Τζήκας στο CNN Greece: Αναβαθμισμένος εντός και εκτός συνόρων ο ρόλος της ΔΕΘ στο μέλλον
Στις προσδοκίες και τους στόχους της 87ης ΔΕΘ αναφέρεται μιλώντας στο CNN Greece o πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας, επισημαίνοντας πως σε ένα περιβάλλον έντονων ανακατατάξεων και αλλαγών η ΔΕΘ σχεδιάζει ένα διαφορετικό μέλλον, όπου ο ρόλος της θα είναι αναβαθμισμένος τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.
Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα για το έργο της ανάπλασης της ΔΕΘ ο κ. Τζήκας εκτιμά πως εφόσον δεν υπάρξουν εμπόδια και καθυστερήσεις από εξωγενείς παράγοντες, οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του 2024 και θα διαρκέσουν έως το 2028. «Στόχος μας είναι να εγκαινιάσουμε το περίπτερο 1 το 2026, στην επέτειο των 100 ετών από την πρώτη διοργάνωση της ΔΕΘ του 1926» όπως επισημαίνει.
Σε ό,τι αφορά τη φετινή τιμώμενη χώρα τη Βουλγαρία, η οποία αναμένεται να έχει δυναμική παρουσία με 60 επιχειρήσεις από σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, εκτιμά πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας και διάνοιξης εμπορικών και επιχειρηματικών διαύλων μεταξύ των δύο χωρών.
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Τζήκα
Ποιοι είναι οι στόχοι για τη φετινή διοργάνωση και τι περιμένετε από την 87η ΔΕΘ;
Οι στόχοι μας είναι ίδιοι σε κάθε ΔΕΘ: να διοργανώσουμε μια επιτυχημένη έκθεση, που θα καταφέρει να δώσει βήμα στις επιχειρήσεις και να δημιουργήσει ευκαιρίες συνεργασιών, που θα παρουσιάσει όλες τις τελευταίες εξελίξεις σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, με αιχμή όμως την τεχνολογία και την καινοτομία, αλλά και το νεοφυές επιχειρείν, που θα αναδείξει την επιχειρηματικότητα των περιφερειών και την ανάγκη της κυκλικής οικονομίας και θα ξεκινήσει τον διάλογο σε μια σειρά θεματικών που απασχολούν την κοινωνία, την πολιτική και την οικονομία. Και βέβαια μια έκθεση που θα προσελκύσει τον κόσμο και θα τον κάνει κοινωνό της γιορτής που είναι η ΔΕΘ στη συνείδηση των επισκεπτών της. Όλα αυτά περιμένουμε από την 87η ΔΕΘ που έχει σχεδιαστεί σε πολλαπλά επίπεδα και μετρά ήδη περί τους 1.500 εκθέτες και ένα πρόγραμμα πλούσιο σε παράλληλες εκδηλώσεις. Έντονο βέβαια είναι και το στοιχείο της ψυχαγωγίας με τις καθημερινές συναυλίες, που θα δίνουν κάθε βράδυ έναν διαφορετικό ρυθμό στο κέντρο της πόλης.
Η Βουλγαρία, μία βαλκανική χώρα, είναι φέτος η τιμώμενη στη ΔΕΘ. Τι αναμένεται να παρουσιάσει στο πλαίσιο της Έκθεσης;
Η Βουλγαρία είναι μια φίλη χώρα, με την οποία η Ελλάδα διατηρεί στενούς δεσμούς σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Η συμμετοχή της στη φετινή ΔΕΘ ως Τιμώμενη Χώρα είναι ενδεικτική της βούλησής μας να συσφίξουμε περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις και να δημιουργήσουμε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες μεταξύ των δύο πλευρών. Η παρουσία της θα είναι δυναμική με 60 επιχειρήσεις από κλάδους όπως αυτοί της ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας, της βιομηχανίας, της καινοτομίας-τεχνολογίας, των τροφίμων, των μεταφορών-logistics, των καλλυντικών, του τουρισμού, του πρωτογενούς τομέα, της συσκευασίας και των υπηρεσιών. Στο πλαίσιο μάλιστα της 87ης ΔΕΘ θα έχουν b2b συναντήσεις με ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 1.000 υπό την οργανωτική ευθύνη του εκθεσιακού φορέα και του ΣΒΕ, όπως έγινε και πέρυσι. Παράλληλα, τη βουλγαρική συμμετοχή θα πλαισιώσει πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, με αιχμή τον πολιτισμό, αλλά και τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας. Η εκπροσώπηση της χώρας θα γίνει σε υψηλότατο επίπεδο, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα ενέργειας και μεταφορών. Επίσης, η βουλγαρική συμμετοχή θα εστιάσει στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία, παρουσιάζοντας λύσεις software και hardware.
