ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Φορείς της αγοράς: «Ανάσα» για τους επαγγελματίες τα νέα μέτρα στήριξης

Φορείς της αγοράς: «Ανάσα» για τους επαγγελματίες τα νέα μέτρα στήριξης
«Ανάσα» στο επιχειρείν εκτιμούν πως θα μπορεί να δώσει η ρύθμιση των 120 και 72 δόσεων, φορείς της αγοράς. ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν σήμερα από την κυβέρνηση και κυρίως σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση οφειλών των 120 και 72 δόσεων, αποτιμούν φορείς της αγοράς.

Κάνουν λόγο για θετικό μέτρο, το οποίο ζητούσαν οι επαγγελματίες καθώς δίνει τη δυνατότητα επαναφοράς ρυθμίσεων που έχουν χαθεί, την ίδια στιγμή που βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου ιδίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν συσσωρεύσει οφειλές μετά την πανδημία που προηγήθηκε και την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε. Εκτιμούν δε πως στην παρούσα συγκυρία μπορεί να δώσει «ανάσα» στους επαγγελματίες.

«Δικαιώνονται οι θέσεις των μικρομεσαίων»

«Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και οι εξειδικεύσεις των αρμόδιων Υπουργών σχετικά με το θέμα της ρύθμισης οφειλών, ουσιαστικά δικαιώνουν τις θέσεις των μικρομεσαίων και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών» σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Όπως εξηγεί, «το γεγονός ότι έστω και τώρα δίνεται η δυνατότητα αναβίωσης των 120 δόσεων για όσους είχαν βγει εκτός ρύθμισης εξαιτίας αδυναμίας έγκαιρης πληρωμής τους, σε συνδυασμό και με τη θέσπιση νέας ρύθμισης για όσους συσσώρευσαν οφειλές κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, αποτελεί μία παραδοχή από την πλευρά της κυβέρνησης για την προβληματική κατάσταση της αγοράς και την αδυναμία της πλειονότητας των μικρομεσαίων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας της ακρίβειας».

Παρά το γεγονός, όπως επισημαίνει, ότι «σίγουρα θα μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο για τους οφειλέτες» εξηγώντας:

«Όπως στο θέμα των προϋποθέσεων για την αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, καθώς θεωρώ σίγουρο ότι θα υπάρξουν περιπτώσεις οφειλετών που δεν θα μπορέσουν να καταβάλουν τις απαιτούμενες δόσεις. Επίσης στο θέμα της νέας ρύθμισης των 36 ή 72 δόσεων, δεν συμπεριλαμβάνεται το δύσκολο διάστημα της πανδημίας ενώ τα επιτόκια παραμένουν υψηλά, κάτι που επιδεινώνει το πρόβλημα. Όσοι είχαν δημιουργήσει χρέη εκείνη την περίοδο, θα πρέπει να τα έχουν ρυθμίσε».

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημειώνει πως «γενικότερα, διακρίνω μία έλλειψη τόλμης στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και σίγουρα υπήρχαν υψηλότερες προσδοκίες στην αγορά. Μία νέα ρύθμιση με πολλές δόσεις για το σύνολο των οφειλών κάποιου, είναι βέβαιο ότι θα βοηθούσε περισσότερο στον αγώνα των επιχειρήσεων για επιβίωση. Δεν παύει όμως να είναι μία εξέλιξη που μπορεί να δώσει μία «ανάσα» στο επιχειρείν και οφείλουμε να το σημειώσουμε».

Θετικό μέτρο για τους επαγγελματίες της εστίασης

Για του επαγγελματίες της εστίασης επίσης αποτελεί επίσης ένα θετικό μέτρο όπως επισημαίνει στο CNN Greece o ΓΓ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιάννης Δαβερώνης.

«Θα βοηθήσει καθώς θα επανεκκινήσει ρυθμίσεις που έχουν χαθεί για τους επαγγελματίες» εξηγεί προσθέτοντας πάντως ότι «πρέπει να μάθουμε σε μία φιλοσοφία λογικής φορολόγησης στον κλάδο της εστίασης».

«Με κοινωνικά αντανακλαστικά και ορθές επιλογές οι 7 παρεμβάσεις»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «οι επτά νέες παρεμβάσεις ρυθμίσεις με κορυφαίες τις ρυθμίσεις των οφειλών και τις βελτιώσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού δίνουν ανάσα ζωής σε ένα μεγάλο μέρος του κοινωνικού συνόλου αλλά και του επιχειρείν σε μία περίοδο όπου η κοινωνία χρειάζεται όλες της τις δυνάμεις για να συμβάλει στην ώθηση της οικονομίας της χώρας στο επόμενο επίπεδο».

Αναλυτικά εξηγεί: «Δίκαιη η προτεραιότητα στο έκτακτο μπόνους με εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε περίπου 1 εκ. συνταξιούχους χωρίς αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς ύψους 280 εκατ. ευρώ. Αναγκαία η παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Στοχευμένη η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ύψους 76 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με την καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων. Σωστή η αύξηση και διεύρυνση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στα 200 ευρώ, από τα 150 ευρώ.

Απαραίτητο το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών για όσους έχουν απωλέσει φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων με τη δυνατότητα να τις αναβιώσεων με 2 μηνιαίες δόσεις που αποβαίνει παλιές υποχρεώσεις με σειρά παλαιότητας και έντοκη μεταφορά στο τέλος της ρύθμισης. Οι συνεπείς ή με ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές έως το Νοέμβριο του 2021, μπορούν να κάνουν νέες ρυθμίσεις σε 36 δόσεις ή 72 δόσεις και μπορούν να ενταχθούν στις εξυπηρετούμενες οφειλές, αν περιλαμβάνουν νέες οφειλές από την 1η Νοεμβρίου του 2021.

Επιβεβλημένες είναι τέλος οι βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Πέραν τούτων, η κυβέρνηση έφερε μια επιπρόσθετη νομοθετική πρωτοβουλία η οποία και προβλέπει την εξαίρεση από την υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ του 2023, όσοι κατέχουν ακίνητο σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, καθώς επίσης και για εκείνους που διατηρούν δικαιώματα σε ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης, όπως προβλέπεται σε νομοσχέδιο για τα καταπατημένα ακίνητα του δημοσίου».