ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Γεωργιάδης: Τα εργασιακά θα μπουν σιγά - σιγά σε μία τάξη

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια και διευκρινίσεις για τα κύρια σημεία του εργασιακού νομοσχεδίου έκανε κατά τη συνέντευξη του το πρωί της Δευτέρας (28/8) ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. 

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος υπουργός αναφέρθηκε στον τρόπο που θα λειτουργούν οι συμβάσεις μηδενικού χρόνου, στα σχέδια της κυβέρνησης για την πάταξη της μαύρης εργασίας, στις επικείμενες ασφαλιστικές διατάξεις και στους στόχους του υπουργείου για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.

Πιο αναλυτικά:

  • Για τις συμβάσεις μηδενικού χρόνου:

«Ο στόχος είναι να γίνουν οι εργασιακές μας σχέσεις περισσότερο ειλικρινείς. Δεν έχουμε εφεύρει κάτι νέο. Απλώς έχουμε χαρτογραφήσει τι γίνεται στα αλήθεια στον κόσμο που ζούμε και προσπαθούμε να βοηθήσουμε εργαζομένους και εργοδότες με έναν οργανωμένο τρόπο. Έτσι και με τις συμβάσεις κατά παραγγελία. Με το νέο σύστημα ο εργαζόμενος που θα τον πάρει μία εταιρεία catering, θα έχει υπογράψει σύμβαση μηδενικής απασχόλησης με την εταιρεία, θα έχουν συμφωνήσει σε ελάχιστες ώρες το μήνα που θα απασχολούνται, άρα δεν θα έχουν αγωνία αν θα τους πάρει ή όχι. Δεν θα μπορεί η εταιρεία να πάρει άσχετους. Θα πρέπει να πάρει από αυτούς που έχει δηλώσει στη σύμβαση στην “ΕΡΓΑΝΗ”.

Και επειδή έχεις σύμβαση, έχεις και όλα τα δικαιώματα του εργαζόμενου. Θα πρέπει να σε έχει ειδοποιήσει υποχρεωτικά 24 ώρες πριν με ένα sms ή με ένα email, γραπτά δηλαδή. Εάν για κάποιο λόγο ακυρωθεί η εργασία και σου πει τελικά μην έρθεις, εσύ θα πληρωθείς κανονικά το μεροκάματό σου. Μέχρι σήμερα αυτός που έχει οκτάωρο δεν μπορεί να κάνει σύμβαση κατά παραγγελία. Όλα θα μπούνε σιγά – σιγά σε μία τάξη και όσο προχωράει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, τόσο αυτό θα γίνεται και ακόμα καλύτερο».

  • Για την δοκιμαστική περίοδο εργαζομένων:

«Από το 2010 αυτό που ισχύει στην Ελλάδα είναι ότι μέχρι τους 12 μήνες αν σε απολύσει ένας εργοδότης, δεν παίρνεις αποζημίωση. Αυτό ισχύει σήμερα. Εμείς το αλλάζουμε αυτό. Θα γίνει 6 μήνες. Δηλαδή, μετά τους 6 μήνες θα έχεις κανονική σύμβαση με τα δικαιώματα της κανονικής συμβάσεως. Τι αλλάζει όμως; Πράγματι μέχρι τους 12 μήνες δεν θα παίρνεις αποζημίωση. Όπως είναι μέχρι τώρα, αλλά δεν θα μπορεί να σε απολύσει τόσο εύκολα το β’ εξάμηνο. Άρα, θα είναι πιο σίγουρη η δουλειά σου από εδώ και μπρος».

  • Για τις επικείμενες ασφαλιστικές διατάξεις:

«Για τα θέματα των συνταξιούχων έχει ετοιμαστεί η διάταξη. Βέβαια ακόμα είμαστε στη μέση μιας εσωτερικής συζήτησης για κάποιες λεπτομέρειες, αλλά εν πάση περιπτώσει είμαστε κοντά στο να την λήξουμε. Μέσα σε αυτήν την εβδομάδα ο στόχος είναι να σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έγκριση. Γιατί ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό πρέπει πρώτα να περνάει από το Ελεγκτικό Συνέδριο επί του Συντάγματος και εφόσον πάρουμε την έγκριση, να το βάλουμε με υπουργική τροπολογία στο παρόν νομοσχέδιο και να πάει στη Βουλή».

  • Για τον ΕΦΚΑ:

«Η πρόοδος του e-ΕΦΚΑ είναι πολύ μεγάλη. Τα πληροφοριακά συστήματα προχωράνε με μεγάλη ταχύτητα. Κάθε μέρα κάνουμε ένα καινούριο βήμα. Εάν σας έλεγα ότι είναι εύκολο θα σας έλεγα ότι θα γίνει αύριο. Ο διαγωνισμός για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα όπως του ΕΦΚΑ έχει γίνει, προχωράει η διαδικασία αυτή. Ο στόχος της διαδικασίας στο τέλος, είναι να έχουν περάσει μέσα στο ηλεκτρονικό σύστημα ο ασφαλιστικός βίος όλων των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ και όταν γίνει αυτό θα μπορεί να βγαίνουν οι συντάξεις με ένα κλικ».

