ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τι λένε οι ελληνικές επιχειρήσεις για τη νέα αύξηση των επιτοκίων

Τι λένε οι ελληνικές επιχειρήσεις για τη νέα αύξηση των επιτοκίων
AP Photo/Michael Probst

Με προβληματισμό υποδέχονται φορείς της αγοράς που μιλούν στο CNN Greece, τη νέα αύξηση επιτοκίων - τη 10η διαδοχική από τον Ιούλιο του 2022 - που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΕΚΤ.

Τα αυξημένα επιτόκια ήδη αποτελούσαν «θηλιά» για τις επιχειρήσεις και τη διαχείριση των επιχειρηματικών τους δανείων ενώ η νέα αύξηση, σε ιστορικά υψηλά μάλιστα, μεγαλώνει τον «πονοκέφαλο» καθώς μάλιστα διαφαίνεται ότι το «ακριβό χρήμα» στην Ευρωζώνη ήρθε για να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Μόνο προβληματισμό προκαλεί η νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% που ανακοίνωσε η ΕΚΤ» σημειώνει στο CNN Greece o πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, συμπληρώνοντας ότι «πρόκειται για τη 10η διαδοχική με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο να καθορίζεται πλέον στο 4,5%, κάτι που το καθιστά το υψηλότερο στην ιστορία της Ευρωζώνης.

«Είναι σαφώς μία αρνητική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία καθώς ήδη υπήρχε τεράστια δυσκολία για την αποπληρωμή των δόσεων δανείων οι οποίες είχαν φτάσει σε πολύ μεγάλο ύψος από τις προηγούμενες αυξήσεις» υπογραμμίζει.

«Το πιθανότερο ενδεχόμενο που υπάρχει αυτή την στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας αλλά και τους δυσμενείς παράγοντες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες, με βασικότερο αυτόν της ακρίβειας, είναι να δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα νέα αύξηση του αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων και περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης στην αγορά, κάτι που θα επηρεάσει πολύ αρνητικά συνολικά το επιχειρείν και κυρίως τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα» σημειώνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ υπογραμμίζει ότι «η οικονομία μας είναι ήδη «πληγωμένη», ειδικά μετά από ότι συνέβη στη Θεσσαλία αλλά και με τις μεγάλες φωτιές του καλοκαιριού, και δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτές άλλων ευρωπαϊκών κρατών που ενδεχομένως μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα σε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού».

«Αν δεν υπάρξει ένα δίχτυ ασφαλείας από την κυβέρνηση, ειδικά για τους πιο ευάλωτους, προβλέπω ότι οι μέρες που θα έρθουν θα είναι δυσκολότερες ακόμα και από αυτές της μνημονιακής περιόδου» καταλήγει.

«Ο πονοκέφαλος των επιτοκίων συνεχίζεται και χειροτερεύει»

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποφάσισε «να συνεχίσει το βιολί της» επιβάλλοντας την τέταρτη διαδοχική αύξηση εντός του 2023 κατά 25 μονάδες βάσης και συνολικά την δέκατη από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι σήμερα» σχολιάζει από την πλευρά του στο CNN Greece ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και του ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης.

«Η επιθετικότερη εκστρατεία στην ιστορία της μέσω αύξησης των επιτοκίων για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη δεν φαίνεται να έχει οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα. Μετά τη νέα αύξηση της ΕΚΤ σε διάστημα 14 μηνών τα επιτόκια φτάνουν πλέον τις 450 μονάδες βάσης συνολικά, χωρίς ωστόσο η κεντρική τράπεζα να έχει καταφέρει να ελέγξει τον πληθωρισμό που έφτασε το 5,3% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Με ισχύ από τις 20 Σεπτεμβρίου τα τρία βασικά επιτόκια, της κύριας αναχρηματοδότησης, της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 4,50%, 4,75%, και 4% αντίστοιχα. Έτσι από το ιστορικό χαμηλό φθάσαμε στο ιστορικά υψηλό και βλέπουμε» προσθέτει.

Ο κ. Κορκίδης εξηγεί ότι «οι Ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αρχίσει πρόσφατα να προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων. Η ιταλική UniCredit προσφέρει πλέον επιτόκιο 6,7% σε προθεσμιακές τουλάχιστον ενός έτους για πελάτες από τη ΝΑ Ευρώπη. Η γερμανική τράπεζα Deutsche Kreditbank προσφέρει επιτόκιο 3,5% σε καταθέσεις για να γυρίσουν πίσω πελάτες και να αυξήσει την καταθετική της βάση. Η ισπανική Banco Santander προσφέρει επιτόκια καταθέσεων έως 5,2% για πελάτες από τη Βρετανία, σύμφωνα με το Bloomberg».

«Κάτι που όμως δεν συμβαίνει στην Ελλάδα και κάτι που περιμένουμε να συμβεί μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας» προσθέτει.

«Η ψαλίδα επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων μεγαλώνει και δημιουργεί προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα προκαλεί μείωση επενδύσεων και θέσεων εργασία, αυξάνει τον κίνδυνο χρεοκοπιών και οδηγεί σε αναχρηματοδοτήσεις με ότι συνεπάγεται για την αύξηση των κόκκινων δανείων. Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ έχει προϋπολογιστεί πως θα επιβαρύνει από την αρχή του ράλι μέχρι τέλος του 2023 τους δανειολήπτες με περίπου επιπλέον 7 δις ευρώ. Ίσως η ΕΕ μπροστά στον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού να πρέπει να αναθεωρήσει τον μεσοπρόθεσμο στόχο του πληθωρισμού στο 2% και η ΕΚΤ να αλλάξει τακτική» καταλήγει ο κ. Κορκίδης.