Οι κρίσιμες ημερομηνίες για ελεύθερους επαγγελματίες, servicers και ασφαλιστικό
Θέμα χρόνου είναι να λάβουν το «πράσινο φως» τρία σημαντικά νομοσχέδια, καθώς το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται αποφασισμένο να δρομολογήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που επικεντρώνονται στην καταπολέμηση της «φοροδιαφυγής», τον εκσυγχρονισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας με έμφαση στα επαγγελματικά ταμεία, αλλά και την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών με «κόκκινα δάνεια», έναντι των servicers.
1. Φορολογικό νομοσχέδιο
- «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής»
Έως την επόμενη Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023 αναμένεται πως θα ψηφιστούν στη Βουλή οι συνολικά 11 ρυθμίσεις κοινωνικής δικαιοσύνης εναντίον της φοροδιαφυγής.
Αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά κατατέθηκαν περίπου 3.000 σχόλια κατά τη δημόσια διαβούλευση και κάποια από αυτά ενσωματώθηκαν, χωρίς παρ' όλ' αυτά να αλλοιώνεται οι πυρήνας του νομοσχεδίου, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει κατά την εισαγωγική εισήγησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, πως σκοπός της κυβέρνησης είναι «η ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης και δέσμευση η κατεύθυνση των πρόσθετων εσόδων από τη φοροδιαφυγή στην Παιδεία και την Υγεία, για τη στήριξη των ασθενέστερων».
Οι βασικές σημειακές τροποποιήσεις και εξειδικεύσεις που αποφασίστηκαν αφορούν στα εξής:
- Μείωση του τέλους επιτηδεύματος.
- Διευκρινίσεις ως προς το μαχητό του τεκμηρίου.
- Τροποποιήσεις ως προς την προσαύξηση του ύψους του τεκμηρίου με βάση τον τζίρο.
- Mείωση φόρου για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων.
Ωστόσο, οι διαφωνίες που έχουν εκφράσεις οι φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων, των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων παραμένουν. Δείτε τα σημεία διαφωνίας με ένα κλικ εδώ.
Δείτε αναλυτικά τι περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου με ένα κλικ εδώ.
2. Ασφαλιστικό νομοσχέδιο
- «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις»
Για τις 6 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση.
Οι αλλαγές που επιδιώκει να υλοποιήσει το υπουργείο Εργασίας, βασίζονται σε τρία μέρη:
- Την αναμόρφωση της επαγγελματικής ασφάλισης και των ταμείων συμπληρωματικών παροχών
- Τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας
- Το σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας ΔΥΠΑ.
Στόχος του υπουργείου είναι να ψηφιστεί στις 18/12 στην Ολομέλεια και οι ρυθμίσεις του να τεθούν σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2024.
Οι διατάξεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
- Το θέμα της παύσης της περικοπής του 30% της σύνταξης των εργαζομένων συνταξιούχων.
- Το θέμα της αύξησης του ορίου χρεών προς τον ΕΦΚΑ από τις 20.000 στις 30.000 ή από τις 6.000 στις 10.000 για τους αγρότες.
- Το θέμα της αύξησης του επιδόματος μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες.
- Τη ρύθμιση για το πάγωμα του επιτοκίου δανεισμού του ασφαλιστικού χρέους στον ΕΦΚΑ έως το ’25 για να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα όσοι χρωστούν.
- Τις ρυθμίσεις για τα επαγγελματικά - ασφαλιστικά ταμεία που θα δημιουργήσουν ένα καινούριο περιβάλλον.
Δείτε το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση με ένα κλικ εδώ.
3. Κόκκινα δάνεια
- «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων- Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167»
Τη Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου θα διαεξαχθεί η ψήφιση για το σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει το νέο καθεστώς για τους δανειολήπτες με τις διατάξεις που καθιστούν ουσιαστικά τον εξωδικαστικό μηχανισμό, υποχρεωτικό για τους servicers.
Το νομοσχέδιο που ήδη ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αυτή την εβδομάδα, προβλέπει πως οι διαχειριστές των κόκκινων δανείων θα πρέπει να παρέχουν διαφάνεια, περισσότερη και πραγματική ενημέρωση στους ενδιαφερόμενους.
Παράλληλα, οι διατάξεις προβλέπουν πως οι δανειολήπτες έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν κούρεμα ή πιο ευνοϊκούς όρους για την εξόφληση των δανείων τους.
Επιπλέον, με το νομοσχέδιο
- Βελτιώνεται το πλαίσιο λειτουργίας του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
- Εισάγονται ρυθμίσεις που ενισχύουν τον ανταγωνισμό, όπως η χορήγηση δανείων από μη τραπεζικούς φορείς.
- Απλοποιούνται και οι διαδικασίες του Πτωχευτικού Κώδικα και επεκτείνονται οι συναλλαγές μέσω συστημάτων άμεσων πληρωμών (IRIS).
Σημειώνεται πως οι ρυθμίσεις που αφορούν στον «Ηρακλή» προβλέπουν την εισαγωγή της τρίτης φάσης του προγράμματος, η οποία θα έχει ανώτατο όριο χορήγησης εγγυήσεων έως και 2 δισ. ευρώ και διάρκεια ως τις 31.12.2024.
Δείτε αναλυτικά τι περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου με ένα κλικ εδώ.