Να σημειωθεί πως η Βουλγαρία συμμετέχει στη ΔΕΘ από την πρώτη διοργάνωση της το 1926 και έκτοτε έχει συνεχή παρουσία τόσο στη Γενική Έκθεση όσο και σε κλαδικές μας εκθέσεις. Πρόσφατα μάλιστα ήταν Τιμώμενη Χώρα στην έκθεση μας για την κυκλική οικονομία, Forward Green.
Όσον αφορά στις διμερείς μας σχέσεις με τη Βουλγαρία ποιες είναι οι προσδοκίες ως προς στο κομμάτι των επιχειρηματικών συνεργασιών;
Εκτιμώ πως υπάρχει μεγάλη προοπτική στο επιχειρηματικό πεδίο, η οποία και θα διερευνηθεί στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ και του θεσμού της Τιμώμενης Χώρας. Η δυναμική των B2B συναντήσεων είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος των δύο πλευρών για συνεργασίες. Τόσο τουριστικά όσο και σε επίπεδο realestate η βουλγαρική παρουσία στη χώρα μας είναι έντονη. Από την άλλη πλευρά το επενδυτικό αποτύπωμα των ελληνικών επιχειρήσεων στη γείτονα είναι αισθητό και διαχρονικό, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις της χώρας μας μάλιστα να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Η βουλγαρική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και η γειτονική χώρα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές ελληνικών προϊόντων. Πιστεύω πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας και διάνοιξης εμπορικών και επιχειρηματικών διαύλων.
Πώς προχωρά το έργο ανάπλασης της ΔΕΘ, σε ποια φάση βρίσκεται και τι προβλέπεται βάσει χρονοδιαγράμματος;
Τα τελευταία χρόνια, παρά τις δυσκολίες της περιόδου της πανδημίας, φροντίσαμε οι διαδικασίες για το έργο της ανάπλασης των εκθεσιακών μας εγκαταστάσεων να επιταχυνθούν. Έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια και έχει γίνει συστηματική δουλειά, ώστε να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.
Έχουμε υποβάλλει την πρότασή μας για το χρηματοδοτικό μοντέλο του έργου στο Υπερταμείο και αναμένουμε, βάσει της μελέτης επικαιροποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, τις τελικές αποφάσεις, προκειμένου να σχεδιάσουμε και να δρομολογήσουμε τις επόμενες κινήσεις μας. Πρόκειται για ένα έργο, που πέραν του βιοκλιματικού του χαρακτήρα και του ρόλου του ως ενός νέου τοπόσημου για τη Θεσσαλονίκη, θα είναι τριπλά ωφέλιμο: για τον εκθεσιακό φορέα, την οικονομία της πόλης και τους πολίτες της.
Εκτιμούμε ότι οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του 2024 και θα διαρκέσουν έως το 2028, αν δεν υπάρξουν βέβαια εμπόδια και καθυστερήσεις που θα οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες. Πρέπει επίσης να επισημάνω πως έχουμε πάρει την απόφαση η Έκθεση να μην σταματήσει να λειτουργεί όσο εξελίσσονται οι κατασκευαστικές εργασίες, μια συνθήκη που από μόνη της συνεπάγεται περιορισμούς. Πάντως στόχος μας είναι να εγκαινιάσουμε το περίπτερο 1 το 2026, στην επέτειο των 100 ετών από την πρώτη διοργάνωση της ΔΕΘ του 1926.
Πώς βλέπετε το μέλλον της ΔΕΘ στο πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών και ανακατατάξεων που συντελούνται τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο;
Η ΔΕΘ υπήρξε διαχρονικά αναπτυξιακός μοχλός τόσο για την τοπική όσο και για την εθνική οικονομία. Συνέβαλε με όλες τις δυνάμεις της με το σύνολο των διοργανώσεών της –όχι μόνο τη Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου, αλλά και με τις κλαδικές - στην οικονομική ανάπτυξη, στην επιχειρηματική δικτύωση, στην προώθηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Σε ένα περιβάλλον έντονων ανακατατάξεων και αλλαγών η ΔΕΘ όχι μόνο οραματίζεται, αλλά και σχεδιάζει ένα διαφορετικό μέλλον, όπου ο ρόλος της θα είναι αναβαθμισμένος τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Το κλειδί για την αναβάθμιση αυτού του ρόλου περνά μέσα από την ανάπλαση των εκθεσιακών εγκαταστάσεων, που θα βελτιώσει το οικονομικό αποτύπωμα της πόλης και την ποιότητα της καθημερινής ζωής των κατοίκων της.