Κομισιόν: Εγκρίθηκε ελληνικό σχέδιο 341 εκατ. ευρώ για μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας
Ανανεώθηκε:
Το «πράσινο φως» στο ελληνικό μέτρο για τη στήριξη της κατασκευής και της λειτουργίας εγκαταστάσεων αποθήκευσης στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το σχέδιο που είχε καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση με εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους 341 εκατ. ευρώ αξιολογήθηκε θετικά και εντάσσεται στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) για τη στήριξη της ανάπτυξης εγκαταστάσεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Στόχος του μέτρου είναι να καταστεί δυνατή η ομαλή ενσωμάτωση στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας ενός αυξανόμενου μεριδίου ανανεώσιμης ενέργειας που προέρχεται από αιολικές και ηλιακές πηγές και παράλληλα θα συμβάλει στους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ που σχετίζονται με την Πράσινη Συμφωνία.
Το ελληνικό καθεστώς
Το καθεστώς που κοινοποίησε η Ελλάδα θα προωθήσει τη δημιουργία διαφόρων εγκαταστάσεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής δυναμικότητας έως 900 MW, συνδεδεμένων με το δίκτυο υψηλής τάσης. Τα έργα θα επιλεγούν μέσω διαφανούς και αμερόληπτης διαδικασίας υποβολής προσφορών. Η ανάθεση των συμβάσεων στα επιλεγμένα έργα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του 2023, οι δε εγκαταστάσεις αποθήκευσης θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2025.
Η ενίσχυση θα χορηγηθεί, σωρευτικά, υπό μορφή:
- πενδυτικής επιχορήγησης, η οποία θα καταβληθεί κατά τη φάση κατασκευής όλων των υποστηριζόμενων έργων και
- ετήσιας στήριξης που θα καταβάλλεται κατά τη φάση λειτουργίας των έργων, για περίοδο 10 ετών.
Το συνολικό ποσό της ετήσιας στήριξης ανά δικαιούχο θα καθοριστεί σε διαγωνισμό και θα προσαρμοστεί μέσω μηχανισμού ανάκτησης σε περίπτωση που το έργο έχει πλεονάζοντα έσοδα από τη συμμετοχή του στην αγορά κατά τη φάση λειτουργίας.
Η Επιτροπή έκρινε ότι η ενίσχυση είναι αναγκαία και έχει χαρακτήρα κινήτρου, δεδομένου ότι τα έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα εκτελεστούν χωρίς τη δημόσια στήριξη. Επιπλέον, το μέτρο είναι αναλογικό, δεδομένου ότι το επίπεδο της ενίσχυσης αντιστοιχεί στις πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες, θα υπάρχουν δε οι αναγκαίες διασφαλίσεις που περιορίζουν την ενίσχυση στο ελάχιστο και μεταξύ άλλων, θα τηρηθεί ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για τη χορήγηση της ενίσχυσης και προσαρμογή της ετήσιας στήριξης μέσω μηχανισμού ανάκτησης σε περίπτωση πλεοναζόντων εσόδων από την αγορά.
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε σχετικά πως «η αύξηση της διαθέσιμης δυναμικότητας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα είναι καίριας σημασίας ώστε να καταστούν τα δίκτυα πιο ευέλικτα και καλύτερα προετοιμασμένα για ένα μέλλον στο οποίο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του απανθρακοποιημένου μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας. Το ελληνικό μέτρο ενίσχυσης που εγκρίναμε σήμερα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα συμβάλει στην ανάπτυξη ανταγωνιστικών αγορών για υπηρεσίες συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, βοηθώντας παράλληλα την Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της για μείωση των εκπομπών».
Σκέρτσος: Η Ελλάδα διαθέτει σχέδιο για την ενεργειακή κρίση
Με παρεμβάσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, θα αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση, δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος στην ΕΡΤ, η Ελλάδα διαθέτει σχέδιο και έχει κινηθεί εγκαίρως.
«Ο μηχανισμός που έχουμε φτιάξει για την παρέμβαση στην αγορά ενέργειας προχθές ανακοινώθηκε πως υιοθετείται από τη Γερμανία, σήμερα συζητείται στις Βρυξέλλες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από τις τέσσερις προτάσεις που συζητώνται οι δύο είναι ελληνικές. Η Ελλάδα έχει κινηθεί εγκαίρως και έχει κάνει ουσιαστική δουλειά» δήλωσε.