ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Ανάσταση» από την Standard & Poor’s περιμένει η οικονομία

Τα γραφεία της Standard&Poor's AP Photo / Henny Ray Abrams, File

Ένα θετικό μήνυμα, το οποίο ιδανικά θα ήταν η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αναμένει η ελληνική οικονομία αλλά και η κυβέρνηση από τη Standard & Poor’s την Παρασκευή, 21 Απριλίου.

Είναι η ημερομηνία κατά την οποία ο επενδυτικός οίκος έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει τις προβλέψεις του για την οικονομία της χώρας μας καθώς και μια πιθανή αναβάθμιση, η οποία και θα οδηγούσε στην πολυπόθητη επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Εντούτοις, το σενάριο αυτό, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, θεωρείται μάλλον απίθανο, καθώς πολύ σπάνια επενδυτικοί οίκοι προχωρούν σε τόσο δραστικές κινήσεις σε περιόδους με έντονο πολιτικό ρίσκο. Αυτό που δεν αποκλείεται όμως είναι η S&P να αναβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από ουδέτερες σήμερα, δίνοντας σαφές σήμα ότι -με την προϋπόθεση της πολιτικής σταθερότητας, η επενδυτική βαθμίδα θα μπορούσε να επιτευχθεί για τη χώρα μας μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Σημειώνεται ότι οι κρίσιμες ημερομηνίες, κατά τις οποίες οι επενδυτικοί οίκοι προγραμματίζουν να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους για την πορεία της οικονομίας και την πιθανή αναβάθμισή της είναι οι ακόλουθες:

  • 21 Απριλίου: S&P Ratings
  • 9 Ιουνίου: Fitch Ratings
  • 4 Αυγούστου: Scope Ratings
  • 15 Σεπτεμβρίου: Moody's Ratings
  • 20 Οκτωβρίου: S&P Ratings
  • 2 Δεκεμβρίου: Fitch Ratings

Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον προκύψει σταθερή κυβέρνηση στην Ελλάδα και εξαλειφθεί το πολιτικό ρίσκο, από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 2 Δεκεμβρίου υπάρχουν τρεις ημερομηνίες-«κλειδιά» κατά τις οποίες η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Πότε μπορούμε να πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα

Η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας, το χρέος, το πλεόνασμα ή έλλειμμα του προϋπολογισμού, την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά την πολιτική κατάσταση. Με βάση τα όσα έχουν αναφέρει οι επενδυτικοί οίκοι, ως προς το αμιγώς οικονομικό κομμάτι η χώρα μας φαίνεται να έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα. Άρα, σε αυτό το μέτωπο θα μπορούσε να είχε ήδη επανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Εντούτοις, είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο, ένας επενδυτικός οίκος να αναβαθμίσει την Ελλάδα εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Συνεπώς, το πιο πιθανό σενάριο –εφόσον προκύψει σταθερή κυβέρνηση και δεν υπάρχουν πολιτικές «περιπέτειες» η αναβάθμιση να έρθει περί τα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024.

Τι είναι η επενδυτική βαθμίδα

Πρόκειται για το επίπεδο κατά το οποίο το ελληνικό χρέος θα σταματήσει να θεωρείται «σκουπίδι» (junk) και οι διεθνείς επενδυτές θα μπορούν να τοποθετήσουν «άφοβα» τα χρήματά τους σε αυτό. Όπως λέει και το όνομά της, η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει πως τα εγχώρια χρεόγραφα είναι διεθνώς αποδεκτά και κατ’ επέκταση αναμένεται σημαντική εισροή χρημάτων σε αυτά και περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.

Παράλληλα, μέσω της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η Ελλάδα αποτινάσσει μετά από πολλά χρόνια τη «ρετσινιά» που άφησε στη χώρα μας η πολυετής οικονομική κρίση. Επιστρέφει έτσι χωρίς αστερίσκους στο κλαμπ των «επενδύσιμων» χωρών και δεν αποτελεί σε αυτό το επίπεδο τον παρία της Ευρωζώνης.

Τι σημαίνει για το κράτος η επενδυτική βαθμίδα

Σε περίπτωση που η Ελλάδα αποκτήσει ξανά την επενδυτική βαθμίδα, το χρέος της επιστρέφει στο «ραντάρ» άλλου τύπου επενδυτών, οι οποίοι και τοποθετούνται αποκλειστικά σε χώρες που πληρούν το συγκεκριμένο κριτήριο. Αυτό άμεσα δεν θα έχει κάποια ιδιαίτερα σημαντική επίπτωση, καθώς ήδη η χώρα μας δανείζεται με ανταγωνιστικά επιτόκια και το spread παραμένει σε λογικά επίπεδα.

Μεσο-μακροπρόθεσμα όμως, και καθώς η Ελλάδα θα χρειαστεί να ξαναβγεί στις αγορές, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι πλεονέκτημα, αν όχι προϋπόθεση για να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και αντίστοιχα τα χρήματα των επενδυτών με λογικό κόστος.

Και ταυτόχρονα, η Ελλάδα θα μπορεί να συμμετάσχει «με το σπαθί της» σε όποια προγράμματα υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς μέχρι πρότινος έπρεπε να επαφίεται στο περίφημο “waiver”, που επέτρεπε στη χώρα μας να εντάσσεται σε αυτά, χωρίς να πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις.

Τι σημαίνει η επενδυτική βαθμίδα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Πιο μεγάλος αναμένεται να είναι ο αντίκτυπος, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, στις επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά. Γιατί, η αναβάθμιση της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί προϋπόθεση ώστε να επανέλθουν σε αυτή οι ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και η τράπεζες. Ήδη, μετά και την πρόσφατη αναβάθμιση, η Mytilineos είναι «ένα σκαλί» πριν την επενδυτική βαθμίδα, όμως δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσει σε αυτή αν δεν προηγηθεί η αναβάθμιση της χώρας. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Αν όμως τα καταφέρουν, αμέσως το κόστος δανεισμού στις διεθνείς αγορές θα μειωθεί σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν με τη σειρά τους να προσελκύσουν και άλλου τύπου επενδυτές, τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογά τους. Γεγονός που αντίστοιχα αναμένεται να μετακυληθεί στο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών, προκαλώντας σημαντική οικονομική ανακούφιση.

Παράλληλα, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί προϋπόθεση για την αναβάθμιση και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και την επαναφορά του στις ανεπτυγμένες αγορές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης