ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας: Ζητά «πάγωμα» εισφορών και ρύθμιση οφειλών

Τι ζητά με επιστολή της στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Το «πάγωμα» της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για 1,2 εκατομμύρια μη μισθωτούς, τουλάχιστον για το 2023, ζητά η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, με επιστολή της στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Παύλο Ραβάνη, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν μπορούν - ενόψει ενός ιδιαίτερα δύσκολου χειμώνα και υπό την δαμόκλειο σπάθη νέων λουκέτων λόγω της εκτόξευσης του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεών τους ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης - να επωμιστούν και την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Όπως επισημαίνεται είναι απαραίτητο, να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, ώστε να μην ενεργοποιηθεί ο υπάρχων νόμος που προβλέπει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2023, με βάση το δείκτη τιμών καταναλωτή, όπως θα διαμορφωθεί το 2022, ή εναλλακτικά, να μπει η αύξηση, μόνο στο τμήμα των εισφορών, που αφορά το τελικό ύψος της σύνταξης των ασφαλισμένων.

«Σύμφωνα με το πλέον ρεαλιστικό σενάριο, που θέλει τον πληθωρισμό να κλείνει σε ετήσια βάση κοντά στο 9%, βάσει και των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία των 210 ευρώ σήμερα για κύρια ασφάλιση και υγεία, θα διαμορφωθεί κοντά στα 230 ευρώ, ενώ η 6η και υψηλότερη θα ανέλθει στα 616 ευρώ, από 566 που είναι σήμερα» προσθέτει.

Το ΒΕΑ σημειώνει ότι με τα δεδομένα της οικονομίας και τις προβλέψεις της νομοθεσίας, οι αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες για το 2023, είναι από 226,8 έως 611,28 ευρώ ετησίως (αντίστοιχα από 18,9 έως 50,94 ευρώ το μήνα), ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία τους, σε περίπτωση που οι εισφορές αυξηθούν 9%. Μάλιστα, θα αυξηθούν και οι εισφορές για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ.

Προσθέτει ακόμη ότι η αύξηση των εισφορών, θα μπορούσε να καταβληθεί από τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, μόνο σε περίπτωση που υπήρχε ανάπτυξη. Όσοι επιχειρηματίες κατάφεραν να επιβιώσουν μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία, κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο, λόγω των υπέρογκων λογαριασμών ενέργειας. Είναι αδύνατον να επιβαρυνθούν και με την επιπλέον καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Δυστυχώς, θα δημιουργηθεί μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών και χιλιάδες μικρομεσαίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και κατασχέσεις από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται η εκ νέου ενεργοποίηση των 120 δόσεων, ή κάποιας άλλης μορφής ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, για τη μη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων. Χιλιάδες μικρομεσαίοι, χρωστούν ήδη και δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν την σύνταξή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, που δημοσιεύθηκαν, το τελευταίο τρίμηνο, αυξήθηκαν κατά 2 δις ευρώ.

«Η κατάσταση στην αγορά, το αυξημένο λειτουργικό κόστος των επαγγελματιών και η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, καθιστούν την αύξηση των εισφορών, πρακτικά ανεφάρμοστη. Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η αγορά, είναι μείωση και όχι αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με μία σειρά από μέτρα ουσιαστικής στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, έναντι της ενεργειακής ακρίβειας» σημειώνει το ΒΕΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης