ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΑΑΔΕ για βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων: Μεγαλύτερη και ταχύτερη ενημέρωση των στοιχείων

INTIME/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, και οι εκπρόσωποι των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, Airbnb, Booking και Vrbo, με φόντο την προαναγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για νέες δράσεις για τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Όπως επισημάνθηκε, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που έχει τέτοιο μνημόνιο συνεργασίας της Δημόσιας Αρχής με τις εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Το ζητούμενο του νέου Μνημονίου είναι η παροχή περισσότερων στοιχείων και σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να διευκολυνθεί το έργο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέσα από διασταυρώσεις με τα αντίστοιχα έντυπα της Εφορίας, τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ήδη οι πλατφόρμες εφοδίασαν τις ελεγκτικές υπηρεσίες με στοιχεία που οδήγησαν στην αποκάλυψη φορολογητέας ύλης και τελικά σε έσοδα που ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ και πλέον το επικαιροποιημένο Μνημόνιο ενσωματώνει τις νέες υποχρεώσεις που δημιουργεί η Κοινοτική Οδηγία της ΕΕ.

Με την νέα συμφωνία, οι ψηφιακές πλατφόρμες πλέον:

  • Εισάγουν συντακτικούς ελέγχους στο πεδίο όπου αναγράφονται οι αριθμοί μητρώου των ακινήτων (ΑΜΑ/ ΕΣΛ/ ΜΑΓ), προς αποφυγή λαθών και καταστρατηγήσεων από τους διαχειριστές.
  • Αποστέλλουν επιπλέον το όνομα και το επίθετο του κατόχου λογαριασμού IBAN για την ταυτοποίηση και τον έλεγχο των διαχειριστών.
  • Συμπεριλαμβάνουν το σύνολο των ετησίων ενοικιάσεων (διανυκτερεύσεων) της κάθε καταχώρησης.
  • Επιστρέφουν στην ΑΑΔΕ, σε μορφή αρχείου, τους διαχειριστές που δεν συμμορφώθηκαν ενώ έχουν ήδη λάβει ειδοποιήσεις για να συμπληρώσουν ή να διορθώσουν τον αριθμό του ακινήτου τους.
  • Ανταλλάσσουν υποχρεωτικά τα δεδομένα σε συγκεκριμένη μορφή αρχείου, γεγονός που διευκολύνει και επιταχύνει τη διαδικασία.

Επιπρόσθετα η πρακτική της κατηγοριοποίησης των καταχωρήσεων σε βραχυχρόνιες μισθώσεις και μη, σύμφωνα με το εμπορικό τους μοντέλο, επεκτείνεται σε όλες τις πλατφόρμες.

«Συνεργαζόμαστε ώστε να έχουμε δεδομένα καλύτερης ποιότητας και ταχύτερα, ώστε να επιτύχουμε τον στόχο μας στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιλής.

«Σταθερά επιδιώκουμε τη συνεργασία με φορείς της αγοράς που μπορούν να συνδράμουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Μάλιστα όπως ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ «Η υπογραφή των τριών επικαιροποιημένων μνημονίων συνεργασίας ενισχύει την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας και αποδεικνύοντας πως έχει αποτελεσματικότητα, καθώς έχει γίνει σημείο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο και έχει οδηγήσει στον δεκαπλασιασμό των εσόδων μας τα τελευταία δέκα χρόνια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης