ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ) από Φόρουμ Δελφών: Η ευρωζώνη έχει αποφύγει την ύφεση

O αντιπρόεδρος τη Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς Ντε Γκίντος στο Φόρουμ των Δελφών. / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

«Ο πληθωρισμός εμφανίζει μεικτή εικόνα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς Ντε Γκίντος

Ο ίδιος εμφανίστηκε σαφώς πιο αισιόδοξος για την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας της ευρωζώνης υποστηρίζοντας ότι έχει αποφύγει την ύφεση.

Mιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, ο Κεντρικός Τραπεζίτης ανέφερε ότι ενώ υπάρχουν θετικά μηνύματα από το μέτωπο του πληθωρισμού καθώς ο Γενικός δείκτης τιμών έχει ήδη μειωθεί και θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται, ταυτόχρονα ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός εμφανίζει σημάδια ακαμψίας.

Για την ανάπτυξη προοπτική της οικονομίας εκτίμησε ότι είναι εφικτή καθώς τούτο καταδεικνύουν οι κορυφαίοι δείκτες του πρώτου τριμήνου του έτους. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η ΕΚΤ μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο εκτιμούσε ότι η οικονομία στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα μπορούσε να εισέλθει σε τεχνική ύφεση, κάτι που όπως είπε δεν πρόκειται να συμβεί.

Ανέφερε ότι τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων δεν θα συνεχίσουν αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό και το 2023, και εκτίμησε ότι οι μισθοί θα αυξηθούν φέτος στην Ευρωζώνη κατά μέσο όρο 5%.

Yπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ στην Ελλάδα, ο μέσος ονομαστικός μεικτός μισθός το 2022 αυξήθηκε κατά 1,5% αλλά ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4% λόγω του πληθωρισμού 9,7%.

Aπό την άλλη πλευρά τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπης εμφάνισαν την χρονιά που μας πέρασε σημαντική αύξηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες σχεδόν τριπλασίασαν τα περιθώρια κέρδη τους τους τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις χρηματοικονομικές συνθήκες.

Αναφερόμενος στην δημοσιονομική πολιτική, είπε ότι αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην περίοδο της πανδημίας, ωστόσο πλέον οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί. Για το λόγο αυτό υπογράμμισε ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι πιο στοχευμένη και επιλεκτική σε σχέση με την περίοδο της πανδημίας.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου τόνισε οι πρόσφατες εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές «μπορεί να έχουν ένα επιπλέον αντίκτυπο στις συνθήκες χρηματοδότηση της οικονομίας γεγονός που πρέπει να λάβει υπόψιν της η νομισματική πολιτική Ο ίδιος προειδοποίησε ότι άλλοι παράγοντες, μεταξύ των οποίων η αύξηση των μισθών και οι εμπορικές εντάσεις ως αποτέλεσμα της γεωπολιτικής αστάθειας, μπορεί να προκαλέσουν αυξημένες πιέσεις στις τιμές αυξάνοντας έτσι τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι Κυπριακές τράπεζες διαθέτουν υπέρ αρκετή ρευστότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης