ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Επιτόκια: H πτώση του πληθωρισμού αλλάζει το τοπίο

Επιτόκια: H πτώση του πληθωρισμού αλλάζει το τοπίο
Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δείχνει σταθερή στην απόφασή της να συνεχίσει τις αυξήσεις ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Νέα δεδομένα στο μέτωπο των αυξήσεων των δανείων φέρνει η σταθερή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κάθετη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου -λόγω και του ανέλπιστα ζεστού χειμώνα στην Ευρώπη- ρίχνει τον τιμάριθμο και ταυτόχρονα αυξάνει την πίεση προς τις κεντρικές τράπεζες να αναπροσαρμόσουν τη νομισματική τους πολιτική.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, σαφή αποκλιμάκωση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, καθώς διαμορφώθηκε στο 9,2% το Δεκέμβριο του 2022 έναντι 10,1% ένα μήνα νωρίτερα.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές, καθώς τον Ιανουάριο καταγράφεται κάθετη πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο τιμάριθμος το μήνα που διανύουμε θα είναι ακόμη χαμηλότερος.

Γεγονός που σημαίνει ότι, στην επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 2 Φεβρουαρίου, οι κεντρικοί τραπεζίτες της ζώνης του Ευρώ θα κληθούν να «ζυγίσουν» τα δεδομένα από μια διαφορετική σκοπιά.

Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, η απόφαση του Φεβρουαρίου είναι ειλημμένη και θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να αλλάξει: Η Κριστίν Λαγκάρντ θα ανακοινώσει ακόμη μια αύξηση στα επιτόκια του ευρώ της τάξης των 50 μονάδων βάσης. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί από εδώ και πέρα.

Ανένδοτη η ΕΚΤ

Η ίδια πάντως η επικεφαλής της ΕΚΤ δείχνει σταθερή στην απόφασή της να συνεχίσει τις αυξήσεις, θεωρώντας ότι, παρά την όποια αποκλιμάκωση, ο πληθωρισμός παραμένει εξαιρετικά υψηλός.

«Ο πληθωρισμός από κάθε άποψη, από όποια πλευρά κι αν τον δεις, είναι πολύ υψηλός»

, τόνισε η κυρία Λαγκάρντ, μιλώντας σε πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός επιβεβαιώνοντας ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει «όλα τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε» για να επαναφέρει «εγκαίρως» τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%, που αποτελεί και στόχο της τράπεζας.

Αντίστοιχα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της EKT, Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό και Κλάας Κνοτ, έθεσαν τον πήχη και των επόμενων αυξήσεων στις 50 μονάδες βάσης, τονίζοντας πως «το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους που πρέπει να καλύψουμε, θα το καλύψουμε με σταθερό ρυθμό πολλαπλών αυξήσεων κατά 50 μονάδες βάσης», τόνισε ο κ. Κνοτ.

Και προσέθεσε πως «πού θα τελειώσει αυτός ο ρυθμός των αυξήσεων κατά 50 μονάδες βάσης, δεν μπορώ να πω εκ των προτέρων, αλλά είναι πολύ σαφές ότι η πρόεδρός μας χρησιμοποίησε τον πληθυντικό στις διατυπώσεις της, χρησιμοποιώ κι εγώ τον πληθυντικό. Δεν θα σταματήσει μετά από μια μόνο αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης-αυτό είναι σίγουρο».

Παρόμοια είναι τα μηνύματα και από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον δήλωσε -επίσης από το Νταβός- ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να πάνε υψηλότερα από αυτά που προβλέπει επί του παρόντος η Federal Reserve, καθώς υπάρχει ακόμα «πολύς υποκείμενος πληθωρισμός».

«Πιστεύω πραγματικά ότι τα επιτόκια πιθανότατα θα ανέβουν υψηλότερα από 5% … επειδή νομίζω ότι υπάρχει ακόμα υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος δεν θα εξαφανιστεί τόσο γρήγορα».

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν τραπεζικοί αναλυτές, οι Κεντρικές Τράπεζες σε όλο τον πλανήτη παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού και δεν αποκλείεται να «ανακρούσουν πρύμναν» στην περίπτωση που η αποκλιμάκωση είναι μεγαλύτερη και γρηγορότερη του αναμενόμενου.