ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πρόγραμμα Απόλλων: Τι είναι και πώς θα ελαχιστοποιήσει το ενεργειακό κόστος

Gerd Altmann / Pixabay

Το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Ενεργειακού Συμψηφισμού στη χώρα είναι το «Απόλλων», το οποίο παρουσίασε σήμερα 2/11 η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), στο πλαίσιο των μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την εύρυθμη λειτουργία της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος «Απόλλων», με την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης, το υπουργείο επιχειρεί να απαντήσει στις ενεργειακές ανάγκες των ευάλωτων νοικοκυριών, των ΟΤΑ Α’ και Β’, των ΔΕΥΑ και των ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, το νέο πρόγραμμα συνδυάζει και αποτυπώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την ενεργειακή και κοινωνική πολιτική της χώρας.

«Στόχος μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε το ενεργειακό κόστος για τα ευάλωτα νοικοκυριά και να το περιορίσουμε αισθητά στους ΟΤΑ, τις ΔΕΥΑ και τους ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ δίνοντάς τους ταυτόχρονα κίνητρα για την εφαρμογή επιπλέον μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και τη δυνατότητα για την οικονομική τους εξυγίανση».

Στόχος του Προγράμματος είναι μέσω της εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης, να καλυφθεί:

α) το 90% της κατανάλωσης των ευάλωτων νοικοκυριών και

β) το 50% της κατανάλωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ Α’ και Β’, π.χ. κτίρια, αντλιοστάσια, οδοφωτισμός), των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων/Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ).

Στο Πρόγραμμα θα συμμετέχουν όλες οι Περιφέρειες της χώρας, όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό, ανάλογα με την εξέλιξη των διασυνδέσεων.

Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους Ωφελούμενους μετά τον συμψηφισμό αναμένεται να μειωθεί ετησίως κατά 150 εκατ. ευρώ, ενώ με την εφαρμογή επιπλέον μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας η μείωση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Προγράμματος

1. Για τον συμψηφισμό ~1.620 GWh/ετησίως, θα απαιτηθεί ενδεικτικά η εγκατάσταση 1,1GW νέων ΦΒ σταθμών με μπαταρίες συνολικής χωρητικότητας 1,1 GWh (1h)

2. Για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας των ΟΤΑ, ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, Ευάλωτων καταναλωτών κάθε Περιφέρειας, θα αναπτυχθούν νέοι σταθμοί ΑΠΕ οι οποίοι θα λάβουν ενίσχυση μέσω διαγωνισμών που θα διενεργήσει το ΥΠΕΝ.

  • Στους διαγωνισμούς θα συμμετέχουν ώριμα έργα με Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (ΟΠΣ)
  • Σήμερα έχουμε: ~8 GW Αιολικά & ΦΒ με ΟΠΣ τα οποία δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμα τιμή

3. Οι σταθμοί ΑΠΕ που θα επιλεγούν από την διαγωνιστική διαδικασία θα αποζημιώνονται από τον ΔΑΠΕΕΠ με λειτουργική ενίσχυση (€/MWh) για 20 έτη.

  • Σε κάθε περιφέρεια θα συσταθεί μία Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών όπου θα συμμετέχουν οι ωφελούμενοι
  • Η παραγωγή των σταθμών ΑΠΕ θα συμψηφίζεται μέσω εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού με τις καταναλώσεις της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης