Υποτονικοί ρυθμοί στις εξαγωγές των ελληνικών εσπεριδοειδών - Τα προβλήματα
Ανανεώθηκε:
Με υποτονικούς ρυθμούς συνεχίστηκαν οι εξαγωγές ελληνικών πορτοκαλιών και μανταρινιών καθώς η έναρξη της περιόδου των εσπεριδοειδών χαρακτηρίστηκε από χαμηλή ζήτηση αντιμετωπίζοντας παράλληλα δυσκολίες στην πώληση.
Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών – Incofruit Hellas κ. Γιώργο Πολυχρονάκη, «η ζήτηση είναι ανησυχητικά χαμηλή για τα πορτοκάλια και μανταρίνια στις παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης. Ιδιαίτερα για τα πορτοκάλια, οι πωλήσεις ήταν υποτονικές στην αρχή της φετινής εμπορικής περιόδου και οι τιμές πολύ χαμηλές, και λόγω εισαγωγών από το νότιο ημισφαίριο».
«Απειλή» το αυξημένο κόστος ενέργειας και η έλλειψη εργατών
Ο ίδιος συμπληρώνει πως «η αύξηση της ζήτησης είναι απαραίτητη προς κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους παραγωγής και μεταφοράς. Παράλληλα αναγκαία είναι η στήριξη από την Πολιτεία με ενίσχυση του αυξημένου κόστους προς αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς τους και η επίλυση, έστω και με προσωρινά μέτρα, του προβλήματος των εργατών γης άλλως θα μείνουν ασυγκόμιστα αρκετά φρούτα και λαχανικά και σε μερική εγκατάλειψη καλλιεργειών».
Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη τους τελευταίους 12 μήνες και κυρίως μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας διαπιστώνεται ότι το κόστος παραγωγής αυξήθηκε άνω του 35% Προϊόντα όπως τα μήλα, τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια αλλά και οι φράουλες, με τις ντομάτες, επηρεάζονται περισσότερο.
Η μεγαλύτερη επιβάρυνση είναι η ενέργεια, η οποία αυξήθηκε άνω του 100%, στα λιπάσματα οι αυξήσεις υπερβαίνουν το 40% και το κόστος απασχόλησης αυξήθηκε πάνω από 40%.
«Οι αυξήσεις στις τιμές πώλησης στο λιανεμπόριο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, πλην όμως οι παραγωγοί δεν απολαμβάνουν τις τιμές που καλύπτουν το αυξημένο κόστος και δεν θα τους αποδώσουν το αναγκαίο εισόδημα που απαιτείται για να διατηρήσουν την καλλιέργεια τους Παράλληλα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου που η επιβάρυνση της ενέργειας, η αύξηση των υλικών συσκευασίας σε συνδυασμό με την αύξηση των μεταφορών, χωρίς η αγορά να τους δίνει την δυνατότητα μετακύλησης του κόστους στις τιμές πώλησης δεν θα καταγράψουν την αναγκαία κερδοφορία» συμπληρώνει ο κ. Πολυχρονάκης και καταλήγει:
«Υπάρχουν επιπλέον ανησυχίες για μελλοντικές αυξημένες τιμές ενέργειας μετά το τέλος της εφαρμοζόμενης ενεργειακής στήριξης της κυβέρνησης, με την κατάσταση να επιδεινώνεται πιθανότατα για τον κλάδο των ελληνικών φρούτων και λαχανικών».