ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τριετίες: Τι λένε οι επιχειρήσεις για το «ξεπάγωμα»

INTIME

Το «ξεπάγωμα» των τριετιών που θα οδηγήσει σε αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων αποτιμάται μεν θετικά από τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς αναμένουν ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης, υπογραμμίζουν ωστόσο ότι θα πρέπει να συνοδευτεί με αντισταθμιστικά μέτρα για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα επιβαρυνθούν.

Φορείς της αγοράς επισημαίνουν στο CNN Greece ότι η ενίσχυση του εισοδημάτων των εργαζομένων, οι οποίοι παράλληλα είναι και καταναλωτές, στο υφιστάμενο περιβάλλον ακρίβειας σε βασικά αγαθά, αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην αγοραστική κίνηση που έχει πληγεί λόγω των πιέσεων που έχουν δεχθεί τα ελληνικά νοικοκυριά. Από την άλλη πλευρά τονίζουν ωστόσο ότι η επιβάρυνση που θα δεχθούν οι επιχειρήσεις, οι οποίες επίσης έχουν «βιώσει» τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης καθώς και νωρίτερα της πανδημίας, είναι αναγκαίο να αντισταθμιστεί με κίνητρα και μέτρα, όπως με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ειδικά δε για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές αλλά σε αρκετές περιπτώσεις και βιώσιμες.

Όπως σημείωνε στο CNN Greece μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας, «το ξεπάγωμα των τριετιών θα ενισχύσει το εισόδημα χιλιάδων εργαζομένων και μέρος αυτού θα επιστρέψει στις επιχειρήσεις ως αύξηση της αγοραστικής κίνησης». Πάγια θέση της ΕΣΕΕ είναι η λελογισμένη αύξηση των μισθών ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και του εμπορίου. Ειδικά στη σημερινή συγκυρία, με την ακρίβεια σε βασικά είδη διατροφής να επιμένει, το ξεπάγωμα των τριετιών θα λειτουργήσει ευεργετικά για εργαζόμενους και εργοδότες». Εξηγεί ωστόσο ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν παράλληλα, αντισταθμιστικά μέτρα για τις επιχειρήσεις, όπως είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, σε δήλωσή του αναφέρει ότι «στον απόηχο των δύσκολων καταστάσεων που βιώνει η χώρα και των αυτονόητων περιορισμών που αυτές επιβάλουν, λαμβάνουμε ως θετικές τις παρεμβάσεις που θα αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών και συνεπώς θα τονώνουν την κατανάλωση. Από την άλλη πλευρά όμως, δεν ακούσαμε καθαρά πως θα εξισορροπηθεί η επιβάρυνση που αυτά τα μέτρα θα έχουν στο κόστος λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων, με ορατό τον κίνδυνο να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».

«Γι' αυτό και η οριστική απαλλαγή από τα κατάλοιπα των πάσης φύσεως μνημονιακών βαρών, η γενναία μείωση του μη μισθολογικού κόστους η οποία θα καλύψει μέρος των μισθολογικών αυξήσεων αλλά και η πίεση για παροχή σωστών και ορθά κοστολογημένων υπηρεσιών από τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, super markets κλπ. πρέπει να πραγματοποιηθούν αμέσως» προσθέτει ο κ. Καφούνης.

Την ανάγκη να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις, όπως προϋποθέσεις μείωσης ασφαλιστικών εισφορών, ώστε μπορέσουν εκείνες να παραμείνουν ανταγωνιστικές, επισημαίνει, μιλώντας στο CNN Greece και ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αναστάσιος Καπνοπώλης, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να επιβαρυνθεί εκ νέου μόνο ο ιδιωτικός τομέας και η επιχειρηματικότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης