ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Πώς θα στηριχθεί η χρηματοδότησή τους

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Πώς θα στηριχθεί η χρηματοδότησή τους
Pixabay (Φωτογραφία αρχείου)

Στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο ζήτημα της χρηματοδότησής τους αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου στην 87η ΔΕΘ, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι «ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας είναι σχετικά περιορισμένος».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «θέλουμε παραπάνω ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα και θέλουμε να δίνουμε τη δυνατότητα -προφανώς πάντα με τις σχετικές εγκρίσεις της Τράπεζας της Ελλάδος- και σε μη τραπεζικά ιδρύματα να μπορούν να χορηγούν δάνεια, είτε σε επιχειρήσεις, είτε ενδεχομένως και σε φυσικά πρόσωπα, πάντα υπό ένα ασφυκτικό εποπτικό πλαίσιο».

Παράλληλα επεσήμανε ότι «η Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει κάνει μια πολύ σημαντική προσπάθεια ώστε να δώσει πρόσθετη χρηματοδότηση σε 60.000 επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι σήμερα δεν «απασχολούσαν» τις τράπεζες, για τον λόγο ότι το κόστος επεξεργασίας των αιτήσεων που έκαναν ήταν πολύ μεγάλο σε σχέση με το όφελος το οποίο οι τράπεζες προσδοκούσαν ότι θα είχαν εάν τις χρηματοδοτούσαν».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ που ετοιμάζονται και τα οποία θα αποτελέσουν πρόσθετη πηγή χρηματοδότησης το επόμενο διάστημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό, τον πράσινο μετασχηματισμό καθώς και την κατάρτιση και τις δεξιότητες των εργαζομένων.

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα σημαντικά κίνητρα που δίνονται για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων καθώς όπως υπογράμμισε «αναγνωρίζουμε ότι το μέγεθος των επιχειρήσεων είναι ένας παράγοντας που βοηθά την ανταγωνιστικότητα. Μερικές φορές είναι καλύτερο κάποιος να έχει ένα μικρότερο μερίδιο σε μία μεγαλύτερη εταιρεία που έχει περισσότερες δυνατότητες να διακριθεί και να μεγαλώσει, από το να έχει ένα μεγαλύτερο μετοχικό μερίδιο σε μία μικρότερη εταιρεία της οποίας η ανάπτυξη είναι προβληματική».