ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Λουκέτο» σε περισσότερα από 200 αρτοποιεία λόγω ενεργειακής κρίσης

«Λουκέτο» σε περισσότερα από 200 αρτοποιεία λόγω ενεργειακής κρίσης
Ο αριθμός των λουκέτων ενδέχεται να αυξηθεί καθώς σημαντικό ποσοστό των αρτοποιών έχει συσσωρευμένες ζημιές και σκέφτεται την αναστολή της λειτουργίας, σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών. pixabay

Η ενεργειακή κρίση και ο διπλασιασμός του λειτουργικού κόστουςέχει οδηγήσει στο «λουκέτο» περισσότερα από 200 αρτοποιεία σε ολόκληρη τη χώρα με πάνω από 50 εξ αυτών να βρίσκονται στην Αθήνα.

Τα παραπάνω στοιχεία παρέθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος συμπληρώνοντας ότι πάνω από το 10% των επιχειρήσεων του κλάδου έχουν συσσωρευμένες ζημιές και σκέφτονται να αναστείλουν τη λειτουργία τους, οπότε ο αριθμός αυτός υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αυξηθεί.

Εξήγησε μάλιστα παρατηρείται για πρώτη φορά το φαινόμενο να κλείνουν φούρνοι για οικονομικούς λόγους καθώς έως τώρα κάποιος αρτοποιός έκλεινε την επιχείρηση του για λόγους συνταξιοδότησης και εφόσον δεν υπήρχε κάποιος να τον διαδεχθεί στην επιχείρηση.

Παράλληλα από τις αρχές του έτους καταγράφεται μία πτώση του τζίρου στα αρτοποιεία, της τάξεως του 20% με αποτέλεσμα το σύνολο των επιχειρήσεων να έχει απώλεια εσόδων περί το μισό δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως συνολικά στη χώρα υπάρχουν 14.400 αρτοποιεία στα οποία απασχολούνται άμεσα 80.000 οικογένειες και 70.000 έμμεσα.

Περιγράφοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ζήτημα του ενεργειακού κόστους ο κ. Μούσιος ανέφερε ότι από 1.178 ευρώ τα 1.000 λίτρα το κόστος πετρελαίου τον Οκτώβριο του 2020, τον Ιούνιο του 2022 είχε διαμορφωθεί στα 2.172 ευρώ ενώ τον τρέχοντα μήνα φτάνει τα 2.024 ευρώ τα 1.000 λίτρα.

Ο λογαριασμός για το φυσικό αέριο από 870 ευρώ τον καλοκαίρι του 2021, αυξήθηκε στα 1.350 ευρώ τον Ιούνιο του 2022 και εκτοξεύθηκε στα 2.600 ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Την ίδιας στιγμή εκτοξεύθηκαν και οι τιμές των πρώτων υλών όπως το σιτάρι, η ζάχαρη, το ηλιέλαιο κτλ. Ενδεικτικά για τη ζάχαρη ο κ. Μούσιος ανέφερε ότι από 63 λεπτά πέρσι το καλοκαίρι φέτος η τιμή της διαμορφώνεται στα 1,18- 1,20 ενώ σε ό,τι αφορά στα σιτηρά παρά το γεγονός ότι αναμενόταν αποκλιμάκωση από το καλοκαίρι δεν φαίνεται στον ορίζοντα προς το παρόν μία τέτοια προοπτική.

Αναπόφευκτες οι νέες ανατιμήσεις

Στο πλαίσιο αυτό και όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Μούσιο εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις από πλευράς της Πολιτείας φαίνεται αναπόφευκτο οι επαγγελματίες να οδηγηθούν σε νέες ανατιμήσεις στην τιμή του ψωμιού. Προς το παρόν οι αυξήσεις που έχουν γίνει στο ψωμί –μία τον Νοέμβριο του 2021 και άλλη μία περί τον Μάρτιο του 2022- φτάνουν το 15-16%. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ποσοστό αφορά συγκεκριμένα στους φούρνους και δεν περιλαμβάνονται οι αυξήσεις στο ψωμί που πωλείται στα σούπερ μάρκετ.

Εμφανίστηκε ωστόσο καθησυχαστικός στο ζήτημα της επάρκειας του προϊόντος, σημειώνοντας ότι δεν αναμένεται να υπάρξουν ελλείψεις.

Προκειμένου οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να είναι βιώσιμες η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος ζητά άμεσες παρεμβάσεις από την πλευρά της Πολιτείας και συγκεκριμένα:

  • Την αύξηση της επιδότησης στα αρτοποιεία διότι είναι οι πιο ενεργοβόρες επιχειρήσεις, ήτοι η τιμή της Kw να μην υπερβαίνει τα 0,15 -0,16 λεπτά.
  • Τη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%
  • Τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο