Αλλάζει την αγορά ακινήτων το νέο «μοντέλο» εργασίας
Ανανεώθηκε:
Η αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην αγορά εργασίας και κυρίως το υβριδικό μοντέλο που αναδείχθηκε έντονα την περίοδο της πανδημίας, φέρνουν ανακατατάξεις και στην αγορά ακινήτων.
Η αναζήτηση ακινήτων τα οποία ταιριάζουν στις νέες συνθήκες εργασίας, με το μοντέλο που εμπεριέχει την μαζί, την εξ’ αποστάσεως και την δια ζώσης μορφή εργασίας, αποτελεί μία τάση που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Έρευνα της Jones Lang LaSalle δείχνει ο αριθμός των ευέλικτων χώρων γραφείων που «απαιτεί« το νέο αυτό μοντέλο, θα διπλασιαστεί μέχρι το 2026 παγκοσμίως.
Τα πρώτα «σημάδια» των αλλαγών αυτών έχουν κάνει την εμφάνιση τους και στην ελληνική αγορά, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου και δραστηριοποιούνται αρκετές πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες ήδη διεθνώς στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση στους χώρους εργασίας που επιλέγουν.
Είναι ενδεικτικό ότι όμιλος IWG, παγκόσμιος πάροχος ευέλικτων χώρων εργασίας, λειτουργεί ήδη 9 χώρους στην Αθήνα και έναν στην Θεσσαλονίκη με προοπτική αυτοί να αυξηθούν τόσο στις δύο πόλεις όσο και σε άλλες ελληνικές τα επόμενα χρόνια.
Σε έρευνα της JLL στην οποία συμμετείχαν 1.095 ανώτεροι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στον κλάδο των ακινήτων σε χώρες σε όλο τον κόσμο, τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά σχετικά με το πώς αναμένεται να διαμορφωθεί η «επόμενη μέρα». Συγκεκριμένα το 53% των ερωτηθέντων σκοπεύουν να καταστήσουν την υβριδική εργασία μόνιμα διαθέσιμη σε όλους τους εργαζόμενους έως το 2025 ενώ το 77% συμφωνούν ότι η προσφορά υβριδικής εργασίας θα είναι ζωτικής σημασίας για την προσέλκυση και τη διατήρηση ταλέντων.
Άλλωστε σε αντίστοιχη έρευνα της IWG, περίπου οι μισοί από τους εργαζόμενους απάντησαν ότι θα αναζητούσαν άλλη δουλειά αν τους ζητούσαν να επιστρέψουν στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα.
Ως προς τα κριτήρια που αναζητούνται για τους χώρους εργασίας, το 74% δηλώνει ότι είναι πιθανό να πληρώσει premium για φιλικούς προς το περιβάλλον χώρους γραφείων και το 56% να το πραγματοποιήσει μέχρι το 2025.
Σημαντική επίσης κρίνεται η μείωση των χρόνων μετακίνησης που σημαίνει ότι οι χώροι γραφείων πρέπει να βρίσκονται κοντά στα σπίτια των εργαζομένων. Oι ευέλικτοι χώροι εργασίας εκτός των κέντρων των πόλεων άλλωστε, αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τέλος οι χώροι εργασίας της επόμενης μέρας, δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη συνεργασία, με τους αποκλειστικούς χώρους γραφείων να αποτελούν παρελθόν, υπέρ των ανοικτών περιβαλλόντων εργασίας για το 73% των ερωτηθέντων στην έρευνα της JLL.