ΑΝΑΠΤΥΞΗ

1o Growthfund Summit - Κικίλιας: Η ανθεκτικότητα «κλειδί» για την κλιματική κρίση

1o Growthfund Summit - Κικίλιας: Η ανθεκτικότητα «κλειδί» για την κλιματική κρίση
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας ΑΠΕ ΜΠΕ / ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Στην ανθεκτικότητα που αποτελεί «τη λέξη κλειδί» για την κλιματική κρίση, τις επενδύσεις στην πρόληψη, αλλά και το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε ομιλία του στη συζήτηση με τίτλο «Πράσινη ανάπτυξη, βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 1ου Growthfund Summit του Υπερταμείου

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας οι εκφάνσεις της κλιματικής κρίσης είναι πολλές και για το λόγο αυτό απαιτείται «ένα νέο πλάνο και ένα νέο πλαίσιο για όλες τις μεγάλες υποδομές στη χώρα», στο οποίο «λέξη κλειδί θα είναι η ανθεκτικότητα» με βάση τα δεδομένα των κρίσεων.

Αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι θα επενδύει «εμπροσθοβαρώς στην πρόληψη» σε μία στρατηγική δηλαδή που όπως είπε θα φέρνει «την πρόγνωση, την πρόληψη και όλα τα εργαλεία της τεχνολογίας ή των υποδομών προ μια κρίσης, έτσι ώστε να μετριαστούν και να μειωθούν οι επιπτώσεις όταν αυτή θα έρθει».

Εργαλείο όπως είπε, σε όλα αυτά, θα είναι το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» και ανακοίνωσε ότι «μέχρι 31/12/2023 θα έχουν βγάλει στον αέρα διαγωνισμούς 847 εκατομμυρίων ευρώ από το ΑΙΓΙΣ», ενώ προσέθεσε ότι «μες στους 3 πρώτους μήνες του 2024 θα έχουν βγάλει στον αέρα και θα έχουν προκηρύξει το σύνολο των 2,1 δις. ευρώ του έργου που αφορά κυρίως νέες τεχνολογίες, drones, σένσορες κάμερες με λέιζερ, εικόνες από δορυφόρους, τεχνητή νοημοσύνη, ψηφιοποίηση όλων των συστημάτων και ομογενοποίηση, ελικόπτερα βαρέως τύπου, μεσαίου τύπου».

«Ό,τι πιο σύνθετο και μοντέρνο μπορεί να υπάρχει στην αγορά έτσι ώστε να μπορέσουμε να ομογενοποιήσουμε την πληροφορία να επενδύσουμε στην πρόληψη να φέρουμε την νέα τεχνολογία σε ένα σώμα όπως το Πυροσβεστικό που χρειάζεται κι αυτό έναν εκμοντερνισμό να τον συνδέσει με τις Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό, τους εθελοντές, την Πολιτική Προστασία και αυτό να είναι η άμυνά μας σε οτιδήποτε έρχεται και απειλεί τις υποδομές μας, την ανθρώπινη ζωή, την οικονομία μας», υπογράμμισε και τόνισε ότι το Υπερταμείο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο έτσι ώστε να επιταχυνθεί αυτή τη διαδικασία.

«Έχουν γίνει πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες. Απαιτείται να μπορούνε αυτοί οι διαγωνισμοί να τελεσφορήσουν να συμβασιοποιηθούν. Πιστεύω ότι στην επόμενη σεζόν θα ξεκινήσουμε να έχουμε βασικά κομμάτια αυτών των προμηθειών», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Αναφερόμενος στο Υπερταμείο σημείωσε: «Πολλές φορές στο εγχείρημα το δικό σας και τη βιώσιμη ανάπτυξη παρουσιάστηκαν προβλήματα, πολλές φορές θα μπορούσε αυτό το εγχείρημα να έχει καταρρεύσει, αλλά αυτό δεν έγινε χάρη στο θάρρος, την προσωπικότητα, την τόλμη και το όραμα ανθρώπων που είχαν το σθένος να αντιπαλέψουν δυσκολίες, γραφειοκρατίες, συκοφαντίες. Τελικά φαίνεται ότι αυτό το σημαντικό εργαλείο βρίσκει το βηματισμό του και μπορεί να γυρίσει πίσω στην ελληνική οικονομία, να επιστρέψουμε σε μία μερική κανονικότητα, να θωρακίσουμε τις ζωές μας κατά το δυνατόν και να μπορέσουμε να έχουμε τέτοιου είδους ανάκαμψη η οποία να γυρίζει πίσω στους πολλούς να μπορεί πραγματικά να ευημερεί η ελληνική οικονομία».

