ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Εστίαση – τουρισμός: «Βραχνάς» η φορολογία και το ενεργειακό κόστος

Τι ζητούν οι εκπρόσωποι της αγοράς HoReCa για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος

Φορολογία και ενεργειακό κόστος αποτελούν τα μεγαλύτερα «αγκάθια», στην παρούσα συγκυρία, για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης και της φιλοξενίας.

Η αγορά ΗοReCA η οποία αποτελεί τον δυναμικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με προκλήσεις εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, των πληθωριστικών πιέσεων και της διεθνούς αβεβαιότητας, όπως επεσήμαναν κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης, οι εκπρόσωποι της Συμμαχίας «Στηρίζω HORECA», η οποία απαρτίζεται συνολικά από 7 φορείς στους δύο κλάδους.

Εστίαση: «Αντιμέτωπη με δύσκολες καταστάσεις το 2023»

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της εστίασης ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων, Γιάννης Δαβερώνης εκτίμησε ότι το 2023 και όσο συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση και η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών «θα έρθει αντιμέτωπη με δύσκολες καταστάσεις». Μετά την καλή περίοδο που προηγήθηκε λόγω του τουρισμού -έως και τον προηγούμενο μήνα- ο κ. Δαβερώνης παρατηρεί το τελευταίο διάστημα «εμφανή μείωση στην κατανάλωση στα εστιατόρια».

Την ίδια στιγμή η διετία της πανδημίας που προηγήθηκε «άφησε τον κλάδο χωρίς εισοδήματα ενώ η οποία βοήθεια, δόθηκε στους επιχειρηματίες σκοπό είχε την κάλυψη οικονομικών εκκρεμοτήτων που δημιουργήθηκαν» σύμφωνα με τον ίδιο.

Στα αιτήματα του κλάδου είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε μονοψήφιο νούμερο, αλλά και η καθιέρωση ειδικού τιμολόγιου στην ενέργεια για τα καταστήματα μας, θα δώσει πραγματική ανάσα στον κλάδο».

Τουρισμός: Η μείωση του ΦΠΑ, η βραχυχρόνια μίσθωση και η έλλειψη εργαζομένων

Για τον κλάδο του τουρισμού ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος επεσήμανε πως αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας που στηρίζει τα οικογενειακά εισοδήματα σε περιόδους κρίσεων.

«Η νόμιμη επιχειρηματικότητα καταβάλλει εισφορές, προσφέρει πολλά στα ταμεία του κράτους, δημιουργεί κοινωνικό μέρισμα και κατανάλωση σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και επαγγελμάτων που συγκροτούν το τουριστικό μας προϊόν».

Όσον αφορά στα αιτήματα του κλάδου σημείωσε ότι «η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή και η ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι αιτήματα που μας ενώνουν με άλλους κλάδους και πιστεύουμε ότι οι συμπράξεις επιχειρήσεων μπορούν να προωθήσουν καλύτερα λύσεις και να υπερασπιστούν συνολικά την ποιότητα της τουριστικής εμπειρίας στον τόπο μας».

Ο κ. Τάσιος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της έλλειψης εργαζομένων στον τουρισμό σημειώνοντας πως «ήρθε η ώρα να κάνουμε προσκλήσεις σε τρίτες χώρες, καθώς χρειαζόμαστε βοηθητικό χέρι. Αφού δεν το έχουμε στη χώρα, ήρθε η ώρα να να γίνουν αυτές οι προσεγγίσεις».

Σημείωσε ότι ήδη σχεδιάζεται επιστολή από το ξενοδοχειακό επιμελητήριο προς τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να υπάρξουν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο της πρόσκλησης, διευκρινίζοντας ότι, μισθολογικά, οι εργαζόμενοι που θα έρθουν θα αμείβονται όπως και οι Έλληνες.

Αλκοολούχα ποτά: «Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης»

Για τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών το κύριο αίτημα, σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών, Σοφίκα Παπανικολάου, είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά κοντά στον μέσο όρο των κρατών-μελών Ε.Ε.

«Αν αναλογιστούμε ότι στην Ελλάδα ο συντελεστής ΕΦΚ είναι έως και πενταπλάσιος σε σχέση με αγορές οι οποίες αποτελούν άμεσα ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς ή γειτνιάζουν με την με τη χώρα μας, κατανοούμε ότι τίθεται ζήτημα ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, καθώς και ότι προφανώς η πολιτική αυτή πριμοδοτεί το παράνομο εμπόριο» τόνισε.

Στις «δραματικές επιπτώσεις» της υπερφορολόγησης του κλάδου αλκοολούχων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών, Χάρης Μαυράκης. «Μέχρι το 2019, η πτώση της κατανάλωσης για τα ποτά ελληνικής παραγωγής άγγιζε το 34,2% έναντι του 2010. Το 2021, η πτώση αυτή διαμορφώθηκε στο 43% σε σύγκριση με το 2010. Η αποκλιμάκωση του ΕΦΚ αλκοολούχων σε επίπεδα κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ μπορεί να αποτελέσει για την εγχώρια αγορά μια βαθιά ανάσα ρευστότητας» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για το 2021, οι κλάδοι εστίασης και φιλοξενίας συνεισφέρουν πάνω από 5,5% του ΑΕΠ της χώρας. Οι 112.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται παράγουν περίπου 552.000 άμεσες θέσεις εργασίας, οι οποίες αντιστοιχούν στο 11,9% της απασχόλησης στην Ελλάδα. Αποδίδουν 3,6 δισ. ευρώ σε μισθούς και εισφορές, καθώς και φόρους που ανέρχονται σε 1,181 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% των φορολογικών εσόδων του κράτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης