ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η νέα βιομηχανική εποχή «κινείται» με καθαρή ενέργεια

Η νέα βιομηχανική εποχή «κινείται» με καθαρή ενέργεια
Η ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρής ενέργειας πρέπει να επιταχυνθεί γρήγορα για να ανταποκριθεί στους στόχους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής INTIME / ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο κόσμος κατευθύνεται προς μία «νέα εποχή καθαρής ενέργειας» η οποία θα μπορούσε να αξίζει αρκετές εκατοντάδες δισεκατομμύρια ετησίως και δεν αποκλείεται να «φτάσουμε» εκεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας, δημιουργώντας στην πορεία εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Αυτή την προοπτική παρουσιάζει στη νέα του έκθεση ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ – IEA), κάνοντας λόγο για «την αυγή μιας νέας βιομηχανικής εποχής».

Συγκεκριμένα, στην ανάλυση του, ο ΙΕΑ αναφέρεται σε μια «παγκόσμια αγορά μαζικής παραγωγής τεχνολογιών καθαρής ενέργειας», όπως ανεμογεννήτριες, μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα και ηλιακά πάνελ, μεταξύ άλλων, η αξία των οποίων μπορεί να φτάσει κοντά στα 650 δισ. δολάρια τον χρόνο, μέχρι το 2030, τριπλασιάζοντας το σημερινό επίπεδο των εσόδων στον κλάδο, φόσον βέβαια τηρηθούν οι δεσμεύσεις των κρατών για την ενέργεια και το κλίμα, εφόσον βέβαια τηρηθούν οι δεσμεύσεις των κρατών για την ενέργεια και το κλίμα.

Σημειώνεται πως οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια ανήλθαν σε 1,4 τρισ. δολάρια το 2022, αυξημένες κατά 10% σε σχέση με το 2021 και αντιπροσωπεύουν το 70% της αύξησης των συνολικών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα.

Πιο αναλυτικά, στην έκθεση «Energy Technology Perspectives 2023» αναφέρεται η προοπτική για ταχεία ανάπτυξη του ενεργειακού κλάδου και της απασχόλησης, καθώς θα προχωρά η ενεργειακή μετάβαση, με σχεδόν 14 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην βιομηχανική παραγωγή καθαρής ενέργειας, έως το 2030.

Στο λεγόμενο σενάριο επίτευξης Καθαρών Μηδενικών Εκπομπών έως το 2050 (NZE), η παγκόσμια παραγωγή για ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναμένεται να εξαπλασιαστεί έως το 2030, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί κατά 25%.

Ωστόσο, η ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρής ενέργειας πρέπει να επιταχυνθεί γρήγορα για να ανταποκριθεί στους στόχους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια εξαρτάται από τις αλυσίδες εφοδιασμού, οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις. Μάλιστα, απαιτούνται επενδύσεις άνω των 1,2 τρισ. δολαρίων για να καλυφθούν οι μελλοντικές ανάγκες και η ΙΕΑ επισημαίνει πως ταυτόχρονα δημιουργούνται επιπλέον γεωπολιτικοί κίνδυνοι.

Όπως αναφέρεται, οι τρέχουσες αλυσίδες εφοδιασμού τεχνολογιών καθαρής ενέργειας αντιμετωπίζουν προκλήσεις με τη μορφή υψηλών γεωγραφικών συγκεντρώσεων εξόρυξης και επεξεργασίας πόρων καθώς και ανάπτυξης και παραγωγής τεχνολογίας.

Η ΕΕ επενδύει στην καθαρή ενέργεια

Η Ευρώπη συνεχίζει να κινείται προς την υλοποίηση των στόχων της για την επικράτηση της καθαρής τεχνολογίας (CleanTech) αυξάνοντας τις σχετικές επενδύσεις. Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, η ΕΕΕ επενδύει πάνω από 62 εκατ. ευρώ σε 17 καινοτόμα έργα καθαρής τεχνολογίας μικρής κλίμακας με έναν τέταρτο γύρο επιχορηγήσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Καινοτομίας.

Οι επιχορηγήσεις που διατίθενται, συμβάλλουν στην εισαγωγή πρωτοποριακών τεχνολογιών στην αγορά για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το υδρογόνο και την αποθήκευση ενέργειας. Αυτό θα επιταχύνει τη μετάβαση της Ευρώπης σε καθαρές μορφές ενέργειας και την απαλλαγή της από τις ανθρακούχες εκπομπές, σε μεγάλη γεωγραφική έκταση και σε ευρύ φάσμα βιομηχανικών τομέων. Στους τομείς που καλύπτονται, περιλαμβάνονται η παραγωγή πράσινου υδρογόνου, η αιολική ενέργεια και η υαλουργία, ενώ συνολικά 17 έργα θα λάβουν επιχορήγηση μεταξύ 2,5 εκατ. ευρώ και 7,5 εκατ. ευρώ, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από έσοδα από την εμπορία εκπομπών.

Έρχεται το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα στην Ελλάδα

Το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο αναμένεται να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, θέτει νέους φιλόδοξους στόχους και ενισχύει το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, το νέο ΕΣΕΚ προβλέπει σημαντική αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ μέχρι το 2030, κάτι που αναμένεται να γίνει με ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ανάπτυξης των αιολικών και των φωτοβολταϊκών, αλλά και ανοδική αναθεώρηση του στόχου για την αποθήκευση ενέργειας.

Τέλος στο νέο ΕΣΕΚ τίθενται πιο φιλόδοξοι στόχοι για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροκίνηση, την ψύξη θέρμανση με χρήση ηλεκτρισμού (αντλίες θερμότητας) αλλά και για την ενεργειακή εξοικονόμηση, ακολουθώντας την «γραμμή» της ΕΕ και τις προβλέψεις του IEA.