Τέλος ο κ. Κικίλιας επισήμανε: «Προτεραιότητα όλης της κυβέρνησης είναι πρώτα απ' όλα η ασφάλεια των πολιτών, η αξία της ανθρώπινης ζωής αλλά και η οικονομική τους ευημερία και η δυνατότητα να ονειρευτούν τα παιδιά τους και η επόμενη γενιά».

Στην συζήτηση που ακολούθησε ο Ειδικός Σύμβουλος στον Πρωθυπουργό για θέματα Ενέργειας, Νίκος Τσάφος αναφέρθηκε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι. Όπως σημείωσε, «το 45% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας προέρχεται από τον ήλιο και τον άνεμο. Αυτό είναι από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο. Τώρα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πρόκληση του πως θα πάμε στο 80%. Και σε αυτό δεν υπάρχει απάντηση, διότι δεν το έχει κάνει κανείς στον κόσμο», και προσέθεσε ότι «το βασικό μας πρόβλημα είναι ότι πρέπει να διαχειριστούμε αυτή την επιτυχία»

«Όσο περισσότερες ΑΠΕ έχουμε, τόσο δυσκολότερο είναι να προσθέσουμε. Το βασικό ερώτημα είναι το πως θα θωρακιστεί ένα ηλεκτρικό σύστημα με πολλές ΑΠΕ. Μια πρώτη απάντηση είναι μπαταρίες, αντλησιοταμίευση που είναι μια μπαταρία με νερό, τα υδροηλεκτρικά, το φυσικό αέριο που θα είναι μέρος τους μείγματος, οι διεθνείς διασυνδέσεις και ένα πιο έξυπνο σύστημα που θα μπορεί ο καταναλωτής να μετατοπίσει την κατανάλωση από τις στιγμές που δεν υπάρχει αρκετή ενέργεια σε στιγμές που υπάρχει», υπογράμμισε ο κ. Τσάφος.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος επισήμανε ότι θα πρέπει να στοχεύσουμε «στην ενεργειακή αυτονομία» ενώ προσέθεσε ότι « ο στόχος αυτός είναι εφικτός». Επιπλέον ο κ. Μαύρος υπογράμμισε ότι η «Ελλάδα έχει μία μοναδική γεωγραφική θέση που δημιουργεί μια επίσης μοναδική ευκαιρία. Να γίνει μια "υπερδύναμη" στην εξαγωγή ΑΠΕ», ενώ τόνισε ότι «η Ελλάδα θα γίνει σύντομα εξαγωγική χώρα», σημειώνοντας ωστόσο πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να προχωρήσουν οι διασυνδέσεις.

Την σημαντική ευκαιρία που ανοίγει για τη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστης Καβαλάκης. Ο κ. Καβαλάκης προχώρησε στην εκτίμηση εκτιμώντας πως η απορρόφηση θα προχωρήσει γρήγορα και ότι η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους.

«Είναι μια μεγάλη πρόκληση διότι τα έργα είναι πολλά . Η δημόσια διοίκηση έχει τα όρια και τις αντοχές της, το ίδιο και η αγορά. Πρέπει υπερβούμε όλες αυτές τις προκλήσεις για να πετύχουμε τους στόχους μας. Για αυτόν τον λόγο εργαζόμαστε συνεχώς και πραγματοποιούμε συστηματικές συναντήσεις με τα υπουργεία και τους φορείς υλοποίησης. Θα είμαστε πολύ συνεπείς», υπογράμμισε ο κ. Καβαλάκης.