ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τι περιμένουν οι παραγωγικοί φορείς από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ

Η αύξηση του κόστους ενέργειας και οι επιπτώσεις της βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο του προβληματισμού των επιχειρήσεων. ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μέτρα και παρεμβάσεις που θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις εν μέσω της ενεργειακής κρίσης αναμένουν να ακούσουν από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι παραγωγικοί φορείς, κατά τη σημερινή του ομιλία στα εγκαίνια της 86η Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Η αύξηση του κόστους ενέργειας και οι επιπτώσεις της βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο του προβληματισμού των επιχειρήσεων ενόψει μάλιστα του δύσκολου, όπως προμηνύεται, χειμώνα που έρχεται. Προτεραιότητα για τους επαγγελματίες είναι τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν να αξιοποιηθούν ώστε οι επιχειρήσεις να βρεθούν σε τροχιά ανάπτυξης.

Kορκίδης (ΕΒΕΠ): Ρεαλιστικά μέτρα με κοινωνική ευαισθησία και οικονομική αισιοδοξία

«Επιχειρήσεις και μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά περιμένουμε στη φετινή ΔΕΘ να ακούσουμε από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, όσα μπορούν να πραγματοποιηθούν εν μέσω ενεργειακής κρίσης, όπως άλλωστε συνέβη και τα τρία προηγούμενα χρόνια που εν μέσω πανδημίας, όσα εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό υλοποιήθηκαν από τη κυβέρνηση» επισημαίνει μιλώντας στο CNN Greece, o πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης.

«Οι ενθαρρυντικές ανακοινώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Χ. Σταικούρα, αναφορικά με τους πολύ θετικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δίνουν την δυνατότητα στον πρωθυπουργό να είναι πιο γενναιόδωρος, χωρίς να υπερβεί τα όρια του δημοσιονομικού χώρου.

Η οικονομία της χώρας μας παρουσιάζει μία αξιοπρόσεκτη δυναμική, σε σύγκριση με τους λοιπούς εταίρους της στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, που η αδιαμφισβήτητη σκληρότητα των αριθμών το επιβεβαιώνουν. Εάν μάλιστα το δεύτερο τρίμηνο του έτους είχαμε ρυθμό ανάπτυξης 7,7% και με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, σε όρους όγκου είχαμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,8%, τότε το τρίτο τρίμηνο που συμπεριλαμβάνει τον μεγαλύτερο όγκο των τουριστικών εσόδων είναι βέβαιο πως θα έχει καλύτερα αποτελέσματα και υψηλότερους δείκτες» προσθέτει ο κ. Κορκίδης.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ υπογραμμίζει ότι «η ''αλήθεια των αριθμών'' δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, η ανάπτυξη της οικονομίας δεν πρέπει να ανακοπεί, το εισόδημα των νοικοκυριών πρέπει να ενισχυθεί, τα έσοδα των επιχειρήσεων πρέπει να αυξηθούν. Ως εκ τούτου τα μέτρα που θα ανακοινωθούν αναμένεται να μεταφέρουν αυτή τη δυναμική στην ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα».

Καταλήγοντας επισημαίνει: «Αναμένουμε πως τα μέτρα θα περιέχουν κοινωνική ευαισθησία και οικονομική αισιοδοξία, που θα δημιουργούν κινητικότητα στην αγορά με προφανή οφέλη. Επίσης αναμένεται οι εξαγγελίες να έχουν ένα χρονικό ορίζοντα υλοποίησης «1+4 χρόνια», πριν και μετά τις εκλογές, ενώ το «καλάθι της ΔΕΘ» κατά μεγάλη πιθανότητα θα περιέχει δύο πακέτα, το πρώτο με προσωρινά, αλλά απαραίτητα έκτακτα μέτρα στήριξης και το δεύτερο με μόνιμα μέτρα ενδυνάμωσης της οικονομίας, που αποτελούν τις δεσμεύσεις τετραετίας της κυβέρνησης. Όσα δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν επιθυμούμε όχι απλά να εξαντληθούν, αλλά να αξιοποιηθούν για την στήριξη της κοινωνίας και την ενδυνάμωση της οικονομίας».

Καρανίκας (ΕΣΕΕ): Τα 5 αιτήματα της ΕΣΕΕ για τη θωράκιση της μικρομεσαίας εμπορικής επιχειρηματικότητας

«Ο ερχόμενος χειμώνας αποτελεί ένα πολύ δύσκολο crash test για την ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και, ειδικότερα, για το ελληνικό εμπόριο» επισημαίνει στο CNN Greece από την πλευρά του o πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Καρανίκας.

«Όπως έδειξαν και οι πενιχρές επιδόσεις των θερινών εκπτώσεων, ο τουρισμός δεν είναι από μόνος του ικανός να αντισταθμίσει τη μείωση της εγχώριας κατανάλωσης, η οποία αναμένεται ότι θα συνεχισθεί και θα ενταθεί τους επόμενους μήνες.

Σε αυτό το περιβάλλον αναδύεται επιτακτικά η ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας του ελληνικού εμπορίου και η πολύπλευρη στήριξή του, ώστε η κορύφωση της ενεργειακής κρίσης τους επόμενους μήνες να μην ανακόψει την πορεία του προς το ψηφιακό μετασχηματισμό και να μη θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση των πιο ευάλωτων εμπόρων» προσθέτει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Καρανίκας, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, υποβάλλαμε ένα αναλυτικό υπόμνημα προτάσεων προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, με την επίγνωση ότι η κρίσιμη διεθνής συγκυρία, απαιτεί προσεκτική διαχείριση του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε πως η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων το πρώτο οχτάμηνο του έτους, φέρνει την ελληνική οικονομία σε ελαφρώς καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι διεθνείς οικονομικοί αναλυτές. Επιπλέον - στη βάση έστω των επισφαλών οικονομικών προβλέψεων – φαίνεται πως και το 2023 και τα επόμενα χρόνια η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς».

Σύμφωνα με τον κ. Καρανίκα, «με αυτά τα δεδομένα, η ΕΣΕΕ προβάλλει 5 συγκεκριμένα αιτήματα, που αφορούν σε διαφορετικά πεδία άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής, ως ρεαλιστικά και απολύτως αναγκαία για τη θωράκιση της μικρομεσαίας εμπορικής επιχειρηματικότητας:

· Πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

· Θέσπιση ειδικού προγράμματος επιχορηγήσεων & χαμηλότοκων δανείων

· Παροχή κινήτρων ψηφιακού & πράσινου μετασχηματισμού

· Θεσμοθέτηση και εφαρμογή του Ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού

· Θεσμοθέτηση της «Εμπορικής Τουριστικής επιχείρησης».

ΓΣΕΒΕΕ: Εννέα άξονες πολιτικής για την επόμενη μέρα της οικονομίας

Σειρά προτάσεων σε εννέα άξονες πολιτικής για την επόμενη ημέρα της οικονομία έχει καταθέσει από την πλευρά της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, ενόψει της ΔΕΘ, με στόχο η τριπλή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη να ξεπεραστεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και να μην ανακοπεί η πορεία ανάκαμψης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Η ΓΣΕΒΕΕ στο υπόμνημά της επισημαίνει τις κατευθύνσεις στις οποίες θα πρέπει να επικεντρωθεί η πολιτική της κυβέρνησης και αφορούν:

  1. Στη χρηματοδότηση και την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων
  2. Στην ανάσχεση της διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους
  3. Στη φορολογία
  4. Στο ενεργειακό κόστος
  5. Στα εργασιακά
  6. Στην Ψηφιακή ανάπτυξη με στόχευση στις μικρές επιχειρήσεις
  7. Στην ενίσχυση της συν-εργατικότητας και την προώθηση των συνεργατικών σχημάτων
  8. Στην κατάρτιση και επανακατάρτηση επιχειρήσεων και εργαζομένων
  9. Στην ενίσχυση του συστήματος υγείας

ΣΒΕ: Μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης που έχει οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις μέλη του ΣΒΕ στο να ξεπεράσουν τα όρια των αντοχών του βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης συνάντησης του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, Αθανάσιου Σαββάκη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει της ΔΕΘ.

Ο κ. Σαββάκης τόνισε στον Πρωθυπουργό ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να σπεύσει για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ενεργειακή κρίση και στο πλαίσιο αυτό ο ΣΒΕ πρότεινε, μεταξύ άλλων, να υπάρχει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος και εξαίρεση για το σύνολο της βιομηχανίας από την απόφαση της ΕΕ για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%.

Ο Πρόεδρος του ΣΒΕ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ληφθούν τα μέτρα που καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να συνεχίσει να υπάρχει μεταποιητική βάση στη χώρα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, είναι εξαιρετικά πιθανό μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων να μην αντέξει το κόστος από τις υπέρογκες αυξήσεις ενέργειας και ως εκ τούτου είναι ενδεχόμενη η αναστολή λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης