Fitch: Μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή «υπόσχονται» την ανάπτυξη
Η ευνοϊκή δυναμική του ελληνικού χρέους, η δέσμευση στη δημοσιονομική προσαρμογή, η ανθεκτική ανάπτυξη, η συνέχεια της πολιτικής και η βελτίωση του τραπεζικού συστήματος είναι τα βασικά σημεία αναφοράς που «έπεισαν» τον οίκο αξιολόγησης Fitch να δώσει στην Ελλάδα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.
Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, αργά το βράδυ της Παρασκευής 1/12, έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεό της στην κατηγορία BBB- με σταθερές προοπτικές, από ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές.
Ειδικότερα, ο οίκος αναφέρει ότι αξιολογεί με μεγάλη βαρύτητα τις δημοσιονομικές προοπτικές για την αναβάθμιση της Ελλάδας.
Για το χρέος αναφέρει ότι αναμένει ο λόγος του προς το ΑΕΠ να παραμείνει σε σημαντική πτωτική τροχιά, χάρη στην ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη, την υπερεκτέλεση του προϋπολογισμού και την ευνοϊκή διάρθρωση της εξυπηρέτησης του. Αξιολογεί επίσης ως σχετικά χαμηλούς τους κινδύνους όσον αφορά τις πολιτικές, «με το πολιτικό πλαίσιο να είναι σταθερό και τη δημοσιονομική σύνεση καλά εμπεδωμένη».
«Προβλέπουμε το χρέος να μειωθεί φέτος στο 160,8% του ΑΕΠ και στο 141,2% το 2027 από 171,4% το 2022» - Οίκος Fitch
Παράλληλα, ο οίκος αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει υψηλή δέσμευση για δημοσιονομική προσαρμογή, με το πρωτογενές πλεόνασμα να αναμένεται ότι θα αυξηθεί φέτος στο 1,1% του ΑΕΠ και κατά μέσο όρο στο 2,2% το 2024-2025, σύμφωνα με τις προβλέψεις του.
Η δημοσιονομική σύνεση, προσθέτει ο οίκος, είναι εδραιωμένη στις συντηρητικές υποθέσεις για τις δαπάνες στους τελευταίους προϋπολογισμούς, αλλά και στον προϋπολογισμό του 2024, με την υπεραπόδοση των εσόδων να παρέχει δημοσιονομικό χώρο για προσωρινές δαπάνες, στις οποίες το 2023 περιλαμβάνονταν τα μέτρα για την ενεργειακή κρίση και την κλιματική αλλαγή.
«Οι Αρχές σχεδιάζουν το 2024 φορολογικές μεταρρυθμίσεις που θα αποφέρουν επιπρόσθετα έσοδα 600 εκατ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες. Σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για τη βελτίωση της ψηφιοποίησης και τη μείωση της φοροδιαφυγής, αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τη βάση των φορολογικών εσόδων και να δώσει περαιτέρω δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετες επενδύσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη».
Το χρονικό των φετινών αναβαθμίσεων
Ο οίκος Fitch είναι ο τέταρτος οίκος, μεταξύ των αναγνωρισμένων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο οποίος κατατάσσει στην επενδυτική βαθμίδα τα ελληνικά ομόλογα, καθώς είχαν προηγηθεί ο Scope Ratings τον Αύγουστο, ο DBRS τον Σεπτέμβριο και ο S&P τον Οκτώβριο.
Ο Fitch είναι, επίσης, ο δεύτερος από τους τρεις μεγάλους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης, μετά τον S&P, που δίνει την επενδυτική βαθμίδα και αυτό θα επιτρέψει σε περισσότερους θεσμικούς επενδυτές να αγοράζουν τα ελληνικά ομόλογα, αυξάνοντας έτσι τις εισροές κεφαλαίων και συμβάλλοντας περαιτέρω στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου και των επιχειρήσεων.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως τα ελληνικά αξιόχρεα έχουν λάβει την αναγνώριση και άλλων οίκων όπως τον ιαπωνικό οίκο Rating and Investment Information (R&I), ο οποίος αναβάθμισε το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα, BBB- με σταθερές προοπτικές, στα τέλη του Ιουλίου. Ενώ ένας από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης της Κίνας, ο Lianhe Credit αναβάθμισε στις 27/10, τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από BBB- σε επενδυτική βαθμίδα BBB με σταθερές προοπτικές.
Η σημασία της επενδυτικής βαθμίδας
Η επιστροφής της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα - επί τέσσερα πλέον - πρόκειται για μια είδηση έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας και με σχεδόν άμεση εφαρμογή, καθώς επιτρέπει την συμμετοχή της στα προγράμματα της ΕΚΤ χωρίς waiver.
Σημαντικός και άμεσος θα είναι ο αντίκτυπος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς η αναβάθμιση της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί προϋπόθεση, ώστε να επανέλθουν σε αυτή οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και οι τράπεζες. Με αυτό τον τρόπο το κόστος δανεισμού στις διεθνείς αγορές θα μειωθεί σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν με τη σειρά τους να προσελκύσουν και άλλου τύπου επενδυτές, τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογά τους.
Παράλληλα, η «βαθμίδα» αποτελεί προϋπόθεση για την αναβάθμιση και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και την επαναφορά του στις ανεπτυγμένες αγορές.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα δημόσια οικονομικά της χώρας, καθώς αντανακλά τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη.
Για το εθνικό χρέος η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα μεταφράζεται σε «καλά νέα», καθώς θα είναι πλεονέκτημα, αν όχι προϋπόθεση, ώστε να εξασφαλίσει το ελληνικό κράτος την εμπιστοσύνη των αγορών και αντίστοιχα τα χρήματα των επενδυτών με λογικό κόστος.