ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Έρχονται τρεις διαγωνισμοί για μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας

Unsplash

Οι προκλήσεις που προκύπτουν από τις διαδικασίες αποθήκευσης ενέργειας, τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης με τίτλο «Αποθήκευση Ενέργειας, Κέρδη για την οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 12ου Athens Energy Summit.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Εμμανουήλ Καραπιδάκης, Dean, School of Engineering | Director of Energy, Environment and Climate Change Institute (IEECC), Hellenic Mediterranean University αναφέρθηκε σε τρεις επικείμενους διαγωνισμούς για τις μπαταρίες, τονίζοντας μέχρι το 2025 θα υπάρξουν τα πρώτα έργα αυτού του τύπου στην Ελλάδα.

«Πρέπει πλέον νομοτελειακά να πάμε στην επόμενη πίστα που είναι η αποθήκευση. Οι πρωταγωνιστές σε αυτή είναι η αντλιοταμίευση και οι μπαταρίες, το μίγμα αυτό είναι μονόδρομος. Υπάρχουν, ωστόσο, θέματα ρυθμιστικά και το πως θα λειτουργήσουν αυτές οι διαδικασίες στην αγορά» τόνισε.

Για το μέλλον της αποθήκευσης ενέργειας που είναι πλέον εδώ, έκανε λόγο ο Δημήτρης Κυριακόπουλος, Executive Director Smart PV Business, Huawei Digital Power προσθέτοντας ότι πια οι εταιρείες παρέχουν αμέτρητες λύσεις, όμως θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά η επιλογή τους.

«Το κόστος χρήσης είναι μεγάλο, βαίνει, όμως, μειούμενο, το τεχνικό κομμάτι παύει να είναι αδιάφορο. Το κόστος συντήρησης δεν μπορεί να αγνοηθεί, καθώς τα συστήματα αυτά θα λειτουργούν για αρκετά χρόνια», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να κατοχυρώνεται και η ασφάλειά τους.

Από την πλευρά του, ο Λουκάς Λαζαράκης, Head of Energy, Intrakat ανέφερε ότι η αποθήκευση ενέργειας θα πρέπει να σχεδιαστεί με βάση και το μείγμα ενέργειας που θα υπάρχει στη χώρα στο μέλλον. Ωστόσο, έκανε μνεία στο γεγονός ότι, με αφορμή τον πρόσφατο διαγωνισμό για ΑΠΕ, υπάρχει η πιθανότητα να εισέλθουν σε αυτόν εταιρείες που δεν θα έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία.

«Υπάρχουν ελκυστικές επενδύσεις στις ΑΠΕ, όμως χρειάζονται σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον» σημείωσε.

Κατά τον Δημήτρη Βαρλάμη, Head of Sales, South Eastern Europe, Jinko Solar τα φωτοβολταϊκά είναι το παρόν και μαζί με την μπαταρία, είναι η τεχνολογία του μέλλοντος.

«Το μέλλον των φωτοβολταϊκών είναι η αποθήκευση. Σε αυτό τον τομέα υπάρχουν μεγάλες εξελίξεις, η τεχνολογία είναι ραγδαία. Σχεδιάζουμε και επενδύουμε πολλά σαν εταιρεία, η αγορά μας ξεπερνάει, οι ανάγκες μας ξεπερνούν, το τοπίο που σχηματίζεται για το μέλλον είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που υπάρχει τώρα» δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα φωτοβολταϊκά θα μπουν σύντομα στην καθημερινότητα του κόσμου.

Στην ανακύκλωση των μπαταριών αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του, ο Δρ. Νίκος Τσιουβάρας, R&D Director, Sunlight Group κάνοντας λόγο για σχετική επένδυση από πλευράς Sunlight Group, με τη δημιουργία πιλοτικής μονάδας ανακύκλωσης στην Ξάνθη, καθώς η ΕΕ επιβάλλει, πλέον, να υπάρχει σύστημα ανακύκλωσης μπαταριών στις εταιρείες που τις παράγουν.

Κατά τον ίδιο, η ανακύκλωση θα πρέπει να γίνεται μαζικά στα 5-7 χρόνια ζωής της μπαταρίας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν, ήδη, εταιρείες που το κάνουν σε Ευρωπαϊκές χώρες και στην Κίνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης