Fitch: Έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα - Αναβάθμιση και νέες προοπτικές
Θετική είναι η ετυμηγορία της Fitch για την ελληνική οικονομία, καθώς αναβαθμίζει το ελληνικό αξιόχρεο για δεύτερη φορά μέσα σε ένα έτος, από BBB+ σε ΒΒB- με σταθερό outlook και εντάσσει πλέον την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.
Στην έκθεση του για την Ελλάδα, ο οίκος αναφέρει πως αναμένει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2,4% το 2023, αναθεωρώντας ελαφρώς ανοδικά την προηγούμενη εκτίμηση.
Παράλληλα, προβλέπει ανάπτυξη, κατά μέσο όρο στο 2,4%, για την περίοδο 2024-2025, που θα υποστηριχθεί από τη μείωση του πληθωρισμού, την απορρόφηση κονδυλίων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.
Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρεται στο ρεκόρ της μείωσης του χρέους κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, από το 205% κατά την περίοδο της πανδημίας στο 160,8% εφέτος και 141,2% του ΑΕΠ το 2027.
Παράγοντες όπως το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, οι πολύ μακρές λήξεις του (18 έτη) και το σημαντικό ρευστό απόθεμα μετρητών (περίπου 16,5% του ΑΕΠ στα μέσα Νοεμβρίου) μειώνουν τους κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας.
Ισχυρή κρίνει ο οίκος και τη δέσμευση της χώρας για δημοσιονομική εξυγίανση, με το πρωτογενές πλεόνασμα να αναμένεται να αυξηθεί στο 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και κατά μέσο όρο στο 2,2% το 2024-2025.
Επίσης, επισημαίνει την πολιτική δημοσιονομικής υπευθυνότητα η οποία εκτός των άλλων εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους για μόνιμα και έκτακτα μέτρα κοινωνικής πολιτικής, τις προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη και πολιτική σταθερότητα τα επόμενα χρόνια, αλλά και την πρόοδο στον τραπεζικό τομέα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch: «πιστοποιεί την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τις ακόμη πιο θετικές προοπτικές που διανοίγονται με την εφαρμογή της πολιτικής μας. Δημιουργεί παράλληλα τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της εισροής επενδύσεων, καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης».
Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά - από τους τέσσερις αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ - οίκο αξιολόγησης που αναβαθμίζει σε επενδυτική βαθμίδα την Ελλάδα μετά από 13 χρόνια, μετά τον S&P στις 20 Οκτωβρίου, τον DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και τον Scope Ratings το προηγούμενο καλοκαίρι.
Πώς «μεταφράζεται» η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας
Η επιστροφής της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα δημόσια οικονομικά της χώρας, καθώς αντανακλά τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη.
Για το εθνικό χρέος η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα μεταφράζεται σε «καλά νέα», καθώς θα είναι πλεονέκτημα, αν όχι προϋπόθεση, ώστε να εξασφαλίσει το ελληνικό κράτος την εμπιστοσύνη των αγορών και αντίστοιχα τα χρήματα των επενδυτών με λογικό κόστος. Παράλληλα, η Ελλάδα θα μπορεί να συμμετάσχει σε όποια προγράμματα υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χωρίς waiver.
Σημαντικός και άμεσος θα είναι ο αντίκτυπος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς η αναβάθμιση της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί προϋπόθεση, ώστε να επανέλθουν σε αυτή οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και οι τράπεζες. Με αυτό τον τρόπο το κόστος δανεισμού στις διεθνείς αγορές θα μειωθεί σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν με τη σειρά τους να προσελκύσουν και άλλου τύπου επενδυτές, τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογά τους.
Σημειώνεται πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί προϋπόθεση για την αναβάθμιση και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και την επαναφορά του στις ανεπτυγμένες αγορές.