Διπλάσιες ΑΠΕ μέχρι το 2030 - Η Ελλάδα ανεβάζει τις επιδόσεις της
Στον διπλασιασμό της κατανάλωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030 συμφώνησαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας «Fit for 55».
Πρόκειται για μια συμφωνία που θέτει ως δεσμευτικό στόχο ότι η κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές να φτάσει το 42,5% έως το 2030, δηλαδή σχεδόν να διπλασιαστεί σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα κατανάλωσης ΑΠΕ που είναι στο 22%. Τα κράτη μέλη, ωστόσο, θα πρέπει να προσπαθήσουν να επιτύχουν το στόχο του 45%.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα επιταχυνθούν επίσης οι διαδικασίες για τη χορήγηση αδειών για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ηλιακούς συλλέκτες ή ανεμόμυλους, ή για την προσαρμογή των υφιστάμενων.
Στον τομέα των μεταφορών, η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση κατά 14,5% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, χρησιμοποιώντας μεγαλύτερο μερίδιο προηγμένων βιοκαυσίμων και πιο φιλόδοξη ποσόστωση για ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης, όπως το υδρογόνο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξασφάλισε επίσης ότι τα κράτη μέλη θέτουν έναν ενδεικτικό στόχο για καινοτόμο τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τουλάχιστον 5% της νέας εγκατεστημένης χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και ένα δεσμευτικό πλαίσιο για διασυνοριακά ενεργειακά έργα. Οι ευρωβουλευτές πίεσαν για αυστηρότερα κριτήρια για τη χρήση βιομάζας για να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ δεν επιδοτεί τις μη βιώσιμες πρακτικές.
Η Ελλάδα ανεβάζει τις επιδόσεις της
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των υψηλότερων επιδόσεων αναφορικά με το ποσοστό διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα
Συγκεκριμένα, το 20,7% της ηλεκτρικής ενέργειας το 2022 στην Ελλάδα, προήλθε από ανεμογεννήτριες και το 12,6% από φωτοβολταϊκά, με τη συνολική συνεισφορά των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας να ανέρχεται στο 33,3%.
Το ποσοστό που φέρνει την Ελλάδα στην 7η θέση παγκοσμίως αναφορικά με τη διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, πίσω από τη Δανία (55,8%), τη Λιθουανία (48,4%), το Λουξεμβούργο (46,5%) την Ουρουγουάη (35,9%), την Πορτογαλία (34,8%) και την Ιρλανδία (33,3%). Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Ισπανία (33,2%), η Ολλανδία (32,3%) και η Γερμανία (31,8%).
Παράλληλα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειαςπου εξετάζει το δυναμικό παραγωγής των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών μονάδων ως προς τη συνολική ζήτηση (όχι την πραγματική παραγωγή), η διείσδυση των φωτοβολταϊκών στο τέλος του 2022 ήταν 17,5% στην Ελλάδα και 19,1% στην Ισπανία. Συγκριτικά ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 8,7% και ο διεθνής μέσος όρος 6,2%.
Σύμφωνα με την έκθεση Ember, το 2022 ήταν μια κομβική χρονιά αναφορικά με τη μετάβαση της παγκόσμιας κοινότητας προς την καθαρή ενέργεια. Η ηλιακή και αιολική ενέργεια προσέφεραν το 12% στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, επίπεδο που συνιστά ιστορικό υψηλό ρεκόρ, από 10% το 2021.
Περισσότερες από 60 χώρες του κόσμου παράγουν σήμερα πλέον του 10% της ηλεκτρικής τους ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια.