ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Οι καταστροφικές πλημμύρες «χτυπούν» και τη φέτα - Κραυγή αγωνίας για το εθνικό μας τυρί

Οι καταστροφικές πλημμύρες «χτυπούν» και τη φέτα - Κραυγή αγωνίας για το εθνικό μας τυρί
Εκατοντάδες ζώα πνίγηκαν στο Θεσσαλικό Κάμπο (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Μεγάλο πρόβλημα στην παραγωγή του «εθνικού μας τυριού», της φέτας, προκαλούν οι καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία καθώς στην περιοχή βρίσκεται περί το 40% του συνόλου της αιγοπροβατοτροφίας, που παράγουν το γάλα το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή της.

Όπως επισημαίνει στο CNN Greece ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος, οι απώλειες στο αιγοπρόβειο γάλα λόγω των καταστροφών, δεν μπορούν να καλυφθούν με εισαγωγές από το εξωτερικό. Κι αυτό γιατί το γάλα με το οποίο παρασκευάζεται η φέτα, η οποία αποτελεί ΠΟΠ προϊόν, βάσει των προϋποθέσεων που υπάρχουν, πρέπει να είναι ελληνικό παστεριωμένο αιγοπρόβειο και να προέρχεται αποκλειστικά από τις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και του Νομού Λέσβου.

Η φετινή παραγωγή μετά τις καταστροφικές πλημμύρες αναμένεται μειωμένη με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την κάλυψη των αναγκών τόσο της εγχώριας αγοράς, όσο και των εξαγωγών (οι οποίες αποτελούν το 65% του συνόλου).

Επιπλέον ανησυχία λόγω του κινδύνου ελλείψεων, προκαλείται και για την τιμή της φέτας στην αγορά το επόμενο διάστημα και ενώ ήδη το προϊόν έχει υποστεί σημαντικές ανατιμήσεις.

Αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σαφής εικόνα σχετικά με το ακριβές μέγεθος των ζημιών και των απωλειών σε ζώα, η κατάσταση που περιγράφουν στελέχη του κλάδου της γαλακτοβιομηχανίας και κτηνοτρόφοι όπως επισημάνθηκε και κατά τη διάρκεια πρόσφατης σύσκεψης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας είναι δραματική.

Όπως σημειώνει ο κ. Αποστολόπουλος ακόμη και στα ζώα που έχουν γλίτωσαν από τις καταστροφές η πρόσβαση είναι σχεδόν αδύνατη από τους κτηνοτρόφους ενώ υπάρχουν ελλείψεις και στον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για το άρμεγμα. Καταγράφονται επίσης, σημειώνει, σημαντικές ελλείψεις σε ζωοτροφές ενώ παράλληλα μεγάλες μεταποιητικές μονάδες της περιοχής έχουν υποστεί ζημιές. Με δεδομένη τη κατάσταση που επικρατεί δε στην περιοχή, αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί πόσος χρόνος να απαιτηθεί για να επανέλθουν σε ομαλότητα όλα τα παραπάνω.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, πολλοί κτηνοτρόφοι εμφανίζονται απογοητευμένοι από τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν και δηλώνουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να ξεκινήσουν τα πάντα από την αρχή και να συνεχίσουν το επάγγελμά τους.