Σταϊκούρας: Ανοδική αναθεώρηση για το ΑΕΠ με αύξηση στα 210 δισ. ευρώ
Ανανεώθηκε:
Ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ καταγράφει η Ελλάδα καθώς η οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, σχεδόν διπλάσιους του ευρωπαϊκού μέσου όρου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατά την ομιλία του στη σημερινή εκδήλωση του Economist με θέμα «Sustainable finance in uncertain times». Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως η εκτίμηση για την ελληνική οικονομία αναθεωρείται ανοδικά, στο 5,3% για το 2022, από αρχική εκτίμηση 3,1%, ενώ την ίδια περίοδο, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος εκτιμάται στο 3,1%.
Με τα σημερινά δεδομένα, το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στα 210 δισ. ευρώ το 2022 και στα 220 δισ. ευρώ το 2023, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας προσθέτοντας πως η ελληνική οικονομία εκπέμπει μόνο «ασφάλεια, σταθερότητα και αυτοπεποίθηση».
Στην εντυπωσιακή αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών στηρίζεται – μεταξύ άλλων – η ανάπτυξη στη χώρα, δήλωσε και πρόσθεσε πως «εφέτος, εκτιμάται ότι, σε συνέχεια της περυσινής – και σε επίπεδα ρεκόρ – χρονιάς, θα έχουμε νέα ιστορική επίδοση στις άμεσες ξένες επενδύσεις και τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών».
Ειδικότερα:
- Οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν στα 5 δισ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας εικοσαετίας.
- Η ανοδική πορεία συνεχίζεται το 2022, αφού το 1ο εξάμηνο αυτές έχουν ξεπεράσει το 90% του προηγούμενου έτους.
- Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στο 41% του ΑΕΠ το 2021, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα.
- Σήμερα η Ελλάδα εξάγει περισσότερο από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ έχει αυξήσει εντυπωσιακά τις εξαγωγές σε αγαθά υψηλής τεχνολογίας.
Να θυμίσουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε στη δημοσιότητα τα προσωρινά στοιχεία της για την ανάπτυξη με τον υπουργό να κάνει λόγο για εντυπωσιακή ανάπτυξη κατά 7,7% το β΄ τρίμηνο του 2022, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης, που είναι 4,1%.
Η ανεργία συρρικνώνεται
Έχοντας υποχωρήσει περίπου 6 μονάδες, σε σχέση με το 2019, η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, με σημαντικότερη μείωση του επιπέδου ανεργίας των νέων και των γυναικών δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος στάθηκε και στην σημαντική μείωση που καταγράφηκε στα «κόκκινα» δάνεια.
Χαρακτηριστικά είπε πως τα δάνεια αυτά «διαμορφώθηκαν, στο τέλος του 1ου εξαμήνου του 2022, στα 14,8 δισ. ευρώ, ή στο 10% του συνόλου των δανείων, από 75,3 δισ. ευρώ, ή 44% του συνόλου, τον Ιούνιο του 2019».
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, επισημαίνεται ότι τα στοιχεία για το β' τρίμηνο 2022 αντανακλούν την επίπτωση στο ΑΕΠ της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν τεθεί για τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19.
Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών έχουν ως εξής:
Ετήσιες μεταβολές
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 8,1% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2021.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,7% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2021.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 20,8% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 47,4%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 15,5% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,3%.