ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τα 10 προγράμματα που έκαναν πρεμιέρα το 2022

Τα 10 προγράμματα που έκαναν πρεμιέρα το 2022
Ορισμένα από αυτά ήταν προσωρινά μέτρα με «ημερομηνία λήξης» και άλλα θα μας συνοδεύσουν στο νέο έτος AP Photo/Petros Giannakouris

Καλωσορίζοντας το 2023 κάνουμε έναν απολογισμό των δράσεων και προγραμμάτων στήριξης που μας συστήθηκαν την προηγούμενη χρονιά.

Ορισμένα από αυτά, όπως το «fuel pass» και το «power pass» ήταν προσωρινά μέτρα με «ημερομηνία λήξης» αν και δεν αποκλείεται να τα ξανασυναντήσουμε στον δρόμο μας και άλλα θα μας συνοδεύσουν στο νέο έτος με θέσεις εργασίας όπως το «πάω μπροστά» και τη δυνατότητα απόκτησης οικονομικής κατοικίας όπως το «φθηνή στέγη».

Ας δούμε πιο αναλυτικά τα δέκα προγράμματα που έκαναν πρεμιέρα το 2022:

1. Πάω Μπροστά

Μόλις μια εβδομάδα πριν «βγει» το 2022, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εγκαινίασε το νέο πρόγραμμα κατάρτισης 150.000 εργαζομένων για ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.

Οι αιτήσεις άνοιξαν στις 22/12 και οι ενδιαφερόμενοι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω της ιστοσελίδας voucher.gov.gr.

Δείτε περισσότερα για το «Πάω Μπροστά» με ένα κλικ εδώ.

2. «Δουλειά για σένα»

Στις 7/12 άνοιξε η πλατφόρμα για τα τρία πρώτα αναβαθμισμένα προγράμματα της ΔΥΠΑ για ενίσχυση της απασχόλησης, που θα οδηγήσουν στην δημιουργία 30.000 νέων θέσεων εργασίας.

Πρόκειται για το πρώτο σκέλος των προγραμμάτων επιδοτούμενης απασχόλησης που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας στις αρχές του μήνα και προβλέπει την κάλυψη 37.750 θέσεων εργασίας, από τις συνολικά 68.000 νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο της «κοινωνικής πολιτικής» της κυβέρνησης.

Δείτε περισσότερα για το «Δουλειά για σένα» με ένα κλικ εδώ.

3. «Προσωπικός Βοηθός»

Το Πιλοτικό Πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού στοχεύει στην αποφυγή της ιδρυματοποίησης και στην ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης των Ατόμων με Αναπηρία. Στόχος είναι η συμμετοχή 2.000 άτομων.

Αρχικώς θα επιλεγούν 1.000 άτομα από Αττική και θα λάβουν την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού για δύο χρόνια. Τον Ιανουάριο του 2023 θα προστεθούν επιπλέον 1.000 άτομα από άλλες Περιφέρειες της χώρας, ενώ το 2024 η υπηρεσία θα επεκταθεί πανελλαδικώς.

Το Πιλοτικό Πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 41 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η πανελλαδική εφαρμογή θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ με 320 εκατομμύρια ευρώ.

Δείτε περισσότερα για το «Πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού» με ένα κλικ εδώ.

4. Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Στη δεύτερη φάση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας περνάει το υπουργείο Εργασίας με την ολοκλήρωση της ψηφιακής απογραφικής διαδικασίας του ωραρίου απασχόλησης, στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Το πρόγραμμα εισάγει δύο σημαντικές δικλείδες ασφαλείας που διευκολύνουν τους ελέγχους και τους καθιστούν αυτόματους και αντικειμενικούς στους δύο κλάδους που εφαρμόζεται από το καλοκαίρι του 2022, τις Τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ και περνάει σταδιακά σε όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες.

Η τήρηση του ωραρίου, η πληρωμή των υπερωριών και η αντιμετώπιση της υποδηλωμένης / αδήλωτης εργασίας διασφαλίζεται με το ψηφιακό εργαλείο του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, καθώς η έναρξη της εργασίας, όπως και η λήξη θα γνωστοποιούνται αυτόματα.

Δείτε περισσότερα για την «Ψηφιακή κάρτα εργασίας» με ένα κλικ εδώ.

5. Έξυπνη μεταποίηση

Συνολικά 73 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις θα «μοιράσει» το πρόγραμμα για την «Έξυπνη Μεταποίηση», οι αιτήσεις για το οποίο ξεκινάνε σήμερα 7/12.

Πρόκειται για το πρόγραμμα επιδοτήσεων που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025 (Ελλάδα 2.0) και το οποίο αφορά σε επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό από 250.000 ευρώ έως 6.000.000 ευρώ. Στόχος του είναι η στήριξη πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του ελληνικού βιομηχανικού οικοσυστήματος για την ενίσχυση της τεχνολογικής τους υποδομής και την αναβάθμιση του κατασκευαστικού τους εξοπλισμού με χρήση έξυπνων τεχνολογιών αιχμής με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Δείτε περισσότερα για την «Έξυπνη μεταποίηση» με ένα κλικ εδώ.

6. Φθηνή Στέγη

Χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους, αντιπαροχή ακινήτων με κοινωνικούς όρους και τα δύο προγράμματα «Κάλυψη» και «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω» είναι οι βασικοί άξονες της Στρατηγικής για την Κοινωνική Στέγαση συνολικού προϋπολογισμού 1,74 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τα τέσσερα βασικά προγράμματα του νομοσχεδίου «Σπίτι μου – στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία και άλλες διατάξεις» τα οποία παρουσιάστηκαν φέτος και θα ωφελήσουν περισσότερους από 137.000 πολίτες.

Δείτε περισσότερα για την «Φθηνή Στέγη» με ένα κλικ εδώ.

7. Ενδιάμεσο Πρόγραμμα (Πρώτη κατοικία)

Την προστασία της πρώτης κατοικίας είχε στόχο το «Ενδιάμεσο Πρόγραμμα» που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα συνεισφοράς του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες (ν.4916/22) με σκοπό τη στήριξη της κύριας κατοικίας τους, μέχρι τη μεταβίβασή της στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων (ν.4738/20).

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα κρατικής στήριξης απευθύνεται σε ευάλωτους οφειλέτες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Δείτε περισσότερα για το «Ενδιάμεσο Πρόγραμμα» με ένα κλικ εδώ.

8. Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή

Επιδοτήσεις που κυμαίνονται από 135 έως 710 ευρώ δικαιούνται τα νοικοκυριά για την αγορά νέου κλιματιστικού, ψυγείου και καταψύκτη μέσα από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», με την επιδότηση να ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου.

Μέχρι στιγμής, οι ωφελούμενοι της α' φάσης ξεπέρασαν συνολικά τις 230.000, μετά και την πρώτη επέκταση, ενώ την ευκαιρία να επιδοτηθούν για την αγορά νέων ηλεκτρικών συσκευών θα έχουν επιπλέον 140.000 επιλαχόντες.

Δείτε περισσότερα για το «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» με ένα κλικ εδώ.

9. Fuel Pass & Power Pass

«Ανάσα» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, απέναντι στις υψηλές τιμές των καυσίμων και της ενέργειας έδωσαν οι επιτραγές Fuel Pass 1 & 2 και Power Pass.

Η κυβέρνηση προχώρησε στην παροχή «επιταγών στήριξης» τόσο στις αυξημένες τιμές των καυσίμων, όσο και στους αυξημένους λογαριασμούς της ενέργειας.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο το Fuel Pass δεν είναι ένα «εργαλείο» που αναμένεται να εφαρμοστεί ξανά σύντομα, ωστόσο παραμένει στο «τραπέζι» αν χρειαστεί στο μέλλον.

Όσον αφρά στο Power Pass ήταν μια προσωρινή λύση που αντικαταστάθηκε από τις κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών, μέσα από τις οποίες στηρίζονται οι καταναλωτές και επιβραβεύεται η εξοικονόμηση ρεύματος.

Δείτε περισσότερα για το «Fuel Pass», το «Power Pass» και τις «Κρατικές επιδοτήσεις στο ρεύμα».

10. Εξοικονομώ – Επιχειρώ

Μια σειρά από «πράσινα» προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη ή σε στάδιο προετοιμασίας αυτή την περίοδο δίνοντας τη δυνατότητα σε κατοικίες και επιχειρήσεις να γίνουν πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά και να εξοικονομήσουν χρήματα.

Η ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας είναι ένας από τους βασικούς στόχους των επόμενων ετών και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά το «Εξοικονομώ 2021» για τα νοικοκυριά και το «ΗΛΕΚΤΡΑ» για τον δημόσιο τομέα, δρομολογεί το «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για νέους και το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ».

Δείτε περισσότερα για το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» με ένα κλικ εδώ.