Γεωργιάδης: Σταθερά πρώτη η Ελλάδα στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ
Ανανεώθηκε:
Η Ελλάδα είναι σταθερά πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ εδώ και ενάμιση χρόνο σε όλη την Ευρώπη ενώ την παραλάβαμε 19η, όπως επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 σημείωσε αναλυτικά σχετικά με την τελευταία τετραετία στο υπουργείο Ανάπτυξης πως «η δουλειά που κάναμε στο είναι απολύτως μετρήσιμη. Όχι από εμένα, από τη Eurostat και από την ΕΛΣΤΑΤ».
Αναλυτικά ανέφερε: «παραλάβαμε την Ελλάδα 19η στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, είναι σταθερά 1η εδώ και ενάμιση χρόνο σε όλη την Ευρώπη. Παραλάβαμε πρώτοι την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ και τώρα που μιλάμε είναι "στον αέρα" πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ για τη μεσαία επιχειρηματικότητα, για τα ψηφιακά, για την αναβάθμιση του εξοπλισμού και για τα ενεργειακά.
Παραλάβαμε την Ελλάδα 16 θέσεις πιο κάτω στο επιχειρηματικό περιβάλλον και την ανεβάσαμε 16 θέσεις και κατά τον "Economist" είναι πρώτη στoν κόσμο σε ρυθμό ανόδου. Παραλάβαμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με καλύτερη εκτέλεση στην ιστορία του τα 6 δισ. και έχουμε κάνει σταθερά τρία χρόνια πάνω από 10 δισεκατομμύρια. Παραλάβαμε όλες τις μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις κολλημένες, όπως το Ελληνικό κ.λπ., και τώρα έχουν όλες ξεκολλήσει. Παραλάβαμε τρία ναυπηγεία κλειστά, παραδίδουμε τρία ναυπηγεία ανοιχτά. Παραλάβαμε αναπτυξιακό νόμο που μόνο σε δυο καθεστώτα του παρόντος έχουμε περισσότερες επενδύσεις από ό,τι στα πέντε χρόνια ΣΥΡΙΖΑ.
Παραλάβαμε την Ελλάδα προτελευταία ή τελευταία στην ανάπτυξη και την έχουμε σταθερά δεύτερη ή τρίτη σε ανάπτυξη χώρα σε όλη την Ευρώπη. Παραλάβαμε την Ελλάδα να είναι, όπως γράφει το Bloomberg, οικονομικός παρίας και την παραδίδουμε ως τον πιο ελκυστικό προορισμό επενδύσεων στην Ευρώπη. Όλα αυτά δεν είναι προεκλογικό φυλλάδιο. Είναι αυτά που γράφει η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat. Είναι αποτέλεσμα πάρα πολύ σκληρής δουλειάς. Και δεν ανέχομαι να αμφισβητεί κανείς τη δουλειά που κάναμε γιατί η δική μας δουλειά επαναλαμβάνω είναι μετρήσιμη, δεν είναι θεωρητική».
Γιατί η κυβέρνηση δεν μείωσε τον ΦΠΑ
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στους λόγους για τους οποίους η Κυβέρνηση δεν προχώρησε σε μείωση του ΦΠΑ ή σε διατίμηση στα προϊόντα.
«Στην Ελλάδα υπήρξε μεγάλη πολιτική σύγκρουση και εξακολουθεί να υπάρχει καθώς η αντιπολίτευση έχει ως πρόταγμα ότι ο βασικός τρόπος για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού στα τρόφιμα είναι η μείωση του ΦΠΑ. Εμείς αντίθετα είπαμε, παρότι το εξετάσαμε, ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα έφερνε τελικά αποτέλεσμα διότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εξασφαλίσει ότι η μείωση θα φτάσει στον καταναλωτή».
«Η Ισπανία μηδένισε τον ΦΠΑ από 1η Ιανουαρίου και προχθές, βγήκαν τα στοιχεία της Eurostat. Η Ελλάδα είναι 6η από το τέλος στον πληθωρισμό στα τρόφιμα, ενώ η Ισπανία είναι 10η από το τέλος. Η Ελλάδα έχει πληθωρισμό στα τρόφιμα 14,7% τον Φεβρουάριο από 15,6% τον Ιανουάριο. Η Ισπανία έχει 16,7% τον Φεβρουάριο από 15,5% τον Ιανουάριο. Μείωσε τον ΦΠΑ στο μηδέν και ανέβηκε ο πληθωρισμός στα τρόφιμα 1,2%. Η Ελλάδα που δεν τον πείραξε, ο πληθωρισμός έπεσε κατά μία μονάδα. Η Κυβέρνηση της Ισπανίας σκέφτεται να επαναφέρει τον ΦΠΑ. Για ποιο λόγο; Διότι διαπιστώσανε ότι η μείωση του ΦΠΑ τους κοστίζει τον χρόνο 700 εκατομμύρια και ότι τελικά αυτά δεν φτάνουν στον καταναλωτή» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Σχετικά με τη διατίμηση στα προϊόντα εξήγησε ότι «δεν μπορείς να βάλεις διατίμηση στα προϊόντα, γιατί αν βάλεις διατίμηση και η διατίμησή σου είναι κάτω από το κέρδος, δηλαδή δημιουργείς ζημία στον έμπορο, συμβαίνουν δύο πράγματα: ο έμπορος σταματά να το πουλάει στα ράφια, άρα τα ράφια αδειάζουν και μετά οι έμποροι κάνουν μαύρη αγορά για να μπορούν να βγάλουν κέρδος. Η μόνη χώρα που έβαλε διατίμηση στα προϊόντα μέσα στην κρίση ήταν η Λευκορωσία, η οποία και την απέσυρε μετά από έναν μήνα γιατί έμειναν όλα τα σούπερ μάρκετ χωρίς αγαθά και η δεύτερη που πήγε να βάλει διατίμηση στα καύσιμα ήταν η Ουγγαρία, η οποία επίσης την απέσυρε».