«Παράθυρο» για νέες παροχές ανοίγει ο δημοσιονομικός χώρος
Ανανεώθηκε:
«Παράθυρο» για νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις υπέρ των μισθωτών, των συνταξιούχων αλλά και των επιχειρηματιών ανοίγει ο δημοσιονομικός χώρος που ανοίγεται με βάση τα στοιχεία του 2022 και τις προοπτικές του 2023.
Η διατήρηση της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης και το τρέχον έτος, αλλά και η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού εντός του 2023 δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ενίσχυση της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης υπέρ των ασθενέστερων εισοδημάτων. Και ταυτόχρονα τα απολογιστικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας του 2022 δίνουν στην κυβέρνηση το απαραίτητο «καύσιμο» για νέες παρεμβάσεις κατά το κρίσιμο διάστημα πριν τις εθνικές εκλογές.
Οι προβλέψεις της Κομισιόν
Απόδειξη των παραπάνω αποτελούν οι αισιόδοξες οι χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022, 2023 και 2024, προβλέπεται να παραμείνει πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης και της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 5,5% για το 2022, 1,2% το 2023 και 2,2% το 2024, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για την ευρωζώνη είναι 3,5% το 2022, 0,9% το 2023 και 1,5% το 2024.
Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι αναθεωρημένες ελαφρώς προς τα κάτω για το 2022 σε σύγκριση με αυτές του Νοεμβρίου και αναθεωρημένες ελαφρώς προς τα πάνω για το 2023 και το 2024 (1% και 2% ήταν η πρόβλεψη αντιστοίχως).
Σκυλακάκης: Προτεραιότητα όσοι έχουν βλαφθεί από τον πληθωρισμό
Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με την απολογιστική εικόνα του 2022 δημιουργούν «πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο» που επιτρέπει παρεμβάσεις, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Μάλιστα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι στη φάση αυτή, πρέπει να καλυφθούν κατά προτεραιότητα, σίγουρα οι πολίτες, οι οποίοι έχουν βλαφθεί από τον πληθωρισμό, χωρίς να μπορούν οι ίδιοι να αντιδράσουν.
Εξηγώντας ποιοι είναι αυτοί, ανέφερε καταρχήν, πως σε μία περίοδο πληθωρισμού υπάρχουν αυτοί των οποίων οι απολαβές προσαρμόζονται, κατά κύριο λόγο όσοι είτε καθορίζουν οι ίδιοι τις τιμές των υπηρεσιών που προσφέρουν είτε βρίσκονται σε μία ενεργή και δυναμική αγορά εργασίας που μπορεί να προσαρμοστεί και υπάρχουν και εκείνοι των οποίων οι απολαβές δεν προσαρμόζονται και πρόκειται για αυτούς που εξαρτώνται από εισοδήματα που καθορίζονται από το κράτος, παράδειγμα οι συνταξιούχοι.
Μητσοτάκης: Εντός της εβδομάδας πρωτοβουλίες για τους συνταξιούχους
Υπό αυτό το πρίσμα, μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από την Καστοριά.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, που βρίσκεται στην περιοχή για περιοδεία, η κυβέρνησή του θα είναι πάντα δίπλα στους πολίτες και ειδικά στους πιο αδύναμους.
Παράλληλα, εφάπαξ επίδομα ύψους 250 - 300 ευρώ αναμένεται να λάβουν οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά, που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους, αλλά και για όσους πήραν μικρή αύξηση της τάξεως 10, 20 ή και 30 ευρώ.
Πρόκειται για μια έκτακτη ενίσχυση που θα δοθεί εφάπαξ σε περίπου 150.000 χιλιάδες συνταξιούχους, οι οποίοι δεν έλαβαν καμία αύξηση από αυτές τις αυξήσεις που έδωσε η κυβέρνηση λόγω της μεγάλης προσωπικής τους διαφοράς.
Ενώ, βασική προϋπόθεση είναι να μην έλαβαν ούτε τα 250 ευρώ στις 20 Δεκεμβρίου και να μην ωφελήθηκαν από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Και νέες παροχές προς χαμηλόμισθους και ανέργους
Επιπλέον, καθώς αποκρυσταλλώνεται η εικόνα του 2022, αναμένεται και νέο «μπαράζ» παρεμβάσεων, το οποίο αναμένεται να ελαφρύνει την οικονομική κατάσταση των ευάλωτων νοικοκυριών και κυρίως σε τομείς που έχουν πληγεί από τον πληθωρισμό το τελευταίο διάστημα. Έτσι, δεν θα πρέπει να αποκλείονται νέες παρεμβάσεις υπέρ των χαμηλόμισθων και των ανέργων, ενώ «στο τραπέζι» της κυβέρνησης βρίσκονται και άλλα μοντέλα άμεσης και έμμεσης ελάφρυνσης. Και αυτό ενώ συνεχίζεται η συζήτηση για τις επόμενες αυξήσεις του κατώτατου μισθού, πέραν αυτής που είναι προγραμματισμένη για την 1η Απριλίου.
Έτσι, αξιοποιώντας την καλή πορεία του 2022 αλλά και τις θετικές προοπτικές του 2023 η κυβέρνηση στοχεύει σε ένα «μπαράζ» ανακοινώσεων τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να δημιουργήσει το βέλτιστο δυνατό για εκείνη κλίμα λίγο πριν την προσφυγή στις κάλπες.