Μαντζούφας για Ταμείο Ανάκαμψης: Ιστορική ευκαιρία να δείξουμε ότι η Ελλάδα έχει ωριμάσει
Ανανεώθηκε:
Οι ευκαιρίες για ανθεκτικές υποδομές που δίνουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, συζητήθηκαν σε πάνελ του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με τον Νίκο Μαντζούφα, Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης του Υπουργείου Οικονομικών να αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχουν γίνει δύο αιτήματα πληρωμής και εκταμιεύσεις με πολύ απαιτητικά ορόσημα».
Όπως τόνισε, «σε 18 μήνες έχουν εισρεύσει στα ταμεία 11,1 δισ. ευρώ» και πρόσθεσε πως είναι το μεγαλύτερο αίτημα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. «Πολλές χώρες δεν έχουν κάνει ούτε το πρώτο αίτημα πληρωμής».
Ο ίδιος χαρακτήρισε ιστορική ευκαιρία τη συγκεκριμένη συγκυρία ώστε «να δείξουμε ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει επίπεδο και έχει ωριμάσει σε όλους τους τομείς. Η αγορά είναι ώριμη και ικανή να ανταποκριθεί. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για το πως θα μας βλέπουν τα επόμενα χρόνια οι διεθνείς μας εταίροι».
Εκ μέρους των τραπεζών, ο Κωνσταντίνος Βασιλείου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Eurobank ΑΕ, ιδιαίτερα αισιόδοξος σημείωσε πως:
«Θα είναι το πιο πετυχημένο πρόγραμμα στην ιστορία της χώρας. Θα το αντιγράψουν και άλλες χώρες. Ευελπιστώ ότι θα υπάρξει και στις άλλες χώρες ένα τραπεζικό σύστημα που θα μπορέσει να το υλοποιήσει», εξηγώντας παράλληλα πως «ως χώρα για πρώτη φορά αυτά τα χρήματα που θα δανειστούμε – αν κάνουμε καλή δουλειά – οι τράπεζες θα τα επιστρέψουν όλα πίσω. Θα μείνουν τα πολλαπλασιαστικά οφέλη χωρίς το χρέος».
Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Εξάρχου, Αντιπρόεδρος του ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, σημείωσε πως:
«Το μέγεθος, ο όγκος των εγγυητικών δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις συστημικές τράπεζες. Ακόμα και ένα ποσό από τα κεφάλαια που συζητάμε ίσως έπρεπε να στηρίξουν τις ελληνικές τράπεζες για να μπορέσουν να στηρίξουν τα έργα», ενώ συμπλήρωσε εφιστώντας την προσοχή πως «αν δεν απορροφηθούν σε πέντε χρόνια τα κεφάλαια, θα χαθούν. Η ανάγκη κεφαλαιοποίησης των κατασκευαστικών είναι δεδομένη και γι’ αυτό έχουν φροντίσει. Το cash flow των κατασκευαστικών θα είναι υγιές και καλό, αλλά χρειάζονται και οι τράπεζες».
«Το πεδίο αλλάζει» ανέφερε ο Ντίνος Μπενρουμπή, Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, τονίζοντας συγκεκριμένα πως:
«Δεν μπορεί παρά τα συμφέροντα επενδυτή και κατασκευαστή να συμπλέουν. Πλέον το βάρος της επένδυσης πέφτει στον ιδιώτη. Το Δημόσιο συντονίζει και ελέγχει». Ανέφερε ακόμα πως «ο ιδιώτης είναι ο επενδυτής. Αυτό ζητά δύο οικονομικά στοιχεία. Ισχυρή κεφαλαιακή βάση για να ακολουθήσει το equity. Το δεύτερο -είναι εξίσου σημαντικό – να μπορείς να έχεις ανταγωνιστικούς όρους χρηματοδότησης. Να υπερέχεις από τον ανταγωνισμό στο κομμάτι “όροι χρηματοδότησης”. Έτσι μπορείς να ανταγωνιστείς».
Τη μεγαλύτερη πρόκληση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες χαρακτήρισε την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Δημήτρης Σαμαράς, Πρόεδρος του Ομίλου «Σαμαράς και Συνεργάτες».
«Μια πολύ μεγάλη πρόκληση είναι τα στενά χρονικά περιθώρια. Το τέλος του 2026, σε μόλις 3,5 χρόνια, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα και να έχουν εκταμιευθεί τα ποσά. Πρέπει να τεθεί εθνικός στόχος να απορροφήσουμε τα χρήματα. Και πρέπει να υλοποιηθούν τα έργα έγκαιρα και έντεχνα. Να συνεργαστούμε και να τρέξουμε πάρα πολύ για να πετύχουμε την πρόκληση. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν τρέχαμε να προλάβουμε μια αντίστροφη μέτρηση. Πιστεύω ότι θα πετύχουμε τον εθνικό στόχο».
Μάλιστα, τόνισε πως η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιοποίησης των πόρων, θα αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη στη χώρα. «Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ιστορική ευκαιρία, έχει κριτήρια αποδοτικότητας και βιωσιμότητας, μας μαθαίνει να δουλεύουμε και δημιουργεί κουλτούρα».
Ο Γιώργος Μυλωνογιάννης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αναφέρθηκε στις ανησυχίες σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως:
«Τα κεφάλαια δεν είναι ανεξάντλητα. Η απορρόφηση κονδυλίων σε τομείς που δεν περιμέναμε συνιστούν μια απειλή. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά αλλά συνεχίζουν να ισχύουν. Η διακοπή στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκάλεσε προβλήματα κόστους. Ο προγραμματισμός κατέστη εξαιρετικά δύσκολος Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε. Μιλάμε για projects μακράς πνοής, όχι συναλλαγές μιας εβδομάδας και η ανάγκη κοστολόγησης είναι μεγάλη» καταλήγοντας παρόλα αυτά στο αισιόδοξο μήνυμα πως «η Ελλάδα έχει και τους ανθρώπους και τις δυνατότητες, έχει ισορροπήσει, την αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη σαν ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο κράτος. Είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από τους εταίρους μας».
Τέλος, ο Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος, τόνισε πως:
«Στην εποχή των υψηλών επιτοκίων, έχουμε ένα εργαλείο με πολύ χαμηλά επιτόκια «κλειδωμένα». Δεν υπάρχει παρέμβαση του κράτους σ' αυτή τη διαδικασία. Είναι εντελώς διαφανής. Επενδυτές με τη βοήθεια ενός καλού συμβούλου μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση. Μπορείς να προσθέσεις στοιχεία που άλλα εργαλεία δεν μπορούν να προσφέρουν».