ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πώς άλλαξε η αγορά των γαλακτοκομικών εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Πώς άλλαξε η αγορά των γαλακτοκομικών εν μέσω ενεργειακής κρίσης
Η εικόνα στην εγχώρια αγορά γαλακτοκομικών και οι προτιμήσεις των καταναλωτών. Pixabay

Τα νέα δεδομένα που έχει διαμορφώσει στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις, που «ακολούθησαν» τις αντίστοιχες της περιόδου της πανδημίας, έχουν διαφοροποιήσει την εικόνα στην εγχώρια αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σημειώνεται ότι η κατηγορία «γαλακτοκομικά και αυγά» σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Δεκέμβριο του 2022 οδηγούσε την «κούρσα» των ανατιμήσεων στα τρόφιμα, με άνοδο 25,6% σε ετήσια βάση.

Τα στοιχεία της κλαδικής μελέτης της ΣΤΟΧΑΣΙΣ δείχνουν ότι οι επιμέρους κατηγορίες των γαλακτοκομικών κινούνται μεν με διαφορετικούς ρυθμούς, ωστόσο σχεδόν σε όλες, οι εκτιμήσεις για την πορεία το 2022 δείχνουν μείωση της ζήτησης σε σχέση με το 2021.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το συνολικό μέγεθος της αγοράς γαλακτοκομικών στη χώρα μας εκτιμάται στα 1,6 δισ. ευρώ το 2022 σε αξία – σε ό,τι αφορά τις τιμές χονδρικής- άνοδος που οφείλεται ωστόσο στην αύξηση της μέσης τιμής των προϊόντων.

Αναλυτικά ανά κατηγορίες:

Το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς παστεριωμένου και υψηλής παστερίωσης γάλακτος είχε παρουσιάσει μείωση -3,2% το 2021 σε σχέση με προηγούμενο έτος, που προήλθε από τη συρρίκνωση της αγοράς HoReCa, λόγω της πανδημίας. Το 2022, εκτιμάται ότι εμφάνισε περαιτέρω μείωση περίπου 3%, καθώς η αύξηση της μέσης τιμής οδήγησε σε μείωση της ζήτησης.

Η αγορά συμπυκνωμένου γάλακτος μετά την αύξηση της διετίας 2020-2021 κατά 3,5%, που αποδίδεται στην αποθεματοποιήση που έγινε εν μέσω πανδημίας λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας συντήρησής του προϊόντος, το 2022, εκτιμάται παρουσίασε μείωση της τάξης του -3%.

Αντίθετα, αύξηση περίπου 15% εκτιμάται ότι εμφάνισε η αγορά ξινόγαλου το 2022 σε σχέση με το 2021 με τις αυξήσεις αυτές να αποδίδονται στην υψηλή διατροφική του αξία.

Όσον αφορά στο γιαούρτι, τη διετία 2020-2021 είχε σημειώσει μείωση επίσης κυρίως λόγω των επιπτώσεις της πανδημίας στο «κανάλι» HO.RE.CA. Για το 2022, εκτιμάται ότι καταγράφηκε περαιτέρω μείωση 4%, λόγω της σημαντικής αύξησης της μέσης τιμής των προϊόντων.

Η αγορά ροφημάτων το 2022 εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει μείωση 6%, όπως και η κρέμα γάλακτος περίπου 2% σε σχέση με το 2021. Μείωση 2% εκτιμάται πως θα εμφανίσει και η αγορά στο βούτυρο.

Η άνοδος της ιδιωτικής ετικέτας

Στελέχη του κλάδου μιλώντας στο CNN Greece σημείωναν για την αγορά γαλακτοκομικών πως «οι καταναλωτές πλέον αγοράζουν πολλές φορές όχι ό,τι τους αρέσει αλλά εκείνο που μπορούν να αγοράσουν».

Από τις πωλήσεις, πρόσθεταν, παρατηρείται ότι η αγορά στα γαλακτοκομικά κινείται πλέον με πιο φθηνά προϊόντα και περισσότερα ιδιωτικής ετικέτας.

Tα παραπάνω άλλωστε επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων ΙRI τόσο για το γάλα όσο και για το γιαούρτι, όπου τα ιδιωτικής ετικέτας κερδίζουν διαρκώς μεγαλύτερα μερίδια στις συνολικές πωλήσεις.