  • Για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας:

«Τώρα εφαρμόζεται στα σούπερ μάρκετ και στις τράπεζες και σιγά-σιγά θα ξεκινήσει από το τέλος αυτού του μήνα να εφαρμόζεται και σε υπόλοιπες εταιρίες. Ξεκίνησε η εφαρμογή του από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και πάει προς τις μικρότερες. Σε ένα χρόνο από σήμερα θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί παντού. Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι μια επανάσταση που μας προσφέρει η τεχνολογία, η οποία αν χρησιμοποιηθεί σωστά θα βοηθήσει πάρα πολύ και τον τίμιο επιχειρηματία και τον εργαζόμενο. Δεν θα μπορεί να κλέβει κανείς κανέναν, ούτε το κράτος, ούτε τον ΕΦΚΑ, ούτε ο εργοδότης τον εργαζόμενο ούτε ο εργαζόμενος τον εργοδότη. Θα είναι όλα διάφανα. Η τεχνολογία μας δίνει αυτή τη δυνατότητα».

«Είμαστε σε έναν γόνιμο διάλογο με τους κλάδους της οικονομίας για να εφαρμοστεί με έναν τρόπο που είναι πιο σωστός γιατί δεν είναι όλοι οι κλάδοι το ίδιο. Παραδείγματος χάρη αλλιώς γίνεται η προσέλευση των εργαζομένων σε έναν τηλεοπτικό σταθμό, αλλιώς σε ένα κατάστημα λιανικής πώλησης. Άρα, για να φτιάξουμε σωστά την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας έχω δεσμευτεί ότι θα εκδώσω διαφορετικές υπουργικές αποφάσεις ανά κλάδο ώστε να μην υπάρχει παρεξήγηση πως θα χρησιμοποιηθεί αυτή η κάρτα και πως θα την χτυπάει ο εργαζόμενος και θα την τηρεί η επιχείρηση. Αυτά όμως είναι τεχνικά ζητήματα, θα τα βρούμε και θα γίνουν σωστά».

«Στο παρόν νομοσχέδιο, έχουμε συμπεριλάβει ότι η επιχείρηση που θα χρησιμοποιεί την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα έχει κάποια ωφελήματα. Για παράδειγμα δεν θα χρειάζεται να κάνει προαναγγελίες υπερωριών ή ωραρίου, δηλαδή θα μειωθεί πολύ το γραφειοκρατικό βάρος μιας επιχείρησης γιατί μέσα από την «ΕΡΓΑΝΗ» και την κάρτα θα μπορούμε να παρακολουθούμε αυτόματα πως δουλεύει ο κάθε εργαζόμενος».

  • Για την πάταξη της μαύρης εργασίας:

«Η μαύρη εργασία πρώτα από όλα είναι αθέμιτος ανταγωνισμός στους υπόλοιπους. Μια κυρία που έχει φτιάξει ένα κατάστημα για νύχια πληρώνει ενοίκιο, ΕΦΚΑ, εργαζόμενους, εφορία. Η άλλη που τα παίρνει μαύρα, μπορεί να χρεώνει λιγότερα λεφτά διότι δεν έχει έξοδα άρα τα κρατάει όλα για τον εαυτό της. Άρα, η μαύρη εργασία καταστρέφει τις υγιείς επιχειρήσεις. Δεύτερον, εθίζει τον κόσμο στη φοροδιαφυγή το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Και ένας από τους λόγους που πιστεύω ότι το νομοσχέδιό μας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι γιατί έχει μια φιλοσοφία πως θα πατάξουμε τη μαύρη εργασία.

Η μαύρη εργασία δυνητικά μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά στις επιχειρήσεις σήμερα. Όσο προχωράει η ΑΑΔΕ τα ηλεκτρονικά συστήματα και σιγά-σιγά μειώνεται η δυνατότητα μιας επιχείρησης να έχει μαύρα έσοδα, εάν η επιχείρηση έχει άσπρα έσοδα και μαύρη εργασία αυτό τι σημαίνει; Δεν έχει δαπάνες. Αυτό τι σημαίνει; Ότι παρουσιάζει υπερβολικά υψηλά κέρδη. Αυτό τι σημαίνει; Πιστεύει ότι θα πληρώνει πολύ μεγάλο φόρο άρα θα χρεοκοπήσει. Το να μπουν σε τάξη οι δυο πλευρές δηλαδή η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και η φοροδιαφυγή πού θα οδηγήσει; Θα οδηγήσει σε υψηλότερα έσοδα για το κράτος αλλά και σε πολύ καλύτερη λειτουργία των επιχειρήσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης