ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δημιουργείται Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Διεπαγγελματικών Κρέατος – Ελλάδα και Γαλλία τα ιδρυτικά μέλη

Δημιουργείται Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Διεπαγγελματικών Κρέατος – Ελλάδα και Γαλλία τα ιδρυτικά μέλη
Η συνέντευξη Τύπου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωση Κρέατος

Στη δημιουργία Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διεπαγγελματικών Κρέατος, στην οποία θα εκπροσωπείται το σύνολο του κλάδου, προχωρούν η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος με τη αντίστοιχη γαλλική, ΙΝΤΕRΒΕV.

Η συνάντηση των δύο οργανώσεων πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο Παρίσι ενώ οι τελικές διαπραγματεύσεις και η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα γίνει στην ίδια πόλη στις 22 Σεπτεμβρίου ώστε η ιδρυτική διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου να έρθει στα μέσα Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Την πρωτοβουλία που ανέλαβαν η ελληνική και η γαλλική πλευρά ΕΔΟΚ έκαναν αμέσως δεκτή η Ιταλία, η Ισπανία, και η Πολωνία ενώ παράλληλα ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις για την συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών κρατών, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Λευτέρης Γίτσας.

Στόχος του Συνδέσμου, όπως αναφέρθηκε είναι να εκπροσωπήσει με την εξειδίκευση και τον ρεαλισμό που διακατέχεται, τα θέματα της κτηνοτροφίας αλλά και της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων. Σκοπός των μελών είναι να γίνει επαναπροσδιορισμός κάθε απόφασης που έγινε ως τώρα ερήμην τους και όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο των στόχων της πράσινης συμφωνίας.

Παράλληλα, όπως γνωστοποιήθηκε ετοιμάζεται άμεσα η ίδρυση ενός Ινστιτούτου Κρέατος και Αειφόρου Ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων, στόχος του θα είναι η αξιοποίηση βάσης δεδομένων για την παραγωγή δευτερογενούς πληροφορίας και δεικτών, η σύνταξη μελετών κάθε είδους για τις ανάγκες των επαγγελματιών αλλά και της αγοράς γενικότερα, καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας προτάσεων προς κάθε κατεύθυνση και η συμμετοχή σε προγράμματα έρευνας και εφαρμογής.

«Σύντομα θα είναι ξεκάθαρο σε όλους μας ότι η διαχείριση του περιβάλλοντος με τη βόσκηση, θα είναι το πρώτο σε αξία προϊόν της κτηνοτροφίας μας και θα έπεται το κρέας και το γάλα» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ.

Για τη βιωσιμότητά του κλάδου της κτηνοτροφίας ο κ. Γίτσας αναφέρθηκε στην ανάγκη να ακολουθηθεί το τρίπτυχο: Καθετοποίηση, συνεργατισμός και συμβολαιακή κτηνοτροφία». Παράλληλα επεσήμανε ότι οι νέοι κλάδοι όπως κρεοπαραγωγική προβατοτροφία, μαύρος χοίρος, νεροβούβαλο και κρεοπαραγωγός βοοτροφία θα πρέπει να στηριχθούν με συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Στο 36% η αυτάρκεια σε κρέας για την Ελλάδα

Η αυτάρκεια σε κρέας για τη χώρα μας αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 36% και έχει τη δυνατότητα να φτάσει στο 50% -ώστε να μπορεί να καλύψει το μίνιμουμ των διατροφικών αναγκών του ελληνικού πληθυσμού σε ζωτική πρωτεΐνη- με τη λήψη κατάλληλων αποφάσεων ακόμη και σε μία τριετία, σύμφωνα με τον κ. Γίτσα.

Η προσπάθεια αύξηση της παραγωγής, σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να επικεντρωθεί κατά σειρά προτεραιότητας σε αιγοπροβατοτροφία, βοοτροφία και χοιροτροφία.

Όσον αφορά στις εισαγωγές προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες μας, πρώτη παραμένει η Γαλλία καθώς παίρνουμε 40.000 τόνους βόειο κρέας την ίδια στιγμή που συνολικά από όλες τις υπόλοιπες χώρες εισάγουμε 50.000 τόνους.

Στην κατανάλωση κράτος στη χώρα μας πρώτο παραμένει το χοιρινό με 26 κιλά κατά κεφαλήν κατανάλωση, το μοσχάρι διαμορφώνεται στα 19 -20 κιλά κατά κεφαλήν, όπως και το κοτόπουλο. Αυξητική είναι η τάση για το αρνί το οποίο από 4,7 κιλά κατά κεφαλήν έφτασε στα 9 κιλά και αναμένεται να ανέβει κι άλλο.