Πληθωρισμός: Υποχώρησε στο 4,5% τον Απρίλιο στην Ελλάδα - Αύξηση στην Ευρωζώνη
Στο 4,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον μήνα Απρίλιο, έναντι 5,4% τον Μάρτιο, καταγράφοντας την 5η χαμηλότερη επίδοση μεταξύ των χωρών στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη 2/5 η Eurostat.
Σημειώνεται πως όσον αφορά στην Ελλάδα, η βασική αιτία για τη νέα αποκλιμάκωση αποδίδεται στη μείωση των τιμών στην ενέργεια και υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός τον Μάρτιο είχε διαμορφωθεί στο 4,6%.
Παράλληλα, η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 7% τον Απρίλιο, έναντι του 6,9% τον προηγούμενο μήνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία:
- οι τιμές στον κλάδο τροφίμων – αλκοόλ – καπνού ανήλθαν στο 13,6%,
- στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά οι τιμές διαμορφώθηκαν στο 6,2%,
- οι τιμές στις υπηρεσίες επιταχύνθηκαν στο 5,2%
- οι τιμές στην ενέργεια ανήλθαν στο 2,5%
Το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας
Αξίζει να σημειωθεί ότι πληθωρισμό στο 4,5% που θα αποκλιμακωθεί τα επόμενα τρία χρόνια στο 2,1%, προβλέπει το Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας για τα έτη 2023-2026 που υποβλήθηκε το Σάββατο, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων που έχουν θεσμοθετηθεί από την αρχή του 2023 έως σήμερα, όπως τη μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, τη μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, την επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές και μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών, την αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων, την κατάργηση της εισφοράς 1% υπέρ ΤΠΔΥ, την αναμόρφωση του μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ, τη ρύθμιση μισθολογικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, την αναμόρφωση των βαρέων και ανθυγιεινών, την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας των μισθωτών από τους 6 στους 9 μήνες, την επέκταση της απαλλαγής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, την ενίσχυση 200 έως 300 ευρώ για τους συνταξιούχους που δεν έλαβαν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς, καθώς και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ και τη συνεπακόλουθη αύξηση των επιδομάτων ανεργίας. Επιπλέον, περιλαμβάνονται τα υλοποιούμενα μέτρα αντιμετώπισης της Ενεργειακής Κρίσης, ύψους 4,8% του ΑΕΠ για το 2022 και υπολογιζόμενου ύψους 1,2% του ΑΕΠ για το 2023, όπως και αύξηση της τακτικής επιχορήγησης των νοσοκομείων από τα 1,68 δισ. ευρώ το 2023 σε 1,75 δισ. ευρώ το 2024.