ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του φορολογικού νομοσχεδίου

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του φορολογικού νομοσχεδίου
Eurokinissi

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο βάζει στο μικροσκόπιο τις κατηγορίες επαγγελματιών που μέχρι τώρα καταγράφουν τα μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής και υιοθετεί  - μεταξύ άλλων - την υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData, την απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων και τη ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων. 

Ωστόσο, το σημαντικότερο ίσως σημείο αναφοράς του νομοσχεδίου, είναι η εισαγωγή ενός νέου συστήματος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και μια σειρά από κινητοποιήσεις που συνεχίζονται, παρότι το σχέδιο νόμου έλαβε ήδη το πράσινο φως από την Βουλή αυτή την εβδομάδα.

Οι κερδισμένοι

Καφενεία, περίπτερα, ταξί και ασφαλιστικοί σύμβουλοι που πληρούν τα κριτήρια, εντάσσονται μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων, καθώς ανακοινώθηκε πως «εξαιρέθηκαν» από τις παρεμβάσεις, όπως ανακοίνωσε λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα:

  • Εξαιρούνται από το τεκμήριο τα καφενεία σε χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους και νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους. Πρόκειται για 1.800 επιχειρήσεις από τις οποίες έτσι κι αλλιώς τα προσδοκώμενα έσοδα ήταν περιορισμένα.
  • Θα υπάρξει ειδική εξαίρεση από την επιβάρυνση λόγω του κριτηρίου τζίρου για τα περίπτερα επειδή εμπορεύονται προϊόντα με χαμηλό περιθώριο κέρδους.
  • Θα υπάρξει επίσης εξαίρεση για τους ασφαλιστικούς συμβούλους που συνεργάζονται με μέχρι 2 εταιρείες οι οποίοι προσομοιάζουν με το καθεστώς των εργαζόμενων με «μπλοκάκι».
  • Και για τα ταξί, όσοι έχουν μερίδιο μέχρι 25% το τεκμήριο θα εφαρμόζεται μειωμένο κατά 50%.

Παράλληλα, κερδισμένοι είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν μεσοσταθμικά χαμηλότερο φόρο από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αλλά και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα πληρώσουν μειωμένο τέλος επιτηδεύματος κατά 50%.

Ενώ, σε ευρύτερο πλαίσιο, κερδισμένοι του νομοσχεδίου είναι και όσοι θα ωφεληθούν από τα έσοδα που θα φέρουν οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Μάλιστα, συμφωνα με το υπουργείο αυτές θα οδηγήσουν το 2024 σε αύξηση των δαπανών για την Υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία κατά 481 εκατ. ευρώ και για την Παιδεία κατά 255 εκατ. ευρώ. Ακόμα, 100 εκατ. ευρώ που μέχρι σήμερα καταβάλλονται σε ελεύθερους επαγγελματίες που κατά κανόνα υποδηλώνουν εισοδήματα και ως εκ τούτου δεν τα δικαιούνται, θα ανακατευθυνθούν σε επιδόματα προς εκείνους που πραγματικά τα δικαιούνται.

Οι χαμένοι και οι «υψηλού ρίσκου»

  • Βραχυχρόνιες μισθώσεις

«Χαμένοι» είναι όσοι επηρεάζονται από τους νέους κανόνες στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς:

Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν 3 ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας (με ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο).

Επεκτείνεται το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, που είναι 0,5% επί των εσόδων και αντικαθίσταται ο φόρος διαμονής από το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» που θα επιβαρύνει και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με 1,5 ευρώ / ημέρα.

Τίθεται όριο 60 ημερών στη διάρκεια της μίσθωσης προκειμένου να λογίζεται ως βραχυχρόνια και στην περίπτωση που διατίθεται προς βραχυχρόνια μίσθωση το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών, θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα και θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση.

  • Λαθρεμπόριο καυσίμων

Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο στον τομέα του λαθρεμπορίου καυσίμων, αποτελούν τις αυστηρότερες διατάξεις για το λαθρεμπόριο που έχει περάσει από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση.

Προβλέπονται κυρώσεις για μη τήρηση των μέτρων δέουσας επιμέλειας από τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων και δημοσιοποίηση των κυρώσεων αυτών σε ετήσια βάση

Επιπρόσθετα, η κύρωση της σφράγισης για νοθεία ή λαθρεμπορία καυσίμων, καθώς και για παραποίηση φορολογικών μηχανισμών ορίζεται σε 3 έτη στην εγκατάσταση, ανεξάρτητα από το εάν κατά το χρόνο επιβολής της σφράγισης, αυτή χρησιμοποιείται από την παραβατική επιχείρηση ή από άλλη που άνοιξε στη θέση της ενώ για την προστασία των εκμισθωτών, προβλέπεται δικαίωμα να ζητούν επιπλέον εγγύηση μισθωμάτων δύο ετών.

  • Ελεύθεροι επαγγελματίες

Παρότι, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών χαρακτηρίζει «δικαιότερο» το σύστημα φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι επαγγελματικοί κλάδοι της χώρας αντιδρούν σε πολλά σημεία του νομοσχεδίου και ειδικά το γεγονός πως λαμβάνει ως σημείο αναφοράς τον κατώτατο μισθό, θεωρώντας ότι δεν μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας να έχει εισόδημα μικρότερο από έναν εργαζόμενο.

Έτσι, προβλέπεται ότι με ήπιο τρόπο η φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών θα αυξηθεί από το 0,8% του ΑΕΠ σήμερα στο 1,1% (ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε 2,2%).

Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες διατηρούν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν το τεκμήριο με την προϋπόθεση να ζητήσουν έλεγχο για να υποστηρίξουν τη θέση τους.