ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πώς κατάφερε η Κως να δώσει ώθηση στον γαστρονομικό τουρισμό της

Πιάτα με ντόπια υλικά στο εστιατόριο PARON στον παραθαλάσσιο οικισμό Τιγκάκι της Κω CNN Greece

Μια δυνατή συμμαχία έχει σχηματιστεί στην Κω για την προβολή και την προώθηση των προϊόντων της πλούσιας γης του νησιού.

Με τις δράσεις τους, έχουν πετύχει να δώσουν αξιοσημείωτη ώθηση στο γαστρονομικό τουρισμό στην Κω, έναν προορισμό που παραδοσιακά χαρακτηρίζεται τουριστικός.

Η ομάδα Kos Locally Grown αποτελείται από 25 ιδρυτικά μέλη που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια και την μεταποίηση προϊόντων όπως το λάδι, το κρασί, το μέλι και το τυρί.

Έχουν καταφέρει να εντάξουν τα προϊόντα τους στις κουζίνες ξενοδοχείων της Κω, μια διαδικασία από την οποία έχουν όφελος και τα ίδια ξενοδοχεία, καθώς για τα «ελληνικά πρωινά» που προσφέρουν στους πελάτες τους, λαμβάνουν βαθμούς κατά τη διαδικασία της αστεροποίησής τους.

Λάδι, κρασί και τυρί των παραγωγών της Κω, μπορεί ακόμη να βρει κανείς στα εστιατόρια του νησιού, αλλά και σε καταστήματα που απευθύνονται στους ξένους τουρίστες.

«Ουσιαστικά μια τέτοια προσπάθεια, φτάνει μέχρι και τις εξαγωγές. Όταν ένας ξένος απολαύσει μια τέτοια γαστρονομική εμπειρία, μπορεί όταν φύγει να πάρει κάτι από το αεροδρόμιο ή να ξεκινήσει μια συνεργασία που θα καταλήξει στα ράφια σουπερ μάρκετ στη Γερμανία», εξηγεί στο CNN Greece η οινοποιός Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου.

Η οινοποιός Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου στις εγκαταστάσεις του κτήματος ARKANI στην ΚωCNN Greece

Η προώθηση και προβολή των τοπικών προϊόντων, γίνεται και με άλλους τρόπους, καθώς τρία οινοποιεία, δύο ελαιοτριβεία, το μελισσοκομικό κέντρο και ένα τυροκομείο, ανοίγουν τις πόρτες τους για επισκέψεις στους τουρίστες που το επιθυμούν.

Δοκιμή ελαιόλαδου στο ελαιοτριβείο «Κωάκος Ελαιώνας» των αδελφών Παπαδημητρίου στην ΚωCNN Greece

«Όλα θέλουν στόχο, ενέργεια και φοβερή στήριξη από τους ίδιους τους πολίτες. Ό,τι έχει γίνει, έχει γίνει από εμάς και η τοπική αυτοδιοίκηση -πρώτου και δευτέρου βαθμού, ήταν δίπλα μας», ανέφερε η κ. Τριανταφυλλοπούλου.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Κω, Θεοδόσης Νικηταράς μιλώντας στο CNN Greece εξήγησε πως αυτή η ώσμωση που υπάρχει στον πρωτογενή και στον τριτογενή τομέα, μπορεί να αποβεί προς όφελος της τοπικής οικονομίας. Πρόσθεσε ακόμη, πως η δημοτική αρχή θα συνεχίσει να στηρίζει και να ενδυναμώνει τέτοιες ενέργειες.

Οι επόμενοι στόχοι της ομάδα των παραγωγών του νησιού, αφορούν την αξιοποίηση των εργαλείων του ευρωπαϊκού προγράμματος LEADER για την ανάπτυξη της υπαίθρου, αλλά και την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, ώστε να εκπαιδευτούν οι αγρότες και να τους δοθεί η δυνατότητα να καλλιεργούν και σε άλλες περιοχές της Κω.

Παραγωγή αλόης στο βιολογικό κτήμα «Pandrosia της Κρυστιαλένιας Δρόσου στο Πυλί της ΚωCNN Greece

Ο κ. Νικηταράς, σχολίασε την ποιοτική διαφορά των ατόμων που ασχολούνται πλέον με τον πρωτογενή τομέα.

«Έχουν πτυχία πανεπιστημίου κάτι που δε συνέβαινε στο παρελθόν. Η ετεροαπασχόληση έστρεψε το βλέμμα αυτών των ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα, όμως τώρα αποτελούν τη δύναμη του πυρός γιατί είναι άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν. Είναι η νέα γενιά που παίρνει τη σκυτάλη από την ‘’παραδοσιακή’’ γενιά των πατεράδων μας. Είναι αυτή η οποία βλέπει μια άλλη διάσταση στη συνεργασία του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα, δηλαδή με τον τουρισμό», σημείωσε ο δήμαρχος της Κω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης