ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας υιοθέτησε τις δύο ελληνικές προτάσεις

Το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας υιοθέτησε τις δύο ελληνικές προτάσεις
ΥΠΕΝ

Επιτυχημένη ήταν για την ελληνική πλευρά το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 19/6, καθώς οι δύο «ελληνικές» προτάσεις περιλήφθηκαν στο τελικό κείμενο συμβιβασμού.

Αυτές είναι η «συλλογή υπερεσόδων από τη χονδρική αγορά», σε περίπτωση νέας ενεργειακής κρίσης και η «αμοιβή διαθεσιμότητας μονάδων φυσικού αερίου», εφόσον ικανοποιούν τις τεχνικές προδιαγραφές που θα απαιτηθούν.

Αναλυτικά, στο τελικό κείμενο του Συμβουλίου ΥΠΕΝ της ΕΕ προβλέπεται ρητά η δυνατότητα ενεργοποίησης του μηχανισμού προστασίας έναντι των τυχόν υψηλών τιμών, όπως εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και αποτυπώθηκε σε σχετικό κανονισμό της Ε.Ε. Ο μηχανισμός αν χρειασθεί σε περίπτωση νέας κρίσης προβλέπει συλλογή υπερεσόδων από τη χονδρική αγορά για τη χρηματοδότηση επιδοτήσεων των τιμών καταναλωτή.

Επίσης, στο πλαίσιο των μηχανισμών διαθεσιμότητας ισχύος περιελήφθη ρητή διάταξη που επιτρέπει την αμοιβή διαθεσιμότητας μονάδων φυσικού αερίου εφόσον ικανοποιούν τις τεχνικές προδιαγραφές που θα απαιτηθούν, διάταξη με την οποία θα μπορεί να εφαρμοσθεί ο μηχανισμός για την ευελιξία όπως ανέφερε ρητά και η Επίτροπος Ενέργειας.

Ωστόσο, παρά την θετική έκβαση του Συμβουλίου, παρέμεινε η διαφωνία σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των συμβάσεων οικονομικών διαφορών μεταξύ του κράτους και πυρηνικών σταθμών που ανακαινίζονται και παρατείνεται ο χρόνος ζωής τους.

Κατά την παρουσία του στο Συμβούλιο ΥΠΕΝ που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, ο υπηρεσιακός υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παντελής Κάπρου, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως τόνισε η μεταρρύθμιση της αγοράς «πρέπει να διασφαλίσει αφενός την προστασία από κρίσεις τιμών ενέργειας, αφετέρου να προωθήσει αποτελεσματικά μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ και αποθήκευση στο πλαίσιο ενός αξιόπιστου ηλεκτρικού συστήματος».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου η ελληνική πλευρά υποστήριξε το αίτημα της Κύπρου για περισσότερη διαφάνεια και συνεργασία με σκοπό τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας στο νέο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας.