ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τα πέντε έργα που αλλάζουν τις μετακινήσεις στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας δίνουν μάχη με έπαθλο συμβόλαια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών

Νέο τοπίο στον τρόπο που θα μετακινούμαστε σε στεριά και αέρα φέρνουν πέντε έργα που ξεκινούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Ανάμεσα στο Flyover της Θεσσαλονίκης, την ανανέωση και επέκταση της σύμβασης για την Αττική Οδό, την επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας, το Αεροδρόμιο της Καλαμάτας και τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), οι μεταφορές και οι μετακινήσεις στην Ελλάδα αλλάζουν άρδην.

Την ίδια στιγμή, οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας δίνουν μάχη με έπαθλο συμβόλαια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μπορούν να φέρουν «τα πάνω-κάτω» στον κλάδο.

Flyover Θεσσαλονίκης

Ανάμεσα στα έργα που αναμένεται να αλλάξουν τον κυκλοφοριακό χάρτη της Θεσσαλονίκης, μαζί βέβαια με το μετρό της πόλης είναι η Αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, πιο γνωστό ως Flyover.
Πρόκειται για το πρώτο οδικό έργο που πραγματοποιείται με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), έχοντας προϋπολογισμό 373,2 εκατ. ευρώ και ανάδοχο ανάδοχος την ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΒΑΞ Α.Ε. - ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., η οποία θα έχει την υποχρέωση της κατασκευής, της λειτουργίας και συντήρησης του έργου με συνολική διάρκεια Σύμβασης Σύμπραξης τα 30 έτη.

Με βάση τις προδιαγραφές του έργου, το Flyover της Θεσσαλονίκης είναι η μεγαλύτερη εναέρια οδό στην Ελλάδα, ένα πρωτοποριακό έργο μήκους 13 χιλιομέτρων.

Περιλαμβάνει εννέα ανισόπεδους κόμβους, τέσσερα χιλιόμετρα εναέριας οδού, δηλαδή συνεχόμενης γέφυρας «Flyover», 10 νέες γέφυρες και τρεις 3 νέες σήραγγες, έχοντας ως σκοπό να αποσυμφορήσει την υφιστάμενη Περιφερειακή Οδό της πόλης.

Παράλληλα εξασφαλίζει γρήγορη και ασφαλής πρόσβαση από και προς τους πιο κρίσιμους προορισμούς, όπως ΠΑΘΕ, Εγνατία Οδό, Αεροδρόμιο «Μακεδονία» και Χαλκιδική καθώς και πολύ πιο εύκολη πρόσβαση στη Θεσσαλονίκη από τις γειτονικές πόλεις, όπως τις Σέρρες, τα Γιαννιτσά, το Κιλκίς, την Κατερίνη.

Αττική Οδός

Στη «μητέρα όλων των μαχών» για τον κατασκευαστικό κλάδο στην Ελλάδα αναδεικνύεται η Αττική Οδός, καθώς αναμένεται να αποτελέσει το μεγαλύτερο έργο παραχώρησης από απόψεως τιμήματος για ολόκληρη την Ελλάδα. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, το τελικό τίμημα δεν αποκλείεται να ξεπεράσει ακόμη και τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, υπερβαίνοντας κατά πολύ το 1,5 δισ. ευρώ που δόθηκε για την αντίστοιχη παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Ο διαγωνισμός έχει μπει πλέον στη δεύτερη φάση και πλέον αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές.
Απόδειξη της σημασίας αλλά και του τεράστιου ενδιαφέροντος αποτελεί το γεγονός ότι στο διαγωνισμό συμμετέχουν συνολικά οκτώ διεκδικητές και συγκεκριμένα τα σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

  • ABERTIS INFRAESTRUCTURAS S.A.
  • GRUPPO FININC – INC SpA
  • Ένωση προσώπων αποτελούμενη από τις εταιρείες «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.» και «FS ARK HOLDCO S.a.r.l.»
  • Ένωση προσώπων «VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESSIONS S.A.S. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – MOBILITY PARTNER S.A.S.»
  • Ένωση προσώπων «ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΑΒΑΞ Α.Ε. – ADRIAN INFRASTRUCTURE»
  • Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες «BRISA – AUTO ESTRADAS de PORTUGAL S.A.» και «RUBICONE BIDCO S.A.» στην οποία προστέθηκε και η «INTRAKAT»
  • Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες «MACQUARIE ASSET MANAGEMENT MOTORWAY HOLDINGS S.AR.L.» και «FINCOP INFRASTRUCTURE LTD»
  • Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες «VAUBAN» – «DIF» – «EGIS»

Σημειώνεται ότι κατόπιν της τελικής απόφασης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών οι δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερομένων πρέπει να υποβληθούν λαμβάνοντας υπόψη διόδια 2,50 ευρώ ανά διέλευση, ενώ με βάση την τρέχουσα σύμβαση, που εκπνέει τον Οκτώβριο του 2024, προβλέπονται διόδια 2,80 ευρώ

Αεροδρόμιο Καλαμάτας

Με γοργούς ρυθμούς αλλά και μεγάλο ενδιαφέρον προχωρά η διαδικασία για την παραχώρηση του Αεροδρομίου της Καλαμάτας, έργο με ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι κομβικό για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Συγκεκριμένα, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η κατάθεση των φακέλων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τον διαγωνισμό του Αεροδρομίου της Καλαμάτας, καθώς το Υπερταμείο παρέλαβε τους σχετικούς φακέλους από 4 ενδιαφερόμενους επενδυτές για την παραχώρηση του δικαιώματος διοίκησης, διαχείρισης, λειτουργίας, ανάπτυξης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης του εν λόγω Διεθνούς Αερολιμένος.
Συγκεκριμένα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν τα εξής επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.- GMR Airports Limited
  • ΜΥΤΙΛHΝΑΙΟΣ Α.Ε.- CORPORATION AMERICA AIRPORTS S.A
  • Egis Airport Operation- AKTOR CONCESSIONS SINGLE MEMBER S.A.- Aéroports de la Cote d’Azur
  • FRAPORT AG- DELTA AIRPORT INVESTMENTS A.E.- ΠΗΛΕΑΣ Α.Ε.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται εντός του έτους, ενώ η προεπιλογή των διαγωνιζομένων, η οποία θα σημάνει την έναρξη της δεύτερης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας, αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2023.

Επέκταση Γραμμής 2 του Μετρό

Καθώς ήδη «τρέχουν» τα έργα για τη Γραμμή 4 του Μετρό, που αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο στον συγκοινωνιακό χάρτη της Αθήνας, προκηρύχθηκε παράλληλα ο διαγωνισμός για την επέκταση της Γραμμής 2 προς το Ίλιον.

Όπως αναφέρει το Υποδομών και Μεταφορών, πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας, που αναμένεται με την ολοκλήρωση του να αλλάξει το συγκοινωνιακό χάρτη του Λεκανοπεδίου, με την εκτιμώμενη απόσταση έως το Σύνταγμα να διαρκεί 20 λεπτά, ενώ η διαδρομή προς Ομόνοια περίπου 15 λεπτά.

Η υπόγεια επέκταση της Γραμμής θα ξεκινά από την Ανθούπολη και θα έχει συνολικό μήκος 4χλμ. Θα διαθέτει τρεις νέους σταθμούς:

  • «ΠΑΛΑΤΙΑΝΗ» Στη συμβολή των οδών Θηβών και Καππαδοκίας,
  • «ΙΛΙΟΝ» Στη συμβολή των οδών Θηβών και Ελαιών,
  • «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» Στη συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου και Παραμυθιάς.

Με την ολοκλήρωση του έργου η επιβατική κίνηση εκτιμάται ότι θα φτάσει συνολικά τους 51.000 επιβάτες ημερησίως ενώ θα δημιουργηθούν περίπου 5.000 νέες θέσεις εργασίες.

Η διάρκεια του έργου ορίζεται σε 57 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος την 28 Φεβρουαρίου 2023 και αποσφράγισης των φακέλων συμμετοχής στις 6 Μαρτίου 2023. Σύμφωνα με προκήρυξη ο προβλεπόμενος αριθμός των συμμετεχόντων είναι μέχρι 7 σχήματα.

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

«Γκάζι» έχουν πατήσει τα έργα υλοποίησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης καθώς άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες στο τμήμα του έργου ανάμεσα στη Νέαπολη και τον Άγιο Νικόλαο. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γ. Καραγιάννης, μέσα στο επόμενο διάστημα υπογράφεται η σύμβαση για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη ενώ μέχρι τέλος Μαρτίου έχουν κατατεθεί οι προσφορές για το τμήμα Χανιά-Ηράκλειο, ένα έργο ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Συνολικά ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης θα ενώνει το νησί από τον Κίσσαμο ως τη Σητεία, θα έχει μήκος περίπου 300 χιλιομέτρων και θα είναι το μεγαλύτερο οδικό έργο που θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, πρόκειται για το τελευταίο και πλέον δύσκολο μεγάλου μήκους αυτοκινητόδρομο, που θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα. Με την ολοκλήρωσή του, ένας μέσος οδηγός θα μπορεί να κινείται από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη, σε 2,5 ώρες, ενώ, το ύψος το διοδίων θα διαμορφωθεί στα 0,063 ευρώ ανά χιλιόμετρο. Το τιτάνιο έργο εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2029.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης