«Μποναμάς» 6 δισ. ευρώ επιπλέον στο Ταμείο Ανάκαμψης
Πρόσβαση σε πόρους της τάξης των 6 δισ. ευρώ, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν για τη χορήγηση επιπλέον δανείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αποκτά η Ελλάδα μετά και την πρόσφατη απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους σε έργα που αφορούν την πράσινη μετάβαση και για τα οποία υπάρχει ήδη πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Αναλυτικά, σύμφωνα και με τα όσα αποφασίστηκαν στο Ecofin, δίνεται η δυνατότητα ενσωμάτωσης αδιάθετων κεφαλαίων ύψους 225 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα REPower EU, από τα οποία η χώρα μας μπορεί να αντλήσει συνολικά έως 6 δις. ευρώ με βάση το ποσοστό που της αναλογεί από τον ευρωπαϊκό «κουμπαρά». Και, με δεδομένο ότι πρόκειται ακριβώς για το πρόγραμμα ενεργειακής μετάβασης REPowerEU, τα χρήματα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση κάθε είδους, είτε αυτό αφορά δημιουργία νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ, είτε για την ανακαίνιση κτηρίων και εγκαταστάσεων.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η χώρα μας αποκτά πρόσβαση σε επιπλέον κεφάλαια 800 εκατ. ευρώ τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων στον ίδιο πυλώνα δράσεων.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «τα ανωτέρω ενισχυμένα κεφάλαια επιτρέπουν την ενδυνάμωση των στρατηγικών ενεργειακών υποδομών που ενισχύουν περαιτέρω το εθνικό πλεονέκτημα της διαφοροποίησης πηγών ενεργειακής προέλευσης και οδών διέλευσης ενεργειακών πόρων, καθώς και των διασυνοριακών συνδέσεων, ενισχύοντας την ενεργειακή αυτονομία, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τον διαπεριφερειακό ρόλο της χώρας μας στον ενεργειακό χάρτη».
Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον
Η ενίσχυση του δανειακού πυλώνα της Πράσινης Ανάπτυξης με επιπλέον κεφάλαια έρχεται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, καθώς οι τράπεζες ήδη καταγράφουν ιδιαίτερα υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον στον πυλώνα της Πράσινης Μετάβασης του Ταμείου Ανάκαμψης. Μάλιστα, καθώς αυξάνονται τα επιτόκια του ευρώ, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις στρέφονται στο Ταμείο, αναζητώντας τρόπους να μειώσουν το συνολικό επιτοκιακό κόστος, ώστε η επένδυσή τους να παραμένει βιώσιμη και προσοδοφόρα. Ταυτόχρονα, οι ενεργειακές ανάγκες επεκτείνονται και σε άλλους τομείς ΑΠΕ, πέραν των φωτοβολταϊκών και αιολικών, οι οποίοι δύνανται να χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα έργα παραγωγής βιομεθανίου, με τη χώρα μας να χρειάζεται περίπου 150 σχετικές μονάδες παραγωγής, προκειμένου να καλύψει τους στόχους της πράσινης μετάβασης. Ήδη στο μέτωπο αυτό έχουν εκπονηθεί μια σειρά από επενδυτικά σχέδια, τα οποία και αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ παράλληλα, διεθνείς εταιρείες του χώρου, όπως η γερμανική ewerGy και η βρετανική EQTEC συμμετέχουν σε σχετικά έργα, επιβεβαιώνοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον.