ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ευρώ: Η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, τα επιτόκια και η ισοτιμία

H αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει όχι μόνο τη σημερινή αύξηση αλλά και την επόμενη AP Photo

Μια από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις των τελευταίων ετών για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -και σίγουρα η πιο κρίσιμη μέχρι στιγμής στην καριέρα της Κριστίν Λαγκάρντ- πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη, στη Φρανκφούρτη.

Στο «μενού» βρίσκεται η ήδη προαναγγελθείσα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ αλλά και το νέο εργαλείο της ΕΚΤ για τον περιορισμό της διεύρυνσης των κρατικών spreads της ζώνης του ευρώ, το οποίο και ουσιαστικά «θωρακίζει» τις χώρες της περιφέρειας.

Στο πρώτο μέτωπο, αυτό των επιτοκίων, η ΕΚΤ έχει ήδη προαναγγείλει την αύξηση και πλέον μένει να φανεί αν αυτή θα είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης ή μεγαλύτερη, δηλαδή 50 μονάδες βάσεις, όπως πιέζουν οι πιο «σκληροί» της ΕΚΤ.

Αντίστοιχα, μένει να φανεί αν η κυρία Λαγκάρντ θα ανοίξει τα χαρτιά της αναφορικά με τις μελλοντικές της κινήσεις, κυρίως δε αν θα δώσει κάποιο σήμα αναφορικά με μελλοντικές αυξήσεις κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου, ήδη υπάρχουν φωνές, ακόμα και εντός της ΕΚΤ, που πιέζουν για πιο σκληρή νομισματική πολιτική, κατηγορώντας την Λαγκαρντ ότι υστερεί σε ταχύτητα και αποφασιστικότητα σε σχέση με ό,τι συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την ίδια στιγμή, η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει όχι μόνο τη σημερινή αύξηση αλλά και την επόμενη, καθώς το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor πέρασε σε θετικό έδαφος, έστω και οριακά, για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες.

Έτσι, όσον αφορά τα επιτόκια, το διακύβευμα είναι διπλό: πόσο μεγάλη θα είναι η σημερινή άνοδος και αν θα υπάρξει κάποιος «οδικός χάρτης» για τις επόμενες αυξήσεις εντός του 2022. Εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα δανειολήπτες, καταθέτες, επιχειρήσεις αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι αναμένουν πού -και πότε- θα διαμορφωθεί το κόστος του χρήματος.

Το «δώρο» στις χώρες της περιφέρειας

Την ίδια στιγμή ΕΚΤ αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες για το νέο εργαλείο, το οποίο επίσης έχει προαναγγείλει, και αφορά τον περιορισμό της διεύρυνσης των κρατικών spreads της ζώνης του ευρώ. Ουσιαστικά, η ΕΚΤ θέλει να αποφύγει το φαινόμενο ενός δανεισμού «δύο ταχυτήτων» εντός της Ευρωζώνης, με τις χώρες του πυρήνα της, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία να συνεχίζουν να δανείζονται φθηνά ενώ οι χώρες της περιφέρειας να πληρώνουν το χρήμα αρκετά ακριβότερα. Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσεται και η χώρα μας, η οποία, μολονότι ακόμη δεν έχει εξασφαλίσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, θα ευεργετηθεί από την πρωτοβουλία αυτή της ΕΚΤ.

Και σε αυτό το μέτωπο όμως υπάρχουν αντιδράσεις, καθώς τα «γεράκια» της Ευρωζώνης, με προεξάρχουσα την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας δεν βλέπουν ιδιαίτερα θετικά την εν λόγω πρωτοβουλία, επιδιώκοντας να την «ψαλιδίσουν».

Έτσι, οι αγορές αναμένουν με αγωνία τις ανακοινώσεις Λαγκάρντ και κυρίως τις λεπτομέρειες για την εξειδίκευση του μέτρου και τον πραγματικό του αντίκτυπο στο κόστος δανεισμού της περιφέρειας.

Ο αντίκτυπος στην ισοτιμία

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο και στη διαμόρφωση της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου, καθώς το τελευταίο διάστημα το ενιαίο νόμισμα διολισθαίνει σημαντικά έναντι του αμερικανικού. Μετά από 20 χρόνια, ευρώ και δολάριο βρίσκονται στην απόλυτη ισοτιμία, γεγονός που αποδίδεται τόσο στην ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Ευρωζώνη, όσο και στη νομισματική της πολιτική. Έτσι, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, αν η ΕΚΤ δείξει «σκληρό πρόσωπο» αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων, είναι πολύ πιθανό το ευρώ να ανακτήσει τουλάχιστον ένα μέρος από το χαμένο έδαφος. Στην αντίθετη περίπτωση, η διολίσθιση του ενιαίου νομίσματος αναμένεται να συνεχιστεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της Ευρωζώνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης