ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δημοσιοποιούνται σήμερα οι οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Προ εξαμήνου το ΔΝΤ προέβλεπε πως η Ελλάδα θα είχε εφέτος ανάπτυξη 3,5% AP

Τις οικονομικές του προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2022 και το 2023 θα δημοσιοποιήσει σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα πλαίσια των ανακοινώσεων που θα κάνει για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook).

Προ εξαμήνου το ΔΝΤ προέβλεπε πως η Ελλάδα θα είχε εφέτος ανάπτυξη 3,5%, πληθωρισμό 4,5% σε μέσα επίπεδα, έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κοντά στο 6,3% του ΑΕΠ και ανεργία κοντά στο 12,9%.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός ήδη σε μέσα επίπεδα στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 είναι στο 10,1%, ανατρέποντας κάθε πρόβλεψη.

Για το 2023 το Διεθνές Νομισματικό προέβλεπε πως η Ελλάδα θα είχε ανάπτυξη 2,6%, πληθωρισμό 1,3% σε μέσα επίπεδα, έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κοντά στο 6,1% του ΑΕΠ και ανεργία κοντά στο 12,4%.

Δεδομένης της δυναμικής του πληθωρισμού η εκτίμηση του ΔΝΤ για τον τιμάριθμο το επόμενο έτος είναι ήδη ξεπερασμένη.

Σήμερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Pierre-Olivier Gourinchas δεν πρόκειται απλά να αναθεωρήσει επί τα χείρω τα μεγέθη αυτά, αλλά τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει η έκθεση του ΔΝΤ για τη χώρα μας αναμένεται πιθανότατα να παραπέμπουν σε μια εικόνα που θα αναθεωρεί τις εκτιμήσεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2023.

Η έκθεση του ΔΝΤ θα αποκαλύψει και τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του οργανισμού για τη ζημιά που έχει προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία και στην οικονομία της ευρωζώνης η πληθωριστική κρίση.

Χθες η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποίησε ότι υπάρχει αυξανόμενο ρίσκο παγκόσμιας ύφεσης.

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι το ΔΝΤ υπολογίζει ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα έχει δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης της οικονομίας αυτή τη χρονιά και την επόμενη, και ότι το «χαμένο» ΑΕΠ έως το 2026 θα είναι 4 τρισ. δολάρια.

H ίδια υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν τα περιθώρια να αφεθεί ο πληθωρισμός εκτός ελέγχου, δείχνοντας πως η αύξηση επιτοκίων είναι επιβεβλημένη και πρέπει να συνεχισθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης