ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ο «χάρτης» των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα το 2022 – Ποιοι κλάδοι πρωταγωνίστησαν

pexels

Ο κλάδος λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικής κατά κύριο λόγο, καθώς και των επαγγελματικών υπηρεσιών και υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις ήταν εκείνοι που πρωταγωνίστησαν το 2022, όσον αφορά στην απορρόφηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα της EY Ελλάδος, το προηγούμενο έτος η χώρα μας προσέλκυσε 47 άμεσες ξένες επενδύσεις, που συνιστά αριθμό ρεκόρ από το 2000 και την έναρξη της παγκόσμιας σειράς ερευνών Attractiveness Survey. Καταγράφεται ακόμη, βελτίωση της ποιοτικής σύνθεσης των επενδύσεων ενώ σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας αποτελεί το γεγονός ότι το 40% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν, σχεδιάζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα τη χρονιά που έρχεται.

Το 40% των άμεσων ξένων επενδύσεων (19 σε αριθμό συνολικά) απορρόφησαν ο κλάδος λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικής, έναντι 17% το 2021, 10% την προηγούμενη εικοσαετία και αντίστοιχα 20% στην Ευρώπη. Οι επαγγελματικές υπηρεσίες και υπηρεσίες προς επιχειρήσεις απορρόφησαν το 19% (9 σε αριθμό συνολικά), έναντι 15% την προηγούμενη εικοσαετία και 13% στην Ευρώπη ενώ η παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας το 9%, έναντι 3% την προηγούμενη εικοσαετία και 5% σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο αντίποδα, υποχώρησαν σε σχέση με το 2021 οι κλάδοι των μεταφορών και logistics στο 6% και της αγροδιατροφής στο 2%, από το 20% το 2021. Γεγονός που, όπως επισημαίνεται αποτελεί πηγή προβληματισμού καθώς οι δύο κλάδοι συνδέονται με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τη γεωγραφική της θέση στη νοτιοανατολική «πύλη» της Ευρώπης και την ποιότητα των αγροτικών της προϊόντων. Το 6% απορρόφησε ο κλάδος της αναψυχής, πολιτισμού και τουρισμού καθώς και του εξοπλισμού μεταφορών.

Πηγή: EY

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των επενδύσεων για ακόμη μία χρονιά η μεγάλη πλειονότητα των επενδύσεων (62%, από 70% το 2021) κατευθύνθηκε στην Αττική. Μία στις πέντε επενδύσεις (19% από 10% το 2021) πραγματοποιήθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα. Όλες οι επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου κατευθύνθηκαν δύο στις 10 επενδύσεις, από μία στις 10 πέρσι. Από τα 9 συνολικά επενδυτικά έργα, τα πέντε αφορούσαν τον κλάδο λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικής. Επίσης το 6% των ΑΞΕ απορρόφησε η Πελοπόννησος και από 4% η Ήπειρος, η Κρήτη και οι Κυκλάδες.

Υψηλή η συμμετοχή των ΗΠΑ

Σχετικά με τις χώρες προέλευσης των ΑΞΕ, στο 40% από 23% το 2021 εκτοξεύτηκε η συμμετοχή των ΗΠΑ στις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα το 2022. Οι μισές από τις επενδύσεις αυτές αφορούν το λογισμικό και τις υπηρεσίες πληροφορικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο για το σύνολο της Ευρώπης.

Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό που προήλθε από την Ευρώπη φτάνει το 51% έναντι 60% στο σύνολο της ηπείρου. Η Γερμανία με 13% από 7% εκτόπισε το Ηνωμένο Βασίλειο (11% από 17%) από τη δεύτερη θέση. Σχετικά σημαντική είναι και η παρουσία της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Ισπανίας (4%) ενώ φέτος έχουν προστεθεί η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ελβετία, οι οποίες δεν περιλαμβάνονταν πέρσι, παρότι συγκαταλέγονται μεταξύ των έξι μεγαλύτερων επενδυτριών χωρών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης