Πώς η μείωση και γήρανση του πληθυσμού επιδρούν στο ΑΕΠ
Ανανεώθηκε:
Η μείωση κατά 3,5% που καταγράφηκε στον πληθυσμό της Ελλάδας σε σχέση με το 2011 αυξάνει τις πιθανότητες να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση καθώς και γήρανση του πληθυσμού τις επόμενες δεκαετίες.
«Οι προβλέψεις της προηγούμενης δεκαετίας ήταν πως το 2070 θα φτάναμε τα 11,3 εκατ. Μετά από 10 χρόνια, με βάση την απογραφή του 2022, ο πληθυσμός μειώθηκε στα 10,43 εκατ. Πλέον οι προβλέψεις είναι πως το 2070 θα είμαστε στα 8,6 εκατ. και με αυξημένη πιθανότητα να επιβεβαιωθούν» σημειώνει στο CNN Greece, o διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Βασίλης Μπέτσης.
Ο ίδιος εξηγεί πως η μείωση του πληθυσμού δείχνει πως έχει ήδη αλλάξει η δομή του. Κάθε αλλαγή μάλιστα συντελείται πολύ αργά, σε βάθος ετών. «Άρα ακόμη κι αν αυξηθεί ο δείκτης γονιμότητας από 1,3 σε 1,8-1,9 δεν θα αποφύγουμε τη μείωση του πληθυσμού, απλά μπορούμε να μην είναι τόσο μεγάλη» προσθέτεi ο κ. Μπέτσης.
Ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις από τη μείωση αλλά και τη γήρανση του πληθυσμού ο κ. Μπέτσης επισημαίνει πως δημιουργoυν ένα «βαρίδι» στο ΑΕΠ, ουσιαστικά «μια ''ουρά" που το τραβά πίσω».
«Είναι σαν να τρέχεις και να έχεις αντίθετο άνεμο, αν δεν υπήρχε αντίθετος άνεμος ίσως να έτρεχες πιο γρήγορα. Δηλαδή εάν δεν είχες τον «κόντρα άνεμό» από τη γήρανση του πληθυσμού, το ΑΕΠ θα μπορούσε να τρέχει με 2% ετησίως. Εάν έχεις τη γήρανση του πληθυσμού χάνει 0,2 -0,3 ποσοστιαίες μονάδες το χρόνο μόνο από αυτό. Δημιουργεί μείωση στο ΑΕΠ, μικρή μεν αλλά μείωση» εξηγεί χαρακτηριστικά.
Στη μείωση αλλά και τη γήρανση του πληθυσμού σημαντικό ρόλο, πέραν της μείωσης των γεννήσεων, διαδραματίζει και η φυγή χιλιάδων νέων στο εξωτερικό την προηγούμενη δεκαετία λόγω της οικονομικής κρίσης. Επομένως οι επιπτώσεις εμφανίζονται στο εργατικό δυναμικό της χώρας.
Επιπλέον «στο θέμα της κατανάλωσης, από τη στιγμή που έχουμε μία γρήγορη μείωση του νεότερου πληθυσμού, επηρεάζεται η ζήτηση, καθώς θα επέλθει μείωση» σημειώνει ο κ. Μπέτσης.
Μακροπρόθεσμα πάντως η μείωση και γήρανση του πληθυσμού έχει επιπτώσεις στην κοινωνική ασφάλιση, υγεία και πρόνοια. «Είναι πολύπλοκο το ζήτημα, γιατί δεν σημαίνει ότι η γήρανση του πληθυσμού θα φέρει και σίγουρα επιβάρυνση στα δημοσιονομικά του κράτους. Πολλοί θεωρούν ότι αυτό είναι de facto. Το βασικό λάθος που γίνεται είναι πως για να είναι αυτό «de facto» σημαίνει ότι παράλληλα ο πληθυσμός μένει σταθερός, όχι ότι μειώνεται. Όταν μειώνεται, θα είμαστε λιγότεροι και η επιβάρυνση λιγότερη» εξηγεί ο κ. Μπέτσης.