ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ευρωβαρόμετρο: Ακρίβεια και φτώχεια ανησυχούν τους Έλληνες

Ευρωβαρόμετρο: Ακρίβεια και φτώχεια ανησυχούν τους Έλληνες
Οι αυξανόμενες τιμές, μεταξύ άλλων για την ενέργεια και τα τρόφιμα, γίνονται αισθητές σε όλες τις κοινωνικές και δημογραφικές κατηγορίες ΙΝΤΙΜΕ

Το 100% των Ελλήνων ανησυχούν για το αυξανόμενο κόστος ζωής, έναντι του 93% των πολιτών στην ΕΕ, σύμφωνα με την έρευνα Ευρωβαρόμετρο, η οποία δείχνει ότι οι επιπτώσεις από τις αλλεπάλληλες κρίσεις γίνονται όλο και περισσότερο αισθητές.

Οι αυξανόμενες τιμές, μεταξύ άλλων για την ενέργεια και τα τρόφιμα, γίνονται αισθητές σε όλες τις κοινωνικές και δημογραφικές κατηγορίες, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας ή εκπαιδευτικού και κοινωνικού-επαγγελματικού προφίλ.

Μάλιστα, σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, περισσότεροι από επτά στους δέκα ερωτηθέντες ανησυχούν για την αύξηση του κόστους ζωής, με τα χειρότερα αποτελέσματα να παρατηρούνται στην Ελλάδα (100%), την Κύπρο (99%), την Ιταλία και την Πορτογαλία (98% και για τις δύο χώρες).

Οι βασικές ανησυχίες των ΕυρωπαίωνΕυρωβαρόμετρο

Παράλληλα, η έρευνα δείχνει πως η δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία με ποσοστό 97% στην Ελλάδα είναι η απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ποσοστό που ανέρχεται στο 82% για τους Ευρωπαίους.

Τρίτη κατά σειρά είναι η μετανάστευση, με ποσοστό 86%, για τους Έλληνες πολίτες ακολουθούμενη από την κλιματική αλλαγή με 84% και την εξάπλωση του πολέμου στην Ουκρανία προς άλλες χώρες (78%). Σημειώνεται πως σε επίπεδο ΕΕ, τρίτη κατά σειρά ανησυχία αποτελούν η κλιματική αλλαγή και η εξάπλωση του πολέμου στην Ουκρανία προς άλλες χώρες, σε ποσοστό 81%.

Πτώση βιοτικού επιπέδου και αυξημένοι λογαριασμοί

Σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της ΕΕ (46%), έναντι 66% στην Ελλάδα, δηλώνει ότι το βιοτικό επίπεδό του ήδη έχει μειωθεί λόγω των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, των συνεπειών του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και του αυξανόμενου κόστους ζωής. Επίσης, το 39% των ερωτηθέντων στην ΕΕ, έναντι 29% στην Ελλάδα, δηλώνουν ότι ακόμη δεν έχουν δει το βιοτικό επίπεδό τους να μειώνεται, αλλά αναμένουν ότι αυτό θα συμβεί το επόμενο έτος, δημιουργώντας μία μάλλον ζοφερή προοπτική για το 2023.

Ένας άλλος χαρακτηριστικός δείκτης των αυξανόμενων οικονομικών δυσχερειών είναι η αύξηση του ποσοστού των πολιτών που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους «τις περισσότερες φορές» ή «μερικές φορές», όπου παρατηρείται αύξηση εννέα μονάδων από 30% σε 39% σε επίπεδο ΕΕ από το φθινόπωρο του 2021. Στην Ελλάδα υπήρξε αύξηση 14 μονάδων, με αυτό το ποσοστό να αγγίζει το 86%.