ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πώς «είδε» η αγορά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην 86η ΔΕΘ

Πώς «είδε» η αγορά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην 86η ΔΕΘ
ΙΝΤΙΜΕ / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τα μέτρα και τις παρεμβάσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 86ης ΔΕΘ αποτιμούν στο CNN Greece εκπρόσωποι της αγοράς.

 

Κοινή διαπίστωση σε όσα επισημαίνουν και παρά τα ξεχωριστά αιτήματα του κάθε κλάδου, αποτελεί το γεγονός πως εκτιμάται ότι εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, κάθε μέτρο που λαμβάνεται προς την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, όταν αυτό θα «φτάσει» στην αγορά θα λειτουργήσει θετικά.

Γιώργος Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ)

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό είναι θετικά από τη στιγμή που βοηθούν την κοινωνία ωστόσο η επιχειρηματικότητα μπορεί να ωφεληθεί έμμεσα και όταν αυτά εφαρμοστούν» σχολιάζει στο CNN Greece o πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Η ελάφρυνση των πολιτών από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν αναμένεται να φανεί από το νέο έτος και ενώ ήδη θα διανύουμε έναν δύσκολο χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης, τονίζει ο κ. Καββαθάς.

Την ίδια στιγμή, όπως εξηγεί ο κ. Καββαθάς αναμέναμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τους εμπόρους που δεν ακούσαμε, όπως για παράδειγμα μέτρα για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, περιμένουμε ωστόσο και την εξειδίκευσή τους από το Υπουργείο Οικονομικών.

Σχετικά με το τέλος επιτηδεύματος, επισημαίνει ότι «αφήνει απέξω» περίπου 400 χιλ. αυτοαπασχολούμενους στο εμπόριο που δεν θα προσλάβουν προσωπικό στην επιχείρησή τους. Σε ό,τι αφορά την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ σε μία σειρά από υπηρεσίες (συγκοινωνίες, καφές, μη αλκοολούχα κτλ) σημειώνει πως είναι θετικό αλλά πρόκειται για ένα μέτρο που ήδη ισχύει και συνεχώς παρατείνεται.

Γιώργος Καρανίκας (ΕΣΕΕ)

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, επισημαίνει πως προτεραιότητα για τις εμπορικές επιχειρήσεις παραμένει να «μη χαθεί ο στόχος του ψηφιακού μετασχηματισμού» και προέχει η προσαρμογή τους στις μεταβολές που έχει επιφέρει η ψηφιακή εποχή ώστε να μειωθεί η «απόσταση» μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και με εκείνες του εξωτερικού. Προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται στήριξη της ρευστότητάς τους με χρηματοδότηση με όποιον τρόπο είναι δυνατό.

Παράλληλα ο κ. Καρανίκας επισημαίνει πως παραμένει η διεκδίκηση για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, «ενός κεφαλικού μνημονιακού φόρου».

Δεν παραβλέπεται ωστόσο, καταλήγει ο κ. Καρανίκας, ότι όλα τα μέτρα που εξαγγέλλονται, υπέρ της ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών, εμμέσως πλην σαφώς, όταν αυτά «φτάσουν» στην αγορά θα ενεργήσουν θετικά.

Μιχάλης Κιούσης (Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος)

Οι παρεμβάσεις που αφορούν στο τέλος επιτηδεύματος είναι θετικές με την έννοια ότι οι επαγγελματίες επιβαρύνονταν από μία «τρελή υπερφορολόγηση» σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης, μιλώντας στο CNN Greece. Ο ίδιος αναμένει την εξειδίκευση της παρέμβασης που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός για μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία, εκτιμώντας ότι θα λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών σχετικά με την τιμή που θα προμηθευτούν πετρέλαιο ενόψει του χειμώνα.

Βασίλης Κορκίδης (ΕΒΕΠ, Π.Ε.Σ.Α)

«Συνηθίζεται να λέγεται ότι «ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται» και δεν έχουν άδικο όσοι θεωρούν ότι μετά τη γεωπολιτική φουρτούνα, το μεταναστευτικό, τη πανδημία, έρχεται ο ενεργειακός τυφώνας, που δοκιμάζει την συνοχή των χωρών της ΕΕ. Οι ανακοινώσεις δια στόματος πρωθυπουργού αποδεικνύουν ότι ''το πηδάλιο της χώρας κρατείται στιβαρά στην σωστή ρότα''» επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης.

«Τα όσα εξήγγειλε στην ΔΕΘ, επιβεβαιώνουν μια πολιτική με ισχυρό και θετικό πρόσημο για την κοινωνία και το επιχειρείν στην λογική ότι η λελογισμένη και κοστολογημένη οικονομική πολιτική δεν θέτει σε κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, αλλά τουναντίον υπόσχεται να ωθήσει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας. Το τρίπτυχο «συνέπεια - συνέχεια - σταθερότητα» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις διασφαλίζεται με 21 νέα οικονομικά μέτρα, 12 αλλαγές και ένα πρόγραμμα στέγασης 6 σημείων, που συνολικά κοστολογούνται σε 5,5 δις ευρώ.

Οι θετικοί δείκτες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως περιεγράφηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ δεν πρέπει να μείνουν απλώς ως αισιόδοξο μήνυμα, αλλά να γίνει κυβερνητικός στόχος να περάσουν στη καθημερινότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Να τονώσουν την πραγματική οικονομία να δώσουν αυτοπεποίθηση στη κοινωνία σε μια ιδιαίτερη συγκυρία όπου η διατήρηση των κεκτημένων, του τρόπου και του κόστους ζωής, θα δοκιμαστούν τον φετινό χειμώνα» προσθέτει ο κ. Κορκίδης και καταλήγει:

«Είναι σίγουρο ότι όταν η κοινωνία λαμβάνει από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του, τα σωστά μηνύματα, την σωστή στιγμή, χωρίς περιστροφές και δυσνόητες έννοιες, χωρίς στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις, αντιδρά θετικά».

Στράτος Παραδιάς (Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων)

Για «στοχευμένα μέτρα» που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα «στη ρίζα του» κάνει λόγο μιλώντας στο CNN Greece ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς σχετικά με όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και αφορούν στη στέγαση.

«Από τη μία πλευρά βοηθούν τους ενοικιαστές να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και από την άλλη όσον αφορά στη αγορά κατοικίας, ενισχύουν την αύξηση της ζήτησης. Οι παρεμβάσεις αυτές δεν θα αποδώσουν «αύριο» αλλά συνολικά θα βοηθήσουν την αγορά σε μία περίοδο που μειώνονται οι διαθέσιμες κατοικίες εξαιτίας της ''γήρανσης'' τους. Θετικό επίσης κρίνεται το μέτρο που αφορά στη συγκατοίκηση των φοιτητών, στο πλαίσιο της περιόδου που διανύουμε» σημειώνει o κ. Παραδιάς.