ΕΒΕΠ: Το κλίμα υψηλής αβεβαιότητας στην ΕΕ αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Ανανεώθηκε:
Την πτωτική πορεία του Δείκτη Επιχειρηματικού Κλίματος των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, που παρουσιάστηκε από την SMEUnited, στις Βρυξέλλες, στις 14 Οκτωβρίου επισημαίνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, υπογραμμίζοντας πως ξεκάθαρα δείχνει ότι η ανάκαμψη στην ευρωπαϊκή αγορά έφτασε στο τέλος της, αλλά και με τον κίνδυνο της ύφεσης να εμφανίζεται πλέον στον ορίζοντα.
Όπως εξηγεί το ΕΒΕΠ, ακόμη και αν τα αποτελέσματα για το τελευταίο εξάμηνο είναι σημαντικά υψηλότερα από τις προσδοκίες, ο Business Confidence Index (BCI) επιβεβαίωσε την πτώση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης κατά 2,8% το πρώτο εξάμηνο του 2022 στις 72,4 μονάδες. Παράλληλα, ανησυχητικά συνεχίζουν να επιδεινώνονται οι οικονομικές συνθήκες, όπως η αύξηση των τιμών της ενέργειας, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι πληθωριστικές πιέσεις, που είναι οι κύριοι λόγοι για τη μείωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον μεταποιητικό και εμπορικό τομέα έχουν πληγεί, ενώ ο κατασκευαστικός τομέας θα πληγεί περαιτέρω από τα υψηλά επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια, σημειώνει το ΕΒΕΠ. Παρουσιάζοντας τα κύρια ευρήματα του τελευταίου «Βαρόμετρου» των ευρωπαϊκών ΜμΕ, που αξιολογήθηκαν από την «SMEunited Study Unit», έδειξαν ότι, τα αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2022 ξεπέρασαν τις προσδοκίες, καθώς οι φόβοι για ξέσπασμα παραλλαγών Covid δεν επαληθεύτηκαν.
Ωστόσο, τα επενδυτικά αποτελέσματα ήταν χειρότερα από τα αναμενόμενα, λόγω της αβεβαιότητας για το μελλοντικό επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως επισημαίνει το ΕΒΕΠ. Το τρέχον εξάμηνο παρουσιάζει έντονη αυξανόμενη αβεβαιότητα. Οι αρνητικές προσδοκίες για τον κύκλο εργασιών και τις παραγγελίες οδηγούν σε έντονη πτώση του ύψους των επενδύσεων κατά - 16,7%. Ταυτόχρονα, οι προσδοκίες για την απασχόληση παραμένουν θετικές στο +1,2%, υποδεικνύοντας ότι πολλές ΜμΕ στην ΕΕ-27 εξακολουθούν να θέλουν να καλύψουν τις υπάρχουσες κενές θέσεις.
Στην Ελλάδα σημαντική αύξηση 39,3% παρουσιάζει στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 ο κύκλος εργασιών για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, φθάνοντας στα 111,2 δισ. ευρώ έναντι 76,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τους παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης κατά 128,8% και μικρότερη αύξηση το σύνολο των επιχειρήσεων της ελληνικής οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων. Ο κύκλος εργασιών τον Αύγουστο του 2022 ανήλθε σε 36,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 55,7% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021 που είχε φθάσει στα 23,3 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να αντιστοιχεί στο σύνολο των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων του εμπορίου και της μεταποίησης.
Σημαντικές ευκαιρίες για τις ελληνικές ΜμΕ δίνει με άνω των 7 δισ. ευρώ το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» για επενδυτικά σχέδια. Επίσης, δύο δανειοδοτικά προγράμματα, που αφορούν αποκλειστικά, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο και θα χορηγήσουν δάνεια, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλη Κορκίδη, για να αντιμετωπίσουν οι μικρές και ΜμΕ την υψηλή αβεβαιότητα της αγοράς που σχετίζεται με τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση, θα πρέπει οι εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές να εστιάσουν στη σταθεροποίηση των αγορών ενέργειας και εμπορευμάτων και στην ανάληψη επείγουσας κεντρικής ευρωπαϊκής δράσης με την επιβολή «πλαφόν» για τον μετριασμό των αυξήσεων των τιμών της ενέργειας.
«Αυτό αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για περισσότερες εγχώριες και ξένες επενδύσεις, που μπορούν να δώσουν λύσεις, αντισταθμίζοντας μέρος της επιβράδυνσης της κατανάλωσης και να αντιστρέψουν το κλίμα υψηλής αβεβαιότητας στην ΕΕ που αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης των ΜμΕ» όπως επισημαίνει.