουλειά τους, όπως το περιβάλλον εργασίας, γρήγορη εξέλιξη κτλ.» σημείωσε ο κ. Παντελιάδης.

«Αυτή τη στιγμή είναι γεγονός ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις ιδιαίτερα σε κάποιες ειδικότητες και σε κάποιες περιοχές ενώ ταυτόχρονα στην Ελλάδα παρατηρούμε το παράδοξο φαινόμενο να υπάρχει ανεργία, πτωτική μεν, αλλά στο επίπεδο του 9%» πρόσθεσε. Σημείωσε ακόμη ότι γίνεται προσπάθεια από όλους τους κλάδους για συνεργασία με την κυβέρνηση, ώστε να δοθούν κίνητρα για εργασία. «Η άποψή μας είναι ότι δεν πρέπει να επιδοτείται η ανεργία, αλλά πρέπει να επιδοτούνται οι άνεργοι για να εργάζονται» υπογράμμισε.

Οι αυξήσεις μισθών

Σχετικά με τις αυξήσεις σε μισθούς στις οποίες προχωρούν αρκετές αλυσίδες του κλάδου και απαντώντας στο ερώτημα εάν αυτό αποτελεί μία λύση στο πρόβλημα, ο κ. Παντελιάδης σημείωσε ότι ο «πρώτος λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό είναι δεν είναι η προσέλκυση εργαζομένων αλλά ότι πρέπει να αντισταθμιστεί η όλη αύξηση των τιμών και συνολικά του κόστους ζωής, ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να έχουν ένα ανεκτό επίπεδο διαβίωσης. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Βλέποντας τις αυξήσεις που έχουν ανακοινωθεί στον κλάδο και τις υπόλοιπες που εκτιμώ ότι θα ακολουθήσουν, πιστεύω ότι θα είναι μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό που θα έχουμε την επόμενη χρονιά. Άρα, θεωρώ, ότι οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ την επόμενη χρονιά, θα κερδίσουν πραγματική αύξηση μισθών».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας συμπλήρωσε πάντως ότι «δεν λύσαμε το πρόβλημα, καθώς η αύξηση του πληθωρισμού ήταν μεγαλύτερη, αλλά πιστεύω – και στον βαθμό που η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει μία καλή πορεία, ο τουρισμός θα συνεχίσει να φέρνει εισοδήματα και παράλληλα οι επενδύσεις μας θα συνεχίσουν να βελτιώνουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων- αυτή η τάση αύξησης των μισθών θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Έτσι θα μπορέσει να εξισορροπήσει τη ζημιά που έγινε με την μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού». Όπως τόνισε, «παρεμπιπτόντως, βοηθάει να βρούμε και εργαζόμενους αλλά δεν γίνεται, κυρίως, γι' αυτό λόγο».

Υπενθυμίζεται ότι στο ζήτημα της έλλειψης εργαζομένων είχε αναφερθεί και ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος Νίκος Λαβίδας, απαντώντας στη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης, για τον μειωμένο - κατά περίπου 900- αριθμό εργαζομένων που εμφάνιζε αλυσίδα το 2022 σε σχέση με το 2021. «Δυσκολευόμαστε να βρούμε προσωπικό, αυτό είναι το μεγάλο θέμα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Είμαστε ένας κλάδος ο οποίος πιέζεται πάρα πολύ και όλοι μας οι ανταγωνιστές έχουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις κόσμο να στελεχώσεις τα καταστήματα κι ακόμα πιο δύσκολο να στελεχώσεις τις αποθήκες» όπως επεσήμανε. Υποστήριξε μάλιστα, ότι το πρόβλημα υφίσταται «παρά το γεγονός ότι πληρώνουμε πάνω από τον κατώτατο μισθό και προσπαθούμε συνέχεια να τους δίνουμε επιπλέον κίνητρα για να αντεπεξέλθουν τις δύσκολες αυτές εποχές». «Σήμερα είναι πιο εύκολο να βρεις εργαζόμενο για delivery, παρά άνθρωπο να εργαστεί στα σούπερ μάρκετ» υπογράμμισε ο κ. Λαβίδας.