Τι σημαίνει η πτώχευση της Silicon Valley Bank - Γιατί δεν είναι η νέα Lehman Brothers
Ανανεώθηκε:
Θρυαλλίδα ευρύτερων εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα μπορεί να αποτελέσει η πτώχευση της Silicon Valley Bank, της 16ης μεγαλύτερης τράπεζας στις ΗΠΑ, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τη «βουτιά» των τραπεζικών μετοχών και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.
Εντούτοις, τραπεζικά στελέχη αλλά και αναλυτές της αγοράς εμφανίζονται καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για μια νέα Lehman Brothers», μολονότι πρόκειται για την πρώτη πτώχευση τράπεζας στις ΗΠΑ από το 2008.
Σημειώνεται ότι χθες η Silicon Valley Bank τέθηκε υπό την εποπτεία της Ομοσπονδιακής Αρχής Εγγύησης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance - FDIC), μετά την απόσυρση των καταθέσεων των πελατών της που αποτελούνται κυρίως από νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg oι ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνιας σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι ανέλαβαν την Silicon Valley Bank και διόρισαν την FDIC ως διαχειριστή, επικαλούμενες την ανεπάρκεια ρευστότητας της τράπεζας.
Η FDIC δήλωσε ότι οι ασφαλισμένοι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί. Οι ανασφάλιστοι καταθέτες θα λάβουν πιστοποιητικό αναγκαστικής διαχείρισης για το υπόλοιπο ποσό των ανασφάλιστων κεφαλαίων τους, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει ακόμη το ποσό.
Η σημασία για τις άλλες τράπεζες
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank οδήγησε στο μεγαλύτερο ξεπούλημα τραπεζικών μετοχών στις ΗΠΑ εδώ και τρία χρόνια με τον τραπεζικό δείκτη S&P να καταγράφει πτώση της τάξης του 6% στη χθεσινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Ο φόβος που υπάρχει είναι ότι υπάρχουν και άλλες μικρότερες τράπεζες που υποφέρουν με παρόμοια προβλήματα με τη Silicon Valley Bank.
Σημειώνεται ότι η τράπεζα κατέγραψε ζημιές ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την πώληση ενός χαρτοφυλακίου ομολόγων, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο των επενδυτών. Και επιδίωξε να ενισχύει τον ισολογισμό του κάνοντας placement μετοχών της τάξης των 1,75 δισ. δολαρίων, ώστε να καλύψει τις ζημιές. Η ανακοίνωση αυτή όμως οδήγησε σε μαζική απόσυρση καταθέσεων (bank run), με αποτέλεσμα και τη χρεοκοπία της τράπεζας.
Ο φόβος πλέον έγκειται στο γεγονός ότι, ακριβώς λόγω της πτώσης στην αξία των ομολόγων, μετά και το ντόμινο ανόδου των επιτοκίων, υπάρχουν ή θα υπάρξουν και άλλες τράπεζες σε παρόμοια θέση με τη Silicon Valley Bank. Γεγονός που σημαίνει ότι καταθέτες και επενδυτές θα είναι πλέον σαφώς πιο επιφυλακτικοί αναφορικά με την εικόνα των τραπεζών στο σύνολό τους.
Ταυτόχρονα, σημαντικός είναι ο αντίκτυπος και στις νεοφυείς επιχειρήσεις καθώς η Silicon Valley Bank ήταν το σημαντικότερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για τις νέες τεχνολογικές εταιρείες. Γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει πλήθος startups που «εγκλωβίστηκαν» στην τράπεζα, χωρίς πρόσβαση στις καταθέσεις τους και άρα υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να καταρρεύσουν, μη έχοντας πρόσβαση στην απαραίτητη ρευστότητα.
Πάντως, και μέχρι στιγμής τουλάχιστον, όπως αναφέρουν τραπεζικοί αναλυτές, μολονότι η πτώση στην αξία των ομολόγων επηρεάζει συνολικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα στις ΗΠΑ, δεν δείχνει να είναι το εφαλτήριο εντός ντόμινο προβλημάτων, όπως ήταν η Lehman Brothers. Και προσθέτουν ότι είναι όντως πιθανό η διόρθωση στις τραπεζικές μετοχές να συνεχιστεί, όχι όμως και να υπάρξει ένας ευρύτερος συστημικός κίνδυνος.