ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τριετίες, φοροδιαφυγή και market pass - Κερδισμένοι και χαμένοι των οικονομικών εξαγγελιών της ΔΕΘ

Τριετίες, φοροδιαφυγή και market pass - Κερδισμένοι και χαμένοι των οικονομικών εξαγγελιών της ΔΕΘ
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Ακόμα πλουσιότερο από το αναμενόμενο ήταν το «καλάθι» της 87ης ΔΕΘ αν και αντί για πληθώρα παροχών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγω για πληθώρα μεταρρυθμίσεων που θα βοηθήσουν την οικονομία της χώρας. 

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, το σύνθημα της φετινής ΔΕΘ είναι «μεγάλες αλλαγές τώρα», μετατρέποντας σε δράση την ορμή των προωθητικών μοχλών που πλέον έχει η χώρα στην οικονομία, όπως τη θετική εμπειρία μιας τετραετούς συνετής οικονομικής πολιτικής, το Ταμείο Ανάκαμψης και τους άλλους ευρωπαϊκούς πόρους που εξασφαλίστηκαν, μαζί με την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα που κατακτήθηκε.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα του Βελlίδειου Ιδρύματος μια σειρά πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων που έχουν ως στόχο να κάνουν το κράτος αποτελεσματικότερο, αλλά και να αυξήσουν ουσιαστικά τα εισοδήματα των πολιτών.

Μεγάλοι κερδισμένοι οι εργαζόμενοι

Η εξαγγελία για το «ξεπάγωμα» των τριετιών, από 1η Ιανουαρίου 2024, είναι ίσως η σημαντικότερη για τους εργαζόμενους, καθώς με την εφαρμογή του μέτρου θα δουν σημαντικές αλλαγές στους μισθούς τους.

Οι μισθολογικές τριετίες, οι οποίες ήταν παγωμένες από την αρχή των μνημονίων, θα φέρουν σημαντική αύξηση των μισθών από 78 ευρώ έως και 234 ευρώ τον μήνα, κατά περίπτωση, αν και θα πρέπει δοθούν οι απαραίτητες εξειδικεύσεις και διευκρινίσεις για να μπορέσει να μιλήσει κανείς με ακρίβεια.

Παράλληλα, στους κερδισμένους των εξαγγελιών βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, οι οποίοι θα λάβουν την πρώτη αύξηση μισθού, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, μαζί με μια σειρά επιδομάτων. Το μέσο ετήσιο όφελος ανέρχεται σε επιπλέον 1.292 ευρώ μικτά ή 800 ευρώ καθαρά, ανά υπάλληλο και αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά, αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023.

Όπως επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα επιδόματα είναι χρήσιμα, αλλά βοηθητικά. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι πολιτικές ενίσχυσης των εισοδημάτων μόνιμου χαρακτήρα.

Σε αυτό το πλαίσιο τα οικονομικά μέτρα που έχουν προαναγγελθεί και επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητοτάκης είναι τα εξής:

  • Αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, σε 1.340.000 δηλώσεις.
  • Σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μηδενίζεται, μόνιμα πια, η συμμετοχή στα φάρμακά τους.
  • Νέα μέτρα με στόχο οι τιμές σε βασικά προϊόντα να διατηρούνται σταθερές ή και μειωμένες.
  • Το «Market Pass» θα δοθεί μέχρι τον Οκτώβριο, όπως έχει ανακοινωθεί, αλλά θα συνεχιστεί ως το τέλος του χρόνου, όμως μόνο στη Θεσσαλία και στον Έβρο.
  • Θα δοθούν 150 ευρώ μέσω του «Youth Pass» σε 200.000 18άρηδες και 19άρηδες.
  • Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι Μου» για νέους συμπολίτες μας από 25 έως 39 ετών, ενώ έχουν ήδη εγκριθεί σχεδόν 5.000 χαμηλότοκα δάνεια.
  • Παράλληλες δράσεις που θα ευνοήσουν περίπου 150.000 συμπολίτες μας, για να μπορέσουν να αποκτήσουν πιο προσιτή στέγη.
  • Από τον Δεκέμβριο, αυξάνεται κατά 8% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
  • Πριν το τέλος του χρόνου θα καταβληθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς, ενώ τον Ιανουάριο ακολουθεί νέα ετήσια αύξηση για όλους τους συνταξιούχους.
  • Θα επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο.
  • Το επίδομα θέρμανσης θα εκταμιευθεί με περισσότερους δικαιούχους, ειδικά με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά.
  • Συμπληρωματική πρόνοια θα υπάρξει και για το ρεύμα για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές.
  • Τον Απρίλιο έρχεται και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.
  • Περιορίζεται η μηνιαία μείωση των αποδοχών των εργαζόμενων συνταξιούχων. Θα καταβάλουν μία εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών τους.
  • Εξυγίανση και ενίσχυση του ανταγωνισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, ανάδειξη και 5ου τραπεζικού πυλώνα και παροχή δανείων και από μη τραπεζικούς φορείς.

  • Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των κρατικών ομολόγων ως μία νέα εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης.

  • Μείωση στο μισό του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

  • Ανάδειξη της υπηρεσίας IRIS, με την οποία ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως διακινούνται χωρίς τραπεζική προμήθεια.

Ξεκινάει «πόλεμος» κατά της φοροδιαφυγής

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ «άνοιξε πόλεμο» με όσους θεωρούν ότι μπορούν να συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν, ζημιώνοντας τα οικονομικά του κράτους και το μέλλον των πολιτών του.

Συγκεκριμένα, εξήγγειλε υποχρεωτική ηλεκτρονική πληρωμή σε αγοραπωλησίες ακινήτων, με στόχο να περιορίσει το «μαύρο χρήμα».

Ανακοίνωσε πως έως την άνοιξη του 2024 οι ταμειακές μηχανές 450.000 επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα POS. Την επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά.

Τόνισε πως δρομολογούνται τα ψηφιακά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία και την ενεργοποίηση, από τον Ιανουάριο, του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής. Όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ.

Όπως είπε τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών, ενώ θα επιβάλλεται πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά.

Βραχυχρόνια μίσθωση και υποχρεωτική ασφάλιση

«Χαμένοι» είναι οι ιδοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν με το μοντέλο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τρία ή περισσότερα ακίνητα, καθώς πλέον θα φορολογούνται με ΦΠΑ και τέλη ξενοδοχείων, από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

Ενώ, ένα επιπλέον «κόστος» θα πρέπει να υπολογίσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεων, οι οποίοι θα κληθούν να καλύψουν την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν αγροτική παραγωγή. Ωστόσο, σημειώνεται πως στην συγκεκριμένη περίπτωση ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «άνοιγμα της συζήτησης» και όχι για υποχρετικό μέτρο με άμεση εφαρμογή.

Στο επίκεντρο του πρωθυπουργού βρέθηκε και η «προσωπική ασφάλεια» σημαντικών προσώπων, καθώς ανακοίνωσε πως 2.500 αστυνομικοί αποσύρονται άμεσα από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων και επιστρέφουν στα Αστυνομικά Τμήματα και στους δρόμους, μάλιστα ανακοίνωσε πως και «η δική μου ασφάλεια, θα μειωθεί στο μισό».