ΑΝΑΠΤΥΞΗ

FinForum 2023: Οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία - Οι συζητήσεις και οι προβληματισμοί

Δημήτρης Πεφάνης, Διευθυντής CNN Greece - Τάσος Αναστασάτος, Επικεφαλής Οικονομολόγος - Eurobank - Φαίη Μακαντάση, Επικεφαλής Ερευνών "διαΝΕΟσις" - Ηλίας Λεκκός, Chief Economist, Επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής-Τράπεζα Πειραιώς Νίκος Ράζης/CNN Greece

Με άξονα τα νέα δεδομένα στην ελληνική οικονομία, την προοπτική της επενδυτικής βαθμίδας και τις εξελίξεις σε τραπεζικό και επιχειρηματικό επίπεδο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χθες, Τρίτη 11/7, το οικονομικό συνέδριο FinForum 2023.

Mε ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι σύνεδροι την ομιλία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος αναφέρθηκε στη δημιουργία των έργων που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας.

Ο κ. Σταϊκούρας επικεντρώθηκε στα 188 εμβληματικά έργα υποδομών, ύψους 27,6 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει το Αναπτυξιακό Σχέδιο για την Ελλάδα του 2030. Όπως είπε, «η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θέτει ως προτεραιότητα, στο πεδίο των υποδομών, την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων: Το Μετρό της Θεσσαλονίκης, ο οδικός άξονας Ε65, ο οδικός άξονας Πάτρα - Πύργος, η σύνδεση ΆκτιουΑμβρακίας οδού, ο βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης, το Μετρό της Αθήνας και ο δρόμος Μπράλου - Άμφισσας.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας / Νίκος Ράζης/CNN Greece

Επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Προηγήθηκε η ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος αναφέρθηκε στην ώθηση που δίνει στην ελληνική οικονομία η επικείμενη επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Μιλώντας για τις προκλήσεις που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει ο κλάδος και τις ευκαιρίες που μπορεί να αξιοποιήσει, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως «οι ελληνικές τράπεζες έχουν διανύσει μεγάλη απόσταση στην πορεία για την εξυγίανση τους» και γνωρίζουν πλέον σημαντική κερδοφορία, τόσο λόγω της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού τους και των υψηλών επιτοκιακών περιθωρίων, όσο και λόγω της πιστωτικής επέκτασης και της υψηλής αποδοτικότητας κόστους, αφού οι ελληνικές τράπεζες έχουν έναν από τους χαμηλότερους δείκτες κόστους».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στο FIN FORUM 2023 / Νίκος Ράζης/CNN Greece

«Μπορούμε πλέον να πούμε με βεβαιότητα ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η ελληνική οικονομία έπαψαν να είναι τα μαύρα πρόβατα της Ευρωζώνης και μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι δεν χρειάζεται εφησυχασμός, αλλά εγρήγορση.

Κορυφαίοι αναλυτές

Τις εκτιμήσεις και τις αναλύσεις τους για την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς και το πόσο κοντά βρισκόμαστε στην επόμενη αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης παρουσίασαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των οίκων αξιολόγησης S&P και Fitch καθώς και κορυφαίων στελεχών ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων:

Στο πλαίσιο της συζήτησης, με κεντρικό θέμα «Focus: The road towards investment grade», την οποία συντόνισε ο διευθυντής του CNN Greece Δημήτρης Πεφάνης, πρώτος πήρε το λόγο ο Samuel Tilleray (Sovereign Ratings Analyst, S&P) ο οποίος εστίασε δήλωσε στο θετικό σενάριο, παρά τη αβεβαιότητα μιας νέας πολιτικής που φέρνουν οι πρόσφατες εκλογές: «Είμαστε κοντά, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα. […] Προσπαθούμε να αλλάζουμε την αξιολόγηση κάθε 12 μήνες. Για την Ελλάδα, αυτό το ρολόι έχει αρχίσει να χτυπάει από τον Απρίλιο. Στο ημερολόγιό μας έχουμε την ημερομηνία της 20ης Οκτωβρίου» τόνισε και ξεκαθάρισε πως «δε θα βιαστούμε να λάβουμε μία απόφαση. Αντιμετωπίζουμε την Ελλάδα όπως κάθε

Σε ό,τι αφορά τις εγχώριες τράπεζες, ο Goksenin Karagoz (Banking Analyst, S&P) σημείωσε ότι μία τοποθέτηση από μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια στη μετοχική τους σύνθεση θα συμβάλει στην περαιτέρω αναβάθμισή τους, καθώς έχουν ανακάμψει από την πρόσφατη κρίση, βελτιώνοντας αισθητά την κερδοφορία τους.

Ο Ηλίας Λεκκός (Chief Economist, Επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς) από τη πλευρά του διευκρίνισε ότι οι επιπτώσεις από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι διαφορετικές στην οικονομία και διαφορετικές στις αγορές, εξηγώντας: «Υπάρχουν κεφάλαια θεσμικών επενδυτών, τα οποία να επενδύουν αποκλειστικά σε investment grade οικονομίες. Μόλις η Ελλάδα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, περιμένουμε να μπούμε στο ραντάρ μερίδας επενδυτών, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να επενδύσουν σ’ εμάς». Καταλήγοντας ο κ. Λεκκός εστίασε στην στροφή στην πράσινη μετάβαση, η οποία «προσφέρει μια τεράστιας σημασίας ευκαιρία για την Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο Τάσος Αναστασάτος, (Επικεφαλής Οικονομολόγος του ομίλου της Eurobank) τόνισε πως «πολλά κεφάλαια δεν μπορούν να επενδύσουν σε χώρες χωρίς επενδυτική βαθμίδα. Υπολογίζεται ότι αυτό αφορά περίπου 9/10 επενδυτικά κεφάλαια. Επομένως, θα μπούμε στο ραντάρ αυτών των κεφαλαίων, όμως την ίδια στιγμή, θα βγούμε από το ραντάρ όσων επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές».

Ο κ. Αναστασάτος εξήγησε ότι ήδη πληρούνται τα βασικά τα κριτήρια για τη δημοσιονομική και την κυβερνητική σταθερότητα, για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και για την ανταγωνιστικότητα. Όμως, υπάρχει ακόμη δουλειά στην απονομή δικαιοσύνης, στη λειτουργία του δημοσίου, στη σύνδεση πανεπιστημίων - αγοράς εργασίας, στο κτηματολόγιο κ.α.

Η διευθύντρια Ερευνών στη ΔιαΝΕΟσις Φαίη Μακαντάση, επέλεξε να αναφερθεί στη διεθνή συγκυρία και στην κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, τονίζοντας πως παρά την ισχνή ανάκαμψη διεθνώς, η Ελλάδα είναι κάπως καλύτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, καθώς περιμένει ανάπτυξη 2,4%.

Τέλος ο Federico Barriga Salazar (Director, Fitch Ratings) υποστήριξε ότι τον Δεκέμβριο, όταν θα δημοσιευθεί η τελευταία έκθεση του οίκου αξιολόγησης για το 2023, θα έχουμε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για την Ελλάδα, με βελτιωμένη την αξιοπιστία της χώρας και την ικανότητα εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Φορολογική πολιτική

Στο βήμα του FinForum2023 ανέβηκε και ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τα φορολογικά θέματα Χάρης Θεοχάρης, εστιάζοντας στους τρεις στόχους της φορολογικής διοίκησης του υπουργείου Οικονομικών:

  • Πρώτος στόχος η δημιουργίας κλίματος μείωσης της γραφειοκρατίας και της πολυπλοκότητας των φορολογικών δηλώσεων.
  • Δεύτερος στόχος η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αξιοποιώντας την τεχνολογία, όπως η διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών, η ηλεκτρονική τιμολόγηση, το myDATA, μεταξύ άλλων, ώστε να μπορέσει η εφορία να κάνει τη δουλειά της.
  • Τρίτος στόχος να φανούν απτά αποτελέσματα και μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και να επιστρέψουν χρήματα στα κρατικά ταμεία, αλλά και στους πολίτες.

Ο Χάρης Θεοχάρης, Υφυπουργός Οικονομικών για τα θέματα της φορολογίας / Νίκος Ράζης/CNN Greece

Ο κ. Θεοχάρης τόνισε επίσης πως υλοποιείται το μισό προεκλογικό πρόγραμμα ύψους 9,5 δισ. ευρώ της ΝΔ, με παρεμβάσεις - ύψους 4,5 δισ. ευρώ – όπως το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, η επέκταση του market pass και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.

Απο αριστερά: Γιάννης Παπαδογιάννης, Βασίλης Καζάς, Κωνσταντίνος Βασιλείου, Θεόδωρος Τζούρος /Fin Forum 2023

Ταμείο ανάκαμψης και ΜμΕ

Η σημασία της αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ελληνική οικονομία και οι παράγοντες που κρατούν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτός χρηματοδότησης βρέθηκαν στο επίκεντρο των ομιλιών:

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton Βασίλης Καζάς ανέφερε πως το Ταμείο Ανάκαμψης παρέχει πολύ χαμηλό επιτόκιο (0,35%) στις μικρές επιχειρήσεις, με την πλειονότητα των 90.000 επιχειρήσεων, που έχουν λάβει χρήματα μέχρι στιγμής, να είναι μικρομεσαίες, εστιάζοντας στην ελλιπή ενημέρωση για τα προγράμματα αλλά και σε μια τεχνο-φοβία, η οποία θα αντιμετωπιστεί με τη χρήση νέων τεχνολογιών από τις τράπεζες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε ο Γιάννης Παπαδογιάννης, ιδιοκτήτης και διευθυντής σύνταξης του BusinessDaily.gr, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton επισήμανε ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν υπαχθεί συνολικά επενδυτικά σχέδια ύψους 16 δισ. ευρώ, με τις περισσότερες επενδύσεις να τοποθετούνται σε Μακεδονία, Θράκη και Πελοπόννησο.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Βασιλείου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Eurobank, υπογράμμισε ότι οι τράπεζες μπορούν όμως να πάρουν κάποιες επιπλέον πρωτοβουλίες, όπως την καλύτερη ενημέρωση των πελατών για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν σήμερα.

Ερωτηθείς για τους κλάδους που θα πρωταγωνιστήσουν, ο κ. Βασιλείου εστίασε στην ενέργεια, τις υποδομές, τις επικοινωνίες, τον τουρισμό, τις αστικές αναπλάσεις, τη βιομηχανία και τη μεταποίηση. Τέλος στάθηκε στην έλλειψη εργατικού δυναμικού και στην ανάγκη να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης.

Στη δική του τοποθέτηση ο Θεόδωρος Τζούρος, Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Corporate & Investment Banking στην Τράπεζα Πειραιώς, έκανε ισιαίτερη αναφορά στην πράσινη μετάβαση: «Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, στην χώρα μας η πράσινη μετάβαση απαιτεί 500 δισ. ευρώ δαπάνες μέχρι το 2050, δηλαδή 18 δισ. ευρώ ετησίως. Πρόκειται αναμφίβολα για μεγάλο νούμερο, αλλά εφικτό, καθώς υπάρχουν τα κεφάλαια για τη μετάβαση» εξήγησε ο κ. Τζούρος. Τέλος επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα γύρω από την πράσινη μετάβαση, καθώς έχει μετασχηματιστεί η δομή της αγοράς, έχει διπλασιαστεί το κόστος χρηματοδότησης, ενώ αλλάζουν συνεχώς οι διεθνείς τιμές.

  • Το συνέδριο FinForum 2023 διοργανώθηκε για τρίτη χρονιά στην Αθήνα από το CNN.gr και τον όμιλο ψηφιακών μέσων της DPG Digital Media Group υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, σε συνεργασία με την εταιρεία επικοινωνίας Tsomokos.
  • Ολες οι ομιλίες του συνεδρίου διατίθενται on demand στην ιστοσελίδα www.finforum